Στα όριά τους ΕΣΥ και οικονομία

Στα όριά τους ΕΣΥ και οικονομία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι είδηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, ή μάλλον πάνε πολύ άσχημα, με τον κορωνοϊό. Το λένε εδώ και αρκετές ημέρες οι αριθμοί, το ομολογούν οι ειδικοί, οι οποίοι άλλωστε προειδοποιούσαν, το επιβεβαιώνει η κυβέρνηση με τα «ημίμετρα» –σε επίπεδο σύλληψης και εφαρμογής– που παίρνει, καθώς είναι αναγκασμένη να λαμβάνει υπόψη της και άλλους παράγοντες. Κυρίως την πορεία της οικονομίας, που αγκομαχά πλέον και θα συνεχίσει όσο δεν βελτιώνεται η υγειονομική κατάσταση, αλλά και την κούραση/απειθαρχία, η οποία είναι εμφανής στην πλευρά της κοινωνίας.

Η πρόσφατη έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ έδειξε ότι αυξάνονται εκείνοι που αδημονούν για διαφόρους λόγους και τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων, που ουσιαστικά είναι ημίμετρα, ωστόσο ένα ποσοστό μεγαλύτερο των δύο τρίτων των ερωτηθέντων ζητεί την παράτασή τους με τον ένα ή τον άλλο βαθμό. Εστω και αν ένα μεγάλο μέρος των τελευταίων δεν τα τηρεί, όπως διαπιστώνεται καθημερινά. Γιατί εκείνο που έγινε με την πιο πρόσφατη δέσμη μέτρων, η μεν κυβέρνηση προσποιήθηκε ότι τα πήρε, οι δε πολίτες δήθεν τα τηρούσαν. Επρόκειτο, δηλαδή, για ημίμετρα επιεικώς και θα δούμε τι θα γίνει με αυτά που ανακοινώθηκαν χθες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιπολίτευση καιροφυλακτεί, προκειμένου να αποδώσει ευθύνες στην κυβέρνηση για την κακή τροπή στο μέτωπο της πανδημίας. Από κοντά και κάποιοι καλόπιστοι που γκρινιάζουν, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο. Ο αντικειμενικός, κατά το δυνατόν, παρατηρητής όμως –και η στήλη δεν θεωρεί πως είναι κάτι άλλο ή περισσότερο– αντιλαμβάνεται ότι η επέλαση της COVID-19 και η αντιμετώπισή της είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση, όπως αποδεικνύεται περίτρανα από τη μέχρι σήμερα εμπειρία. Ο συγκεκριμένος ιός είναι πολύ ευέλικτος και μεταδοτικός, και οι μεταλλάξεις του ενισχύουν, δυστυχώς, αυτά τα χαρακτηριστικά του.

Με αυτά τα δεδομένα, ο λεγόμενος «ανεπτυγμένος κόσμος» είτε θα έπρεπε να ακολουθήσει τις μεθόδους της Κίνας στο πεδίο των μέτρων –η Αυστραλία το τόλμησε– είτε να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του ιού με ιατρικά μέσα, ή να δοκιμάσει και τα δύο. Οι σκληρές μέθοδοι της Κίνας θεωρήθηκαν ασύμβατες αρχικά με το μοντέλο διακυβέρνησης και ζωής στις δυτικές χώρες, οπότε το βάρος έπεσε στην ανακάλυψη και κατασκευή κατάλληλων εμβολίων και φαρμάκων. Στη διαδρομή, όμως, η πραγματικότητα επέβαλε το σχέδιο «ακορντεόν», αφού η φονική πλευρά του κορωνοϊού έπρεπε να συνδυαστεί με την ανάγκη της διατήρησης των οικονομιών στη ζωή και τις αντοχές των κοινωνιών.

Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε με τη λήψη μέτρων σχεδόν α λα Κίνα, ελπίζοντας ότι η πανδημία θα υποχωρήσει ή θα αναχαιτισθεί σχετικά γρήγορα από την επιστήμη. Η μεταδοτικότητα και η ανθεκτικότητα του ιού την ανάγκασαν να καταφύγει στο σχέδιο «ακορντεόν», αλλά τώρα το σύστημα υγείας όπως και η οικονομία βρίσκονται στα όριά τους. Οι επιδόσεις της, πάντως, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αποτυχημένες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή