Το «πιστοποιητικό» και ο τουρισμός

Το «πιστοποιητικό» και ο τουρισμός

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μία μετά την άλλη, χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δρομολογούν τη διαδικασία καθιέρωσης «πιστοποιητικού εμβολιασμού», με την Κομισιόν πάντως να διχάζεται για το εάν θα πρέπει να εγκριθεί η χρήση ενός τέτοιου διαβατηρίου που θα επιτρέπει στους κατόχους τους την επαναφορά στην κανονική ζωή. Δανία, Σουηδία, Πολωνία, Ρουμανία, Εσθονία κινούνται ήδη μονομερώς προς αυτή την κατεύθυνση, η πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε ένα τέτοιο πιστοποιητικό απαραίτητο, πλην όμως, όπως τόνισε, θα πρέπει «να υπάρξουν νέοι κανόνες», γραμμή στην οποία κινούνται και οι πιο ισχυροί εταίροι, Γαλλία και Γερμανία. 

Υπέρμαχος, από τους πρώτους μάλιστα, του «πιστοποιητικού» ο Ελληνας πρωθυπουργός, όχι μόνο  έθεσε, τον περασμένο μήνα, το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αλλά προχώρησε σε συμφωνία με το Ισραήλ για την έλευση στην Ελλάδα εμβολιασμένων πολιτών του. Εν προκειμένω ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτούργησε μονομερώς, πράγμα που δεν συνηθίζει (και ορθώς) στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για μεγάλα θέματα, αλλά η Ελλάδα φλέγεται για τον τουρισμό της και πρέπει εγκαίρως να προετοιμαστεί. Μια δεύτερη χρονιά με άδειες ή σχεδόν άδειες τις παραλίες θα είναι καταστροφική για τον κλάδο και την ελληνική οικονομία. Δεν θα σώσει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, τον τουρισμό μας το «πιστοποιητικό εμβολιασμού», αλλά θα του δώσει ανάσα, αν και εφόσον υιοθετηθεί. Ο εμβολιασμός ανά τον πλανήτη προχωρεί με βραδείς ρυθμούς, με το Ισραήλ να απέχει έτη φωτός έχοντας εμβολιάσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του και συνεπώς οι πολίτες του θα μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς να χρειαστεί να μείνουν σε καραντίνα και να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, 700.000 Ισραηλινοί, το 10% του πληθυσμού του δηλαδή, επισκέπτονταν κάθε χρόνο, στην προ κορωνοϊού εποχή, την Ελλάδα και αυτή την τουριστική δεξαμενή επιχείρησε να ανοίξει ο πρωθυπουργός. Με ή χωρίς πιστοποιητικό, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί θα αργήσουν να έρθουν, εάν δεν υπάρξει πισωγύρισμα παγκοσμίως. Οι τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες και αυτές της Κεντρικής Ευρώπης, μερικά εκατομμύρια δηλαδή, είναι αυτοί που μόλις ομαλοποιηθεί κάπως η κατάσταση θα κατηφορίσουν πρώτοι και οδικώς για τις ελληνικές ακτές. 

Οι Αρχές πρέπει να σχεδιάσουν εγκαίρως την υποδοχή τους, τόσο στους προορισμούς όσο και, κυρίως, στα σύνορα. Το περυσινό  απερίγραπτο αλαλούμ στις μεθοριακές διαβάσεις, σε Προμαχώνα, Κακαβιά, Ευζώνους, Νυμφαία, δεν πρέπει να επαναληφθεί.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή