Θεωρείο (21/02/21)

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ειδική» αποστολή στα Τίρανα

Επίσκεψη στα Τίρανα, με την ιδιότητα του γραμματέα διεθνών σχέσεων της Ν.Δ., έκανε την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής της Ν.Δ. Τάσος Χατζηβασιλείου. Η επίσκεψη δεν ανακοινώθηκε στην Ελλάδα, δίνοντας χαρακτήρα «ειδικής αποστολής», αλλά έπαιξε αρκετά έως… πολύ στα αλβανικά ΜΜΕ. Στόχος του ταξιδιού του 40χρονου βουλευτή ήταν να συναντηθεί, ενόψει των αλβανικών εκλογών, με εκπροσώπους όλων των βασικών «παικτών» του αλβανικού πολιτικού συστήματος και να μεταφέρει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού ΥΠΕΞ τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, με μία όμως προϋπόθεση: τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Ο Χατζηβασιλείου συναντήθηκε με τον υποψήφιο πρωθυπουργό και αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, τον γ.γ. του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Τάουλαντ Μπάλα (κόμμα Εντι Ράμα), και την πρόεδρο του Κινήματος Ολοκλήρωσης, Μόνικα Κριεμάντι, η οποία μάλιστα είναι σύζυγος του προέδρου Ιλιρ Μέτα. Οι συναντήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και μάλιστα οι Αλβανοί σε πολλές περιπτώσεις υποδέχθηκαν τον Ελληνα βουλευτή με… κάμερες, με τα βίντεο να παίζουν στα αλβανικά δελτία ειδήσεων. Ο Χατζηβασιλείου συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο αλλά και μέλη της ελληνικής ομογένειας, που θα είναι υποψήφιοι σε… όλα τα κόμματα.

Πατάει πρώτος γκάζι

Στην πολιτική, εάν περιμένεις την κατάλληλη στιγμή ίσως αυτή να μην έρθει ποτέ. Μάλλον έτσι σκέφτεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έχει ξεκινήσει να μαγειρεύει πριν πεινάσει, κάνοντας διαδικτυακές «περιοδείες» σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει συστήσει ακόμα και οργανωτική επιτροπή για την υποψηφιότητά του.

Εκλογές το καλοκαίρι;

Μένω στο ΚΙΝΑΛ, καθώς στο παρασκήνιο τα αίματα έχουν ανάψει. Η εσωτερική αντιπολίτευση της Φώφης διαφωνεί ακόμα και με τις… ανακοινώσεις του κόμματος, θεωρώντας πως αν βγάλεις το λογότυπο «ΚΙΝΑΛ» θυμίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί μάλιστα λένε πως τα θέματα αυτά θα τεθούν στην επόμενη σύγκληση της Κ.Ο. Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο αναπτύσσονται δυνάμεις που ετοιμάζονται να ζητήσουν επίσπευση της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας ακόμα και εντός του καλοκαιριού.

Στο μυαλό του Μητσοτάκη

Μιας και ο λόγος για εκλογές, να σας πω και για τις εθνικές εκλογές, που παρά τις συνεχείς διαψεύσεις του Μαξίμου εξακολουθούν να συζητιούνται. Η πραγματικότητα είναι πως η βούληση του Κυριάκου δεν είναι να πάει σε εκλογές εντός του 2021. Επειδή όμως η πολιτική είναι κινούμενη άμμος, ταυτόχρονα κάνει κάποιες κινήσεις που στρώνουν το έδαφος για την περίπτωση που καταλήξει σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό. Μια τέτοια κίνηση είναι η πρόσφατη παράταση στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και η μείωση στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στις μεταφορές, στους κινηματογράφους και στις θεατρικές παραστάσεις έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2021. Προσέχουμε για να έχουμε.

Βγάζει τα χακί

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες «μεταλλάξεις», με την καλή έννοια, είναι αυτή του Αλκιβιάδη Στεφανή. Πολλοί σχολιάζουν πως ο στρατηγός εν αποστρατεία όσο περνάει ο καιρός φαίνεται πως πετάει τα χακί και φοράει όλο και περισσότερο το κοστούμι του πολιτικού. Και αυτό δεν είναι κάτι τόσο εύκολο για έναν άνθρωπο που έχει περάσει όλη του τη ζωή στο στράτευμα.

Οι υπουργοί και η ΟΝΝΕΔ

Οι υπουργοί και οι βουλευτές της Ν.Δ. επιδιώκουν να έχουν αγαστή συνεργασία με την ΟΝΝΕΔ, καθώς η νεολαία του κόμματος αποτελεί μια «σίγουρη» εκλογική μηχανή με δίκτυο σε όλη τη χώρα. Οι μόνοι υπουργοί που έως τώρα δεν έχουν αναπτύξει σχετικούς δεσμούς είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Λίνα Μενδώνη. Λογικό, θα πει κάποιος, καθώς προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Δεκτό, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τον Πιερρακάκη. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αν και έχει την ίδια πολιτική καταγωγή, έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με τη νεολαία, έχοντας μάλιστα το ρεκόρ συμμετοχής σε εκδηλώσεις της μαζί με Αδωνι και Κεραμέως. Είναι και αυτό ένα δείγμα πως ο υπουργός έχει ουσιαστικά ενσωματωθεί στη Ν.Δ.

Ολα του γάμου δύσκολα…

Θυμάστε που σας έλεγα πως ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να φέρει το θέμα του πολιτικού γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών για να στριμώξει την κυβέρνηση; Ε, λοιπόν, τσακώνονται και για αυτό. Οπως μου είπαν, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για το θέμα, καθώς πολλοί εντός του κόμματος θεωρούν πως η τακτική αυτή γυρνάει τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω, όταν «σήκωνε» θέματα που δεν απασχολούσαν πλατιές πλειοψηφίες.  

Τον επανέφερε στην τάξη

Να σας πάω λίγο στην τελευταία Κ.Ο. της Ν.Δ. Είχε ενδιαφέρον η προσωπική κριτική του Γιώργου Καρασμάνη στον γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Καρασμάνης –είναι βουλευτής Πέλλας–, που έχει διατελέσει και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε πως αναζητάει τον γενικό στο τηλέφωνο και δεν του απαντάει ποτέ. Στο σημείο παρενέβη άμεσα ο ίδιος ο Μητσοτάκης και παρακάλεσε να μη γίνονται δημοσίως προσωπικές αναφορές.

Η Ντόρα πρόεδρος

Η εικόνα, όπως μπορείτε να δείτε και στην κεντρική φωτογραφία, είναι… ποίημα. Ο Νότης Μηταράκης, υπουργός ων, επισκέφθηκε ο ίδιος τη… βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη στο γραφείο της, δίνοντας ένα ενσταντανέ ασυνήθιστο: ο υπουργός να κάθεται στην καρεκλίτσα του και η βουλευτής στο μεγάλο γραφείο να του μιλάει. Η εικόνα έχει πάντως ερμηνεία. Ο Νότης επισκέφθηκε την Ντόρα με την ιδιότητά της ως προέδρου της επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης και συζήτησαν θέματα που αφορούν τη μεταναστευτική κρίση στην περιοχή, με την Μπακογιάννη να μεταφέρει στον υπουργό τους προβληματισμούς της διακομματικής επιτροπής σχετικά με το ΚΥΤ Φυλακίου, ζητώντας του να επανεξετάσει το θέμα. Ο Μηταράκης δεσμεύτηκε να το κάνει, αλλά είπαμε πως η επίσκεψη μας άφησε αυτό το φοβερό κλικ. Το οποίο δείχνει πως ο Μηταράκης δεν έχει και τέτοια κόμπλεξ.

Μάρτυρας ο Κοντονής;

Υπάρχει μία πληροφορία πως στην υπόθεση Νοvartis θα κληθεί ως μάρτυρας και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής. Η πληροφορία, εάν επιβεβαιωθεί, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Task force

Από την πρώτη στιγμή που έσκασαν στην Ελλάδα οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από τη Σοφία Μπεκατώρου, ο Μητσοτάκης ζήτησε από στενούς του συνεργάτες να αρχίσουν να εργάζονται πάνω σε αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο. Λιβάνιος και Γεραπετρίτης πρωτοστατούν στην επεξεργασία των ρυθμίσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Την ίδια ώρα, πάντως, το Μαξίμου έχει βγάλει μπροστά να μιλούν για το συγκεκριμένο θέμα μία τριάδα νέων υφυπουργών. Γιώργος Κώτσηρας, Μαρία Συρεγγέλα και Νικόλας Γιατρομανωλάκης είναι αυτοί που το έχουν αναλάβει, ενώ στο παρασκήνιο για το ίδιο θέμα εργάζεται εντατικά και η στενή συνεργάτις του Μητσοτάκη, Κύρα Κάππη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή