Ποιος είναι ο εχθρός;

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένταση των τελευταίων εβδομάδων δίνει στην κυβέρνηση μια ευκαιρία να αποδείξει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σε αυτήν τη χώρα, ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη συνεχώς, να δικαιολογούμε τις αποτυχίες μας με το μοιρολατρικό «έτσι ήταν πάντα». Η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη καμπή και οι σημερινές εξελίξεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο μέλλον. Αμεσες προκλήσεις είναι η πανδημία και οι συνέπειές της στην οικονομία και στην κοινωνία, καθώς και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, με τις μεγάλες δυνάμεις, με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, απαιτείται μια γενική πολιτική αντίληψη που αποβλέπει στην ενίσχυση της χώρας εντός και εκτός συνόρων. Οι τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, δείχνουν ότι πρώτα οφείλουμε να ερευνήσουμε ερωτήματα για το ποιοι είμαστε και πώς βλέπουμε ο ένας τον άλλον.

Οι πορείες και οι καταλήψεις υπέρ ενός φυλακισμένου τρομοκράτη, ένα περιστατικό αυθαίρετης αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη, καθώς και οι διαδηλώσεις που αυτή προκάλεσε, οδήγησαν στην κορύφωση της έντασης. Ανοιξαν όμως και μια χαραμάδα για να φανεί ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στην πολιτική. Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «την αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς παραβιάζουν». Η διατύπωση της ερώτησης έδωσε και το στίγμα του «κατηγορώ» του Αλέξη Τσίπρα. Στη Βουλή, κλιμάκωσε την επίθεσή του εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας και γι’ αυτό επιλέγει να οδηγήσει τη χώρα πίσω σε σκοτεινές δεκαετίες, με αυταρχικές πρακτικές. Πριν από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει τον Μητσοτάκη ως Ελληνα Ορμπαν. «Θέλετε να ελέγχετε την ενημέρωση, θέλετε να συκοφαντείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους, θέλετε να στήσετε ένα κλίμα και κράτος φόβου και τρομοκρατίας», δήλωσε ο Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την κυβέρνησή του και τη διαχείριση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της, πριν αναφερθεί στο ζήτημα της αστυνομικής βίας (την οποία καταδίκασε «απερίφραστα»). Παρουσίασε τέσσερα μέτρα που έχουν στόχο τον καλύτερο έλεγχο και τη λογοδοσία των αστυνομικών (ατομικές κάμερες σε όλους, ψυχογραφικά τεστ, αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών, ειδικό βοηθό του Συνηγόρου του Πολίτη με αυτόνομη δομή). Στις καταγγελίες και στη γενικευμένη επίθεση, δηλαδή, απάντησε με συγκεκριμένα μέτρα, που στοχεύουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος. 

«Εσείς δεν είστε εχθρός μου», είπε ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα. «Εχθρός σε αυτή τη συγκυρία είναι ο κορωνοϊός. Και σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, οι κοινωνίες έχουν ανάγκη από ενότητα και από λογική». Ενδημικοί εχθροί, όμως, είναι και η υπερβολή, η καχυποψία, η μισαλλοδοξία, ο φθόνος, ο βολικός διχασμός. Ενας ένας πρέπει να αντιμετωπιστούν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή