Το τυφλό μίσος

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μία πράξη δεν δικαιολογεί την άλλη. Δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια. Η βία δεν μπορεί να απαντιέται με βία. Στην εποχή μας θα έπρεπε αυτό να είναι αυτονόητο, χωρίς αστερίσκους, ή δεύτερες σκέψεις, χωρίς συμψηφισμούς ή σχετικοποίηση.

Η εικόνα του αιμόφυρτου αστυνομικού από την ομαδική επίθεση που δέχτηκε το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη σοκάρει. Οι κουκουλοφόροι που επιτέθηκαν στον αστυνομικό έψαχναν μόνο μια αφορμή για να δράσουν. Δεν αποθρασύνθηκαν από το γεγονός που προηγήθηκε με την αδικαιολόγητη χρήση βίας κατά τη σύλληψη νεαρού στην πλατεία της Νέας Σμύρνης πριν από λίγες ημέρες. Υπό άλλες συνθήκες οι ίδιες ομάδες κουκουλοφόρων θα επιδίωκαν παρόμοιο αποτέλεσμα εάν τους δινόταν η δυνατότητα, προσπαθώντας να εισχωρήσουν σε κάποια άλλη πορεία. Οποιος προσπαθεί να ρίξει το βάρος της ευθύνης αυτών των επιτιθέμενων σε κάποιον άλλο ή ψάχνει επιχειρήματα για να τους δικαιολογήσει, ουσιαστικά αποδέχεται το μίσος τους.

Διαβάστε επίσης:
• Δημοκρατικό κράτος κατά πολιτικής βίας

Σοκαριστικό ήταν και το βίντεο με τον αστυνομικό ο οποίος χτυπούσε αναίτια με το κλομπ του έναν νεαρό στην πλατεία της ίδιας περιοχής την περασμένη Κυριακή. Από το διαθέσιμο οπτικό υλικό που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αστυνομικός που χτύπησε τον νεαρό φαίνεται να επιχειρεί να χτυπήσει στο πόδι και μια γυναίκα, η οποία απλώς περνάει από το σημείο με την τσάντα κρεμασμένη στον ώμο της. Από το κάδρο του βίντεο δεν διακρίνεται εάν πετυχαίνει και τον δεύτερο στόχο του, είναι όμως ξεκάθαρο ότι εκείνη τη στιγμή, το απόγευμα της Κυριακής, δεν απειλούνται ο ίδιος ή οι συνάδελφοί του από κανέναν. Η αντίδρασή του δεν εξηγείται από οτιδήποτε μπορεί να είχε προηγηθεί εκείνη την ημέρα. Καμία υποτιθέμενη βρισιά ή άλλη λεκτική πρόκληση δεν εξισώνεται με τον ξυλοδαρμό.

Την αποκαλούν «αρχή του ηπιότερου μέσου». Εκπαιδευτής της αστυνομίας μου εξηγούσε τα βήματα που πρέπει να ακολουθούν συνάδελφοί του κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (όχι εν μέσω επεισοδίων), τα οποία πρωτίστως περιλαμβάνουν τα στάδια της παρουσίας, του διαλόγου, των προφορικών εντολών και της προσέγγισης με προφορικές εντολές, προτού χρησιμοποιηθούν αρχικά λαβές ακινητοποίησης σε περίπτωση σύλληψης. Στο βίντεο με τον νεαρό από την πλατεία της Νέας Σμύρνης δεν προκύπτουν αυτά τα στάδια. Η κλιμάκωση με τη χρήση της ράβδου από τον αστυνομικό έγινε σχεδόν αστραπιαία, ενστικτωδώς. Στο άλλο βίντεο, από τα επεισόδια της Τρίτης, φαίνεται πώς δρα ο όχλος. Πώς το τυφλό μίσος υπαγορεύει τις κινήσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή