Δεν είναι ψυχαγωγία, είναι λοιμός

Δεν είναι ψυχαγωγία, είναι λοιμός

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος για τη διαχείριση του χιονιά, οι υπερβολές που επιβάλλονται ως πολιτικές πυξίδες, το μυστήριο της Κέρκυρας με την παράλυση ή μη των κάτω άκρων γιατρού, το βίντεο με τον δήθεν θάνατο Ισραηλινού 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό του, η είδηση για τον δήθεν θάνατο 21 ηλικιωμένων στο Κόμο της Ιταλίας εξαιτίας του εμβολίου καταβροχθίζουν πολύ περισσότερη φαιά ουσία μας από όση πιστεύουμε. Εγκαθιστούν λίγο λίγο εντός μας μιαν άλλη προοπτική θέασης του κόσμου, σπέρνουν αμφιβολίες, φτάνουν ακόμη και να επηρεάσουν την κρίση, να καταστρέψουν τους μηχανισμούς προσέγγισης της αλήθειας.

Δεν είναι αβλαβής η κατανάλωση –για λόγους ενημέρωσης– λασπολογίας και προπαγανδιστικών κειμένων. Διεγείρουν –έστω και λίγο– το θυμικό και έτσι πετυχαίνουν τον στόχο τους, την είσοδο στην αρένα των κάθε είδους εντευκτηρίων που προσφέρουν εκτόνωση στον θυμό, στον φόβο, στα ακραία συναισθήματα. 

Αλλά και ένα πρακτικό, άμεσα καταστροφικό αποτέλεσμα έχουν οι ψεύτικες ειδήσεις σε περιόδους κρίσης. Ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό και σοβαρές απώλειες, να οδηγήσουν τις Αρχές σε λάθος αποφάσεις. Πόσες φορές, φήμες που κυκλοφόρησαν σε καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου δεν προκάλεσαν μαζικές μετακινήσεις, συγκρούσεις, βανδαλισμούς, τραυματισμούς; Οταν τον Αύγουστο του 2017 στον τυφώνα «Χάρβεϊ» διαδόθηκε στο Χιούστον των ΗΠΑ η φήμη ότι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στα καταφύγια, 500.000 άτομα έμειναν απροστάτευτα και μερικά έχασαν τη ζωή τους. Δύο μήνες αργότερα, κατά την τρομοκρατική ενέργεια σε συναυλία στο Λας Βέγκας, με 58 νεκρούς και 400 τραυματίες, κυκλοφόρησε η ψευδής είδηση ότι το τοπικό νοσοκομείο είναι πλήρες και δεν μπορεί να δεχθεί άλλους τραυματίες, προκαλώντας χάος και τραγικές καθυστερήσεις στην παροχή ιατρικής φροντίδας. 

Αμεση πρακτική επίπτωση έχει και η διασπορά ψευδών ειδήσεων για τα εμβόλια. Η επιστημονική αλήθεια και οι επίσημες στατιστικές δεν εξουδετερώνουν πάντα την προκατάληψη που καλλιεργείται, και όχι μόνο σε περιβάλλοντα με ανεπαρκή πληροφόρηση και μη ασφαλείς αποστάσεις από την προπαγάνδα. 

Οι μεγάλες απειλές συνοδεύονται από μεγάλα ψεύδη. Η αλήθεια δεν είναι ελκυστική, το φρικώδες συγκινεί, όπως ότι τα εμβόλια εισάγουν τον ιό διά βίου εντός μας, προκαλούν ασθένειες και παράλυση άκρων. Παραπληροφόρηση. Ενας ιός εξίσου επικίνδυνος με τον κορωνοϊό, και μάλιστα χωρίς την προοπτική εμβολίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή