Το 2021 δεν είναι 2011

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι διάχυτος ο φόβος τις τελευταίες ημέρες μήπως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρήσει να αναβιώσει μέρες του 2011, όταν ξεπήδησε και φούντωσε το κίνημα των «Αγανακτισμένων». Ας ξεκαθαρίσουμε πως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2011, ήταν ένα μικρό κόμμα του 4%-5%. Οι δημοσκοπήσεις του Ιανουαρίου 2012 τού έδιναν γύρω στο 6%. Η κυρίαρχη δύναμη στον χώρο της Αριστεράς ήταν η ΔΗΜΑΡ. Συνεπώς είναι μύθος πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν πίσω από τους «Αγανακτισμένους». Ηταν ένα κίνημα που ξεκίνησε αυθόρμητα από πολίτες που δεν μπορούσαν να αποδεχθούν την περικοπή των εισοδημάτων τους και άρχισαν να διαμαρτύρονται γι’ αυτό. Πολύ γρήγορα οι εκδηλώσεις κυριαρχήθηκαν από τον αντισυστημισμό. Αυτό το κίνημα το πλαισίωσαν αμέσως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και εκμεταλλεύτηκαν μέχρις ενός βαθμού την επιρροή τους. Συγχρόνως, συναντήθηκαν και με άλλες ομάδες πολυποίκιλων ιδεολογικά χώρων πάνω στην αντισυστημική βάση και με ένα συγκεκριμένο πολιτικό αίτημα: την κατάργηση του μνημονίου. Κάπως έτσι προέκυψε η «επάνω» και η «κάτω» πλατεία. 

Σήμερα οι δύο πόλοι που, εν δυνάμει, μπορούν να ξανασυναντηθούν στην πλατεία, υπάρχουν. Είναι η ριζοσπαστική Αριστερά με τις παραφυάδες της και η τραμπική Δεξιά με τον αντισυστημισμό της. Κοινός στόχος τους η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τους λείπει κάτι, που είναι όμως και το ουσιαστικότερο. Το αίτημα. Επάνω σε ποιο πολιτικό αίτημα θα επιτευχθεί η ώσμωση των δύο χώρων; Για ποιο λόγο να ζητήσουν από τους πολίτες να τους ακολουθήσουν μαζικά; 

Σήμερα δεν υπάρχει το αίτημα. Το lockdown, το προσφιλές πεδίο αντιπαράθεσης και αντίστασης των τραμπικών, οσονούπω τελειώνει, η δε αστυνομική βία δεν μπορεί να συσπειρώσει παρά μόνον τις αριστερές ψυχούλες. Αυτό δεν αρκεί. Απεναντίας θα έλεγα η κοινωνία, στο πλειοψηφικό κομμάτι της, επιθυμεί να τερματιστεί αυτή η άθλια κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια και να μπει μια τάξη στους δρόμους και στις πλατείες. Οι πορείες εν μέσω πανδημίας ενοχλούν και συσπειρώνουν τους μετριοπαθείς πολίτες. Με απλά λόγια, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν οι κοινωνικές συνθήκες για την αναβίωση του κλίματος της «επάνω» και της «κάτω» πλατείας. Η διάθεση να ξαναγυρίσουμε στο 2011 υπάρχει στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί σε αυτήν την πρακτική έχει άριστη τεχνογνωσία. Κόσμος δεν υπάρχει που θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά της. 

Διαβάστε επίσης:
• Οι διαστάσεις της Νέας Σμύρνης
• «Το μεσημέρι ξύλο, το βράδυ προπαγάνδα»
• Να καταργηθεί η αστυνομία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή