Εμβολιασμός και τουρισμός

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ ημερών είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία με φίλο και συνάδελφο από την Ελβετία, που αφού μιλήσαμε για τα επαγγελματικά και τα προσωπικά μας, μου έκανε τις παρακάτω ερωτήσεις:

«Πώς πάτε από κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα;».

«Πάμε πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμη και από τη Γαλλία ή τη Γερμανία σε κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους», απάντησα.

«Και από εμβολιασμούς πώς πάτε;».

«Νομίζω αρκετά καλά, μετά τις αρχικές αδυναμίες της Ε.Ε. να μας εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό εμβολίων, μέχρι σήμερα έχουμε πάνω από 1.200.000 εμβολιασμούς, δηλαδή το 10% του γενικού πληθυσμού και συνεχίζοντας με αυτούς τους ρυθμούς θα έχουμε εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων μέχρι το καλοκαίρι», απάντησα.

«Α, πολύ καλά», σχολίασε ο φίλος μου, και ρώτησε: «Αν αρρωστήσω στην Ελλάδα υπάρχουν μονάδες εντατικής θεραπείας και ειδικοί γιατροί να με νοσηλεύσουν;».

Εδώ ήμουν πιο σίγουρος για την απάντηση λόγω ειδικότητας:

«Βεβαίως και υπάρχουν, έχουμε ΜΕΘ σε όλες τις περιοχές της χώρας και εξαιρετικούς γιατρούς, αφού οι περισσότεροι είναι μαθητές μου», είπα χαριτολογώντας.

«Γι’ αυτό σου τηλεφώνησα», είπε ο φίλος, αστειευόμενος και αυτός, «για να το επιβεβαιώσω!».

Τότε ήρθε η σειρά μου, από περιέργεια, να τον ρωτήσω:

«Γιατί μου κανείς αυτές τις ερωτήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα; Κάνεις κάποια εργασία;».

Και να η απάντηση που δεν περίμενα!

«Οχι, δεν γράφω εργασία, απλώς συζητάμε με την οικογένειά μου και προγραμματίζουμε τις επόμενες διακοπές μας. Ψάχνουμε μια μεσογειακή χώρα με μικρό δείκτη επιμόλυνσης (λίγα κρούσματα) και μεγάλο δείκτη εμβολιασμών!».

Με την ευχή μου να διαλέξει την Ελλάδα, κλείσαμε το τηλέφωνο.

Αμέσως σκέφτηκα, να η ορθολογιστική μεθοδολογία του μορφωμένου Ευρωπαίου. Ψάχνει χώρα με τον μικρότερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό, για την οικογένειά του. Χάρηκα που στην έρευνά του συμπεριέλαβε την Ελλάδα, ως δείγμα εμπιστοσύνης στη χώρα μας.

Είμαι βέβαιος ότι παρόμοιες σκέψεις κάνουν και οι σκεπτόμενοι Ελληνες, οι οποίες θα επηρεάσουν τον εσωτερικό μας τουρισμό.

Επίσης αναρωτήθηκα ότι αφού είναι διεθνώς γνωστό ότι πήγαμε πολύ καλά όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, σε σύγκριση με άλλες χώρες με περίπου ίδιο πληθυσμό όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία, αν πάμε καλά και στους εμβολιασμούς, μάλλον θα κερδίσουμε την κούρσα του ανταγωνισμού στον τουρισμό. Ας εμβολιαστούμε, λοιπόν, όλοι για να σωθεί ο τουρισμός, η ατμομηχανή της οικονομίας μας.
 
* O κ. Νίκος Σιαφάκας είναι ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή