Θεωρείο (21/03/21)

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παρασκήνιο της «μετακίνησης 6»

Να ξέρετε πως οι αλλαγές στη «μετακίνηση 6» είχαν πολύ παρασκήνιο ήδη από την Πέμπτη. Η δεδηλωμένη άποψη της κυβερνητικής πλευράς ήταν πως πρέπει να αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο και εντός ακτίνας 2 χλμ., ώστε να λειτουργήσει η λεγόμενη αποσυμπίεση. Και όμως, από την Πέμπτη το βράδυ είχε διαφανεί η διαφωνία των ειδικών. Εξ ου και την Παρασκευή το πρωί, στη συνεδρίαση της επιτροπής έδωσε το παρών ο Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος προσπάθησε τεκμηριωμένα να θέσει υπ’ όψιν της επιτροπής τον παράγοντα «ψυχολογική κόπωση». Η συνεδρίαση ήταν μαραθώνια και, όπως μου είπαν, η άποψη περί αλλαγών στη «μετακίνηση 6» «βρήκε τείχος από τους ειδικούς». Η τελική εισήγηση ήταν ξεκάθαρη για μη άρση της απαγόρευσης και, παρότι δεν ήχησε καθόλου καλά στα κυβερνητικά ώτα, έγινε, φυσικά, δεκτή.

Ακύρωσε επιχείρημα

Το γεγονός, πάντως, πως η επιτροπή εισηγήθηκε και τελικά αποφάσισε αντίθετα από την πολιτική βούληση, αποτελεί στην πράξη διάψευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έλεγε διαρκώς πως η κυβέρνηση αποφασίζει και η επιτροπή εκτελεί. Συνεπώς, την επόμενη φορά που κάποιος από το Μαξίμου θα πει «περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής», δεν θα μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως είναι υποκριτικό.

Η επιστολή Μπούγα

Το γεγονός πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα φουρτούνες, με πολλά ή λιγότερα μποφόρ, είναι γνωστό. Εξ ου και ο Γιάννης Μπούγας έστειλε επιστολή… κινητοποίησης στους βουλευτές, με την οποία τους ζητάει να συνδράμουν σε αυτή τη χρονική συγκυρία, που τη χαρακτηρίζει ως την «κρισιμότερη καμπή της εθνικής προσπάθειας». Ο γραμματέας του κόμματος ζητάει από τους «γαλάζιους» βουλευτές να αρχίσουν να επικοινωνούν το κυβερνητικό έργο σε κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες, όχι μόνον πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά κυρίως σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετόπισθεν

Η επιστολή, βεβαίως, έχει πολιτική ουρά. Σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου η κόπωση της κοινωνίας είναι μεγάλη, πολλοί βουλευτές δεν δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή, επιλέγοντας να μείνουν προστατευμένοι στα μετόπισθεν. Και ο Μπούγας τους είπε απλά: «Βγείτε μπροστά».

23 φιλέλληνες

Θα σας αποκαλύψω δύο ωραίες ιδέες που είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον εορτασμό των 200 ετών από το 1821. Η πρώτη είναι ότι θα απονείμει τιμητικές διακρίσεις σε 23 φιλέλληνες από Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ και Ρωσία. Η σκέψη είναι ότι ο φιλελληνισμός έχει διαχρονικό χαρακτήρα και υπάρχει ακμαίος και σήμερα. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που θα παρασημοφορηθούν βρίσκεται η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι και ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. Από τη Γαλλία, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Ζαν Λικ Μαρτινέζ και ο καθηγητής της Σορβόννης Ανρί Τονέ. Από τη Βρετανία, ο πρώην πρέσβης στην Αθήνα Τζον Κίτμερ, ο ηθοποιός Στίβεν Φράι και οι καθηγητές Πολ Κάρτλετζ, Ρόμπιν Λέιν Φοξ και Κέβιν Φέδερστοουν. Και από τη Ρωσία, ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου Πούτιν για θέματα διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας Μιχαήλ Σβιντκόι και ο παλαιογράφος – κωδικολόγος Μπορίς Φόνκιτς. Οι παρασημοφορήσεις θα πραγματοποιηθούν από τους πρέσβεις της Ελλάδας σε Παρίσι, Λονδίνο, Ουάσιγκτον και Μόσχα, αντίστοιχα.

Και ποίηση

Η δεύτερη ιδέα της Προέδρου είναι η πρόσκληση στους πρέσβεις εννέα χωρών για να διαβάσουν από ένα ποίημα από κάποιον ποιητή της πατρίδας τους εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση. Μάλιστα, δημιουργήθηκε σχετικό βίντεο, που μάλλον θα κυκλοφορήσει σήμερα Κυριακή. Εχω στα χέρια μου τη σχετική λίστα και σας τη μεταφέρω: Η Βρετανίδα πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ διαβάζει, φυσικά, Λόρδο Βύρωνα: «Τη μέρα αυτή συμπληρώνω το 36ο έτος μου». Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ διαβάζει το ποίημα του Τζέιμς Γκέιτς Πέρσιβαλ, «Ελευθερία στην Αθήνα». Ο Γερμανός δρ Ερνστ Ράιχελ διαβάζει Βίλχελμ Μίλερ: «Οι Ελληνες προς τον “Αυστριακό Παρατηρητή”». Ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μασλόφ επέλεξε Πούσκιν: «Σηκώσου, ω Ελλάδα, και τον αγώνα στήσε». Η Ιταλίδα Πατρίτσια Φαλτσινέλι προτίμησε το ποίημα «Για την Επανάσταση της Ελλάδας» του Τζιοζουέ Καρντούτσι. Ο Γάλλος Πατρίκ Μεζονάβ επέλεξε το ποίημα «Στον Κανάρη» του Βίκτορ Ουγκό. Ο Ρουμάνος Τζορτζ Τσιάμπα διαβάζει «Τα μηνύματα στο Δραγατσάνι» του Γκριγκόρι Αλεξαντρέσκου. Ο Πολωνός πρέσβης Αρτουρ Λόμπαρτ επέλεξε την «Μπουμπουλίνα» του Ιούζεφ Ντούνιν-Μπορκόφσκι και ο Ισπανός Ενρίκε Βιγκουέρα Ρούμπιο επέλεξε ένα ποίημα ανωνύμου με τίτλο: «Ελληνες που το λάβαρο υψώνετε των ελευθέρων». Ωραία πρωτοβουλία.

Η ιστορία ενός Spitfire

Στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, εκτός απροόπτου, θα δούμε να πετάει στον αττικό ουρανό και ένα Spitfire. Το βρετανικό καταδιωκτικό, ένα από τα πιο διάσημα αεροσκάφη όλων των εποχών, ανήκει όπως έμαθα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Το κόστος ανακατασκευής ανέλαβε η εταιρεία Ικαρος του εφοπλιστή Λιβανού και μεταφέρθηκε γι’ αυτόν τον λόγο στην Αγγλία, όπου εξακολουθεί να λειτουργεί ειδική εταιρεία που συντηρεί Spitfire! To αεροπλάνο είναι έτοιμο και θα γίνει ένας αγώνας δρόμου για να προλάβει να έρθει στην Ελλάδα, καθώς δεν μπορεί να κάνει το ταξίδι μεμιάς, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν στάσεις ενδιάμεσα. Θα το πιλοτάρει Βρετανός πιλότος, αφού Ελληνες δεν έχουν εκπαιδευθεί σχετικά. Αυτό θα γίνει μετά την έλευσή του στην Ελλάδα, όπου και θα παραμείνει μόνιμα. Είναι βέβαιο πως η παρουσία του στον εορτασμό θα προσθέσει ξεχωριστή νότα.

Εξώδικο

Εξώδικο απέστειλε στον γράφοντα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, για το θέμα που είχα γράψει στις 10 Μαρτίου με τίτλο: «Το παρασκήνιο του μπαλκονιού», το οποίο αφορούσε το γλέντι που στήθηκε ανήμερα Τσικνοπέμπτη σε μπαλκόνι του κτιρίου της Helexpo. Ο κ. Αρκουμανέας ισχυρίζεται πως δεν ισχύουν όσα ανέφερα, ζητάει μεταξύ άλλων να συνδράμω «στην πρόοδο των εξελισσόμενων από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας ερευνών» για το περιστατικό και παράλληλα να απέχω «στο μέλλον από κάθε άλλη δημοσίευση, αναπαραγωγή, φιλοξενία, υιοθέτηση και καθ’ οιονδήποτε τρόπο διάδοση ανεπαρκώς επιβεβαιωμένων πληροφοριών».

Βοήθεια… Ερντογάν

Σας έγραφα και χθες πως πριν από την 25η Μαρτίου είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικοινωνία μπορεί να γίνει για λόγους σημειολογίας κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» που θα ελλιμενιστεί στον ναύσταθμο της Κρήτης. Η συγκυρία πάντως –και δεν αναφέρομαι μόνο στην 25η Μαρτίου– ευνοεί την επικοινωνία, καθώς σας θυμίζω πως πριν από λίγα 24ωρα ο Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει μιλήσει ακόμα με τον Αμερικανό πρόεδρο, πήρε θέση στη διαμάχη Ρωσίας – ΗΠΑ υπέρ του Πούτιν. Ισως ο Αμερικανός να του απαντήσει μέσω… Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή