O αστάθμητος παράγοντας και περί κανονικότητας

O αστάθμητος παράγοντας και περί κανονικότητας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακούγεται αντιφατικό: την ημέρα που σημειώθηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων από την εμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα μας, επιβεβαιώνεται εμφατικά η πρόθεση της κυβέρνησης για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Υπάρχει μία σταθερά, που λέει ότι τα όποια μέτρα εφαρμόζονται, έχουν από καιρό πάψει να αποδίδουν. Αυτό δείχνει η κατάσταση στην Αττική, όπου, παρά το παρατεταμένο lockdown, δεν αποκλιμακώνεται η πανδημία, το αντίθετο μάλλον, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις μετρήσεις στα λύματα. 

Η εξουθένωση των πολιτών από τους παρατεταμένους περιορισμούς και η –δικαιολογημένη– απροθυμία των αρμοδίων για τους ελέγχους να εξασφαλίσουν ότι γίνεται αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, εν πολλοίς, οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Το παρήγορο στοιχείο από τα ημερήσια αριθμητικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας είναι ότι ο αριθμός των θανάτων εμφανίζεται σχετικά συγκρατημένος, σε σχέση με τον αριθμό νέων κρουσμάτων, εισαγωγών στα νοσοκομεία και διασωληνώσεων. 

Βεβαίως, αυτή η ισορροπία παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητη και με το σύστημα υγείας να κινείται διαρκώς στα όριά του, σε δοκιμασία των υποδομών και των αντοχών του ανθρώπινου δυναμικού, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί. Δείχνει, ωστόσο, να αρχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του το εμβολιαστικό πρόγραμμα: ο μέσος όρος ηλικίας νοσούντων και διασωληνωμένων σταδιακά μειώνεται και οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες έχουν εμβολιαστεί, πολλοί έχουν ήδη λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και, ως εκ τούτου, είναι καλύτερα θωρακισμένοι έναντι του ιού και του κινδύνου σοβαρής νόσησης. 

Είναι αυτή η ένδειξη από το εμβολιαστικό μέτωπο που φαίνεται ότι επηρεάζει τις αποφάσεις που θα ληφθούν για σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων. 

Οσο οι εμβολιασμοί προχωρούν και το ποσοστό εμβολιασμένων ανάμεσα στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αυξάνεται, τόσο θα ενισχύεται η αυτοπεποίθηση για επαναφορά της κανονικότητας. Αλλωστε, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι χώρες που προχώρησαν ταχύτατα στους εμβολιασμούς παίρνουν κεφάλι για την επόμενη ημέρα. Οι εικόνες από το Ισραήλ είναι ενδεικτικές. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μόνο θετικά μπορεί να αξιολογηθεί το ότι, παρά τον σχετικό θόρυβο γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, τα προγραμματισμένα εμβολιαστικά ραντεβού συνεχίζονται σε ποσοστό της τάξεως του 85% κανονικά, με τις ακυρώσεις ή τις αναβολές να είναι για την ώρα λίγες. 

Το βασικό στοίχημα για την επικράτηση του αισιόδοξου σεναρίου επιστροφής στην κανονικότητα μέσα από ομαλή εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, που αυτήν τη στιγμή θέλει να ανοίγει ο εμβολιασμός για τον γενικό πληθυσμό άνω των 18 ετών, ανεξαρτήτως κατηγορίας, μέσα στον Ιούνιο, είναι η ομαλή ροή στις παραδόσεις εμβολίων. Ο τομέας στον οποίο η Ε.Ε. επέδειξε χαμηλά αντανακλαστικά στην πρώτη φάση παραγγελιών και συμβολαίων, και συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα και αναθεωρήσεις, που προκαλούν αβεβαιότητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή