Γιατί η Νέα Σμύρνη έχει σημασία

Γιατί η Νέα Σμύρνη έχει σημασία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα όσα θλιβερά συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στη Νέα Σμύρνη θα μπορούσαν να είχαν συμβεί σε οποιαδήποτε γειτονιά της Αθήνας. Αναφέρομαι κυρίως στη θρυαλλίδα των γεγονότων, την παντελώς αχρείαστη πρωτοβουλία του άνδρα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που ορθώς τέθηκε σε διαθεσιμότητα, έστω και με καθυστέρηση. Οσο για την εξέλιξη του δράματος ήταν απολύτως αναμενόμενη, σχεδόν προδιαγεγραμμένη για όσους ζούμε στην Ελλάδα. Αυτό που ίσως είναι λιγότερο γνωστό είναι το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον αυτής της μάλλον ήσυχης μεσοαστικής συνοικίας, που βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο για λόγους που δεν έχουμε συνηθίσει. Αντιπαρέρχομαι αμέσως τις μελοδραματικές εικασίες περί κινδύνου μετατροπής της Νέας Σμύρνης σε Εξάρχεια. Αυτό είναι το ίδιο πιθανό όσο και η εμφάνιση δεινοσαύρων στην Ομόνοια. Δέχομαι, ωστόσο, ότι μέσα στην υπερβολή τους αποτυπώνουν ένα συγκεκριμένο κλίμα που καταγράφεται και στις σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τοπικό ενδιαφέρον: αναγγελίες για νέες συγκεντρώσεις «κατά της αστυνομικής βίας» αποδοκιμάστηκαν εντονότατα από κατοίκους της περιοχής, που ανατριχιάζουν στη σκέψη ότι η γειτονιά τους μπορεί να αξιοποιηθεί ως πολεμικό σκηνικό σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης εν μέσω μάλιστα επέλασης του κορωνοϊού. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ίδιοι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν στις αναρτήσεις τους το χάσταγκ #όχιστηνπόλημου ήταν ευχαριστημένοι με την επίδειξη δύναμης της αστυνομίας το απόγευμα της προπερασμένης Κυριακής. Το αντίθετο: ήταν θυμωμένοι και απογοητευμένοι. 

Η Νέα Σμύρνη είναι σήμερα ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό του μέσου κοινωνικού όρου. Εχει πίσω της μια μακρά δημοκρατική παράδοση και στη Μεταπολίτευση ήταν ανάμεσα στους δήμους που χάριζαν στο ΚΚΕ Εσωτερικού τα μεγαλύτερα ποσοστά του. Ο μακροβιότερος δήμαρχος της πόλης, ο Μπάμπης Μπεχλιβανίδης, εκλεγόταν με την υποστήριξη του ΚΚΕ Εσωτερικού, το Αλσος της Νέας Σμύρνης φιλοξενούσε παραδοσιακά τα φεστιβάλ του «Ρήγα Φεραίου», όλα αυτά είναι γνωστά. Επιπλέον: αν ανατρέξετε στα ποσοστά των κομμάτων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (2015 και 2019) θα διαπιστώσετε ότι στη Νέα Σμύρνη αποτυπώνονται με εντυπωσιακή ακρίβεια οι πανελλαδικοί πολιτικοί συσχετισμοί. 

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά; Η Νέα Σμύρνη έχει πολιτική σημασία. Βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας ενός τυχαίου γεγονότος. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο οι πολιτικές δυνάμεις χειρίστηκαν τη μίνι αυτή κρίση και, κυρίως, ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστούν ακόμη σοβαρότερες κρίσεις στο μέλλον θα αποτυπωθούν στα εκλογικά τμήματα πέριξ της περίφημης πλατείας. Η Νέα Σμύρνη είναι ένας πολύ καλός καθρέφτης της ελληνικής μεσαίας τάξης. Οποιος την κερδίσει θα έχει κάνει κάτι καλά.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή