H πανδημία στη… χύτρα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2016 μια γυναίκα 56 ετών έχασε τη ζωή της στο Πέραμα όταν η χύτρα στην οποία μαγείρευε εξερράγη. Μπλόκαρε η βαλβίδα και ο ατμός εγκλωβίστηκε στο σκεύος, μετατρέποντάς το σε βόμβα. Το καπάκι τη χτύπησε στο κεφάλι. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος. «Φονική χύτρα» ήταν οι τίτλοι των περισσότερων ρεπορτάζ. Βαλβίδα αποσυμπίεσης της κόπωσης των πολιτών αποζητώντας η κυβέρνηση, ανακοίνωσε τα μέτρα χαλάρωσης. Δεν βρίσκω εύκολα σχέση αιτίου – αιτιατιού σε αυτά, όταν οδηγηθήκαμε στο lockdown της 7ης Νοεμβρίου με 2.448 νέα κρούσματα και 196 διασωληνωμένους και επιχειρούμε να ανοίξουμε σταδιακά με 940 εισαγωγές τις τελευταίες 48 ώρες και 681 διασωληνωμένους. Αδυνατώ να καταλάβω το σκεπτικό πίσω από ορισμένες ρυθμίσεις: απαγορεύεται η διαδημοτική μετακίνηση για να μεταβούν οι πολίτες σε κάποιο πάρκο, αλλά επιτρέπεται αν έχουν κλείσει ραντεβού σε κομμωτήριο ή κέντρο περιποίησης άκρων. 

Είναι και τα ντεσού του θέματος: επτά ώρες συνεδρίαζαν οι επιστήμονες την Παρασκευή για να εισηγηθούν όσα η κυβέρνηση είχε ήδη αποφασίσει και μάλιστα είχαν δημοσιευθεί με λεπτομέρειες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, όπου κάθε υπουργός προσέρχεται με δική του ατζέντα (άλλος πιέζει να ανοίξουν τα σχολεία, άλλος το λιανεμπόριο κ.ο.κ.) και στην οποία συχνά η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι όταν τα πράγματα στραβώνουν. Πριν από ένα δεκαήμερο, για παράδειγμα, όταν οι επιδημιολογικοί δείκτες άρχισαν να παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση, κύκλοι του Μαξίμου άφηναν να διαρρεύσει η «δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για εσφαλμένες εκτιμήσεις της επιτροπής και λάθη στις προβλέψεις των μοντέλων της»…

Η κυβέρνηση επιμένει ότι μοναδικό κριτήριο στη διαχείριση της πανδημίας είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας. Γιατί μετατοπίζει, λοιπόν, το βάρος στην εκτόνωση της ψυχολογικής πίεσης των πολιτών; Πώς θα αντέξει το ΕΣΥ; Μπορεί η άμυνα να παίζεται μόνο στα εμβόλια; Τι θα γίνει με τους μισούς υγειονομικούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι; Πώς θα ανοίξουν ο τουρισμός και η εστίαση με ανεμβολίαστους τους εργαζομένους; Θα έχουν άμεση πρόσβαση στα εμβόλια οι οδηγοί στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Οι εκπαιδευτικοί;

Η χύτρα βράζει. Μόνο που χύτρα δεν είναι η λαϊκή δυσθυμία ούτε πώς αυτή αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Είναι οι νεκροί, οι διασωληνωμένοι. Είναι η πανδημία. Και αν η βαλβίδα σκαλώσει και το σκεύος «σκάσει», τα θραύσματα θα μας βρουν όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή