Στρατηγικές κατά της πανδημίας

Στρατηγικές κατά της πανδημίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε μία ούτε δύο. Τριάντα μία διαδηλώσεις έγιναν το τριήμερο της Αποκριάς «κατά της αστυνομικής βίας». Το πανό «Εξω οι Μπάτσοι από τις γειτονιές» εμφανίστηκε και στην Κυψέλη, όπου το μόνιμο παράπονο των κατοίκων είναι η έλλειψη αστυνόμευσης και όχι η υπερβολή της. Αλλά έτσι λειτουργεί η λεγόμενη «κινηματική Αριστερά»: μικρές ομάδες κάνουν μεγάλη φασαρία, για να δικαιολογείται το εκ των υστέρων σύνθημα «ο λαός απαιτεί…».

Σε αυτές τις πορείες η κυβέρνηση είδε τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας. Αν και δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες που να δείχνουν ότι η συνάθροιση ανθρώπων σε εξωτερικούς χώρους δημιουργεί φαινόμενα υπερμετάδοσης, η καθημερινή πείρα λέει ότι σε καινούργια φαινόμενα, όπως αυτό της πανδημίας, η καλύτερη στρατηγική είναι «φύλαγε τις μετακινήσεις σου για να έχεις τα μισά κρούσματα». Ετσι η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε ότι «η υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεπερνά και τον χειρότερο εαυτό της. Εγκαλεί την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα υποσκάπτει τις άμυνες της κοινωνίας απέναντι σε αυτή. Υπονομεύει έτσι την έξοδο από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση».

Σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με άλλα λόγια να πολωνόμαστε: «Αντί να συνεχίσει η κυβέρνηση την αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, καλό θα ήταν έστω και τώρα να κάνει τα αυτονόητα, όπως η συνταγογράφηση των τεστ και η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Σταματήστε να κουνάτε το δάχτυλο στους πολίτες που είναι σε απόγνωση από τις αποτυχίες σας, το όργιο καταστολής, και έστω για μια φορά αναλάβετε τις ευθύνες σας» (14.3.2021).

Ας υποθέσουμε –με πολλούς αστερίσκους– ότι αυτές οι δύο προτάσεις αποτελούν την ασημένια σφαίρα για το ξερίζωμα της πανδημίας· απορούμε μόνο πώς ξέχασαν τον μεγαλύτερο αριθμό ΜΕΘ. Συνταγογράφηση των τεστ σημαίνει ότι στα ταμεία θα γίνει του αντιβιοτικού: υπερκατανάλωση, αλλά τουλάχιστον αυτά δεν έχουν μακροχρόνιες υγειονομικές συνέπειες. Οσο για την «επίταξη των ιδιωτικών κλινικών», δεν ξέρουμε αν είναι κάτι περισσότερο από το παλιό αριστερό γινάτι απέναντι στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά το πρόβλημα είναι άλλο: και τα δύο αυτά μέτρα είναι κατόπιν εορτής, ή μόλυνσης. Δηλαδή η κυβέρνηση μιλάει για προληπτικά μέτρα ώστε να μη διαδίδεται, έστω διά των συγκεντρώσεων σε εξωτερικούς χώρους, ο ιός, η αντιπολίτευση προτείνει μέτρα θεραπείας μετά τη διάδοση του ιού.

Η δεύτερη στρατηγική όμως, εκτός από επικίνδυνη (στις ΜΕΘ και με την καλύτερη δυνατή φροντίδα απεβίωσαν 7.100 συμπολίτες μας), απαιτεί και άπλετους πόρους. Θα συμφωνήσουμε ότι λόγω της κατάστασης οι κάνουλες της Ε.Ε. είναι ανοιχτές, αλλά ανοιχτές ήταν και οι κάνουλες των αγορών τη διετία της χρεοκοπίας 2007-2009, τότε που η φαρμακευτική δαπάνη είχε φτάσει στα ουράνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή