Οι δημοσκοπήσεις των… πρεσβειών

Οι δημοσκοπήσεις των… πρεσβειών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δημοσκοπήσεις των πρεσβειών είναι η χαρά του κάθε πικραμένου. Τα έντυπα και οι ιστοσελίδες κομμάτων που υστερούν στις δημοσκοπήσεις που διαθέτουν συγκεκριμένη και σαφή ταυτότητα καταφεύγουν σε μετρήσεις που δήθεν διενεργούν ξένες πρεσβείες. Αυτές οι «δημοσκοπήσεις», των οποίων δεν παρουσιάζεται κανένα στοιχείο ούτε καν ένα εύρημα, πάντα εμφανίζουν, σύμφωνα με αυτούς που τις επικαλούνται, μιαν εικόνα ιδιαίτερα θετική για το κόμμα τους, που ανατρέπει την τάση των επώνυμων δημοσκοπήσεων. 

Είναι λογικό στον πόλεμο της προπαγάνδας να χρησιμοποιηθούν και fake έρευνες. Αναπτερώνουν, έστω για λίγο, το ηθικό όλων αυτών που βλέπουν με απογοήτευση την ανεπάρκεια των κομμάτων τους. Δυστυχώς, τις fake δεν τις πιστεύουν μόνον οι απλοί οπαδοί, αλλά πολλές φορές και προβεβλημένα στελέχη. Αυτό το γεγονός, μοιραία, οδηγεί σε έναν εφησυχασμό ή και σε μιαν επίπλαστη ευφορία ακόμη. 

Είναι γνωστό πως ευθύς ως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το δημοσκοπικό προβάδισμα την άνοιξη του 2016, καλλιέργησε τη θεωρία της συμπαιγνίας των εταιρειών δημοσκοπήσεων με τα «βοθροκάναλα της διαπλοκής». Το κακό είναι πως αυτή τη θεωρία την πίστευαν και τα περισσότερα στελέχη της τότε κυβέρνησης. Θυμάμαι την Παρασκευή πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 συνομίλησα με στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από τα θεωρούμενα σοβαρά, που μου είπε εμπιστευτικά ότι –σύμφωνα με τις μετρήσεις τους– η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν στο όριο του στατιστικού λάθους. Οταν μου είπε ποιος είναι ο υπεύθυνος που επεξεργάζεται τις δημοσκοπήσεις τους, ηρέμησα. Μάλιστα, όπως πληροφορήθηκα εκ των υστέρων, είχαν πείσει και τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα πως η ήττα θα ήταν οριακή, καθώς είχαν ανακαλύψει μια δική τους μέθοδο μετρήσεων, πιο ακριβή από τις καθιερωμένες. Ως γνωστόν, στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη, καθώς ηττήθηκε με μια διαφορά 10 μονάδων.

Σήμερα, αντί να καθίσουν να εξετάσουν τι φταίει στην πολιτική τους και δεν μπορούν να ανακάμψουν, αναφέρονται σε «δημοσκοπήσεις» πρεσβειών ή κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, συσκοτίζοντας το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Καμία εταιρεία ερευνών δεν διακυβεύει τη φήμη της για να ικανοποιήσει πρόσκαιρα ένα κόμμα, όταν μάλιστα γνωρίζει ότι τα δικά της ευρήματα θα αντιπαραβληθούν με αυτά των ανταγωνιστών τους και τελικά και με την πραγματικότητα. Ας σοβαρευτούν στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή