Το τρίτο κύμα έχει πρόσωπο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εικοσάχρονη Ελι Ράιτ, από την αγγλική πόλη Γουόλσολ, μολύνθηκε από κορωνοϊό στα τέλη του Δεκέμβρη, όταν ήταν 30 εβδομάδων έγκυος, και χρειάστηκε να νοσηλευθεί αμέσως. Οι επιπλοκές ήταν βαριές. Η νεαρή γυναίκα μπήκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας με οξεία πνευμονία. Τόσο κρίσιμη ήταν η κατάστασή της που οι γιατροί, πριν τη διασωληνώσουν, αποφάσισαν να την υποβάλουν σε καισαρική, για να έχει σωθεί, τουλάχιστον, το παιδί της, αν εκείνη δεν τα κατάφερνε. 

Ο Λίο, ο γιος της, γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου και πέρασε αρκετές εβδομάδες στη μονάδα πρόωρων νεογνών. Oσο εκείνος, μια σταλιά βρέφος, πάλευε να κρατηθεί στη ζωή, εκείνη έδινε τη δική της μάχη, σε άλλη πτέρυγα του ίδιου νοσοκομείου. Τελικά, τα κατάφεραν, κάνοντας τους γιατρούς να μιλούν για διπλό θαύμα. Πριν από λίγες ημέρες, μητέρα και γιος συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Η Ελι –εξασθενημένη ακόμη, μια και έχει μακρύ δρόμο μπροστά της μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας της– μόλις που βρήκε τη δύναμη να απλώσει τα χέρια της και να τον κρατήσει στην αγκαλιά της. 

Διαβάζω την ιστορία τους στο BBC έχοντας παρακολουθήσει τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ με τα «ανδραγαθήματα» συνανθρώπων μας σε διάφορα σημεία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του τριημέρου: τα κορωνοπάρτι στην Επανομή, τα γλέντια στην πλατεία της Ξάνθης και στα αστικά ξέφωτα της Πάτρας, τα ζεϊμπέκικα στο κέντρο διασκέδασης που λειτουργούσε παράνομα στη Λιοσίων και τις κατεβασμένες μάσκες στην κατάμεστη Βαρβάκειο. 

Σύμφωνα με τη διεθνή βάση δεδομένων του Institute for Health Metrics and Evaluation του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η χώρα μας είναι πιθανό να μετράει 13.328 νεκρούς από COVID-19 μέχρι την 1η Ιουλίου, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου οι ημερήσιοι θάνατοι ίσως έχουν αγγίξει τους 120.

Τα νοσοκομεία μας είναι ασφυκτικά γεμάτα, οικογένειες θρηνούν τους ανθρώπους τους, χιλιάδες επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης, του λιανεμπορίου και του πολιτισμού βρίσκονται σε απόγνωση, και όμως κάποιοι έχουν τη διάθεση να ρίχνουν γυροβολιές σε μια πλατεία. Γιορτάζοντας τι ακριβώς; 

«Το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ», λένε οι επιστήμονες. Οχι. Το τρίτο κύμα είναι όσοι δεν συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη να διασφαλιστεί επειγόντως το άνοιγμα της οικονομίας. Και είναι απέναντί μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή