Θεωρείο (28/03/21)

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθνική ανάταση  

Η εικόνα που παρακολουθήσαμε το επετειακό διήμερο 24-25 Μαρτίου ήταν αντάξια τόσο της ιστορικότητας της επετείου όσο και της συγκυρίας λόγω πανδημίας. Αψογη προετοιμασία, κανένα λάθος, υψηλού επιπέδου οργάνωση, με το τελικό αποτέλεσμα να δίνει μια εικόνα διαφήμισης για τη χώρα μας, που ταξίδεψε και εκτός Ελλάδος. Επειδή όμως το καλό αποτέλεσμα δεν έρχεται διά μαγείας, πρέπει να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Για να ακριβολογούμε, τα της Κύρας τη Κύρα και τα του Μιχάλη τω Μιχάλη.  

Αθέατοι πρωταγωνιστές

Αναφέρομαι στη διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κύρα Κάπη και στον διευθυντή του πρωθυπουργού στο Γραφείο του στη Βουλή Μιχάλη Μπεκίρη, που ήταν τα δύο κυβερνητικά στελέχη τα οποία ανέλαβαν εκ μέρους του Μαξίμου να «τρέξουν» την προετοιμασία του ιστορικού εγχειρήματος. Αυτό που είδαμε στις οθόνες μας ως τελική εικόνα την 25η Μαρτίου είχε τη σφραγίδα της Κύρας. H δωρική εξέδρα των επισήμων, oι συνολικά 20 κάμερες που κάλυψαν την παρέλαση, η σκηνοθεσία, τα πλάνα του αττικού ουρανού και του διαχρονικού συμβόλου του ελληνισμού, του Παρθενώνα, ακόμα και οι κάμερες εντός των F-16 ήταν υπό την εποπτεία της επικοινωνιολόγου. Η Κύρα πέρασε πολλές ώρες και με τον Νίκο Αλιάγα ώστε να ετοιμάσουν μέχρι κεραίας την παρουσίαση της παρέλασης. Ο στόχος ήταν να μεταφερθεί ένα μήνυμα προς όλο τον κόσμο, μιας σύγχρονης, ισχυρής χώρας, που 200 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της κοιτάζει με αυτοπεποίθηση το μέλλον.  

Ο Αχαιός

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Μπεκίρης είχε υπό την ευθύνη του όλο το οργανωτικό κομμάτι. Δεν ήταν μικρό. Οι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία ήταν πολλοί και έτσι χρειαζόταν «κεντρικός» συντονιστής, ρόλο που ανέλαβε ο Αχαιός. Χαρακτηριστικό είναι πως κάθε Δευτέρα ελάμβανε χώρα σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν, πλην της Κύρας Κάππη και του Μιχάλη Μπεκίρη, η Λίνα Μενδώνη, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο Γιώργος Πατούλης και ο διευθυντής εθιμοτυπίας κ. Ζεβελέκης. Τα πάντα τελικά κύλησαν ιδανικά, χάρη στη μεγάλη σχολαστικότητα που επέδειξαν αυτοί που είχαν επιφορτιστεί με το βάρος για την τελική εικόνα στη σημαντική επέτειο, η οποία θα μνημονεύεται και έπειτα από πολλά χρόνια ως «ο εορτασμός των δύο αιώνων από την Επανάσταση».   

Τηλεφώνημα με παρασκήνιο

Ενα τηλεφώνημα πλανητάρχη προς τον Ελληνα πρωθυπουργό πάντα έχει παρασκήνιο και πολλά επίπεδα διπλωματίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, για να φτάσουμε στο τηλεφώνημα είχαν προηγηθεί ζυμώσεις σε δύο επίπεδα: πρώτον, συνεχείς επαφές με την Αμάντα Σλοτ, βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για ευρασιατικές υποθέσεις, η οποία ήταν πρόσωπο-κλειδί για το τηλεφώνημα. Με την κ. Σλοτ υπήρχε ανοικτή γραμμή και από την πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον αλλά και από την Αθήνα, καθώς ο Θανάσης Μπακόλας, συνεργάτης του πρωθυπουργού, έχει προσωπική και απευθείας επαφή με την Αμερικανίδα αξιωματούχο.  

Γυναικεία υπόθεση  

Δεύτερο επίπεδο ήταν η πίεση που άσκησε «όσο έπρεπε», όπως μου το έθεσε αρμόδια πηγή, η πρέσβειρά μας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ώστε να φτάσει το μήνυμα στο Οβάλ Γραφείο. Από εκεί και πέρα, συντονισμένη και κομβική ήταν η προσπάθεια της Ελένης Σουρανή η οποία βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή με τον Τζέφρεϊ Πάιατ όλο αυτό το διάστημα. Αλλωστε ο Αμερικανός πρέσβης εν Αθήναις αποτελεί πάντα πρόσωπο-κλειδί. Από την εξίσωση δεν πρέπει πάντως να βγουν και επιφανείς ομογενείς, με τους οποίους ο πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζεται χρόνια, οι οποίοι έστειλαν τα μηνύματα που έπρεπε. «Η ομογένεια και ειδικά η νέα γενιά της έχουν ρόλο», μου είπε πηγή από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Χωρίς να μου κατονομάσει, νομίζω πως αναφερόταν στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται από τον Εντι Ζεμενίδη. Τελικά, η επικοινωνία «κλείδωσε» οριστικά την περασμένη Δευτέρα και το σημαντικό τηλεφώνημα έγινε ανήμερα –και αυτό είναι συμβολικό– την 25η Μαρτίου.

Στη Μόσχα  

Μαθαίνω πως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει ήδη προγραμματίσει ταξίδι στη ρωσική πρωτεύουσα εντός της άνοιξης. Θα προηγηθεί ο Χάρης Θεοχάρης ο οποίος εικάζω πως θα φέρει κάποια διμερή συμφωνία ενόψει έναρξης της τουριστικής σεζόν.  

Ο πρωτοπρεσβύτερος

Ξαναπάω στις ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν, στο μπαράζ παρεμβάσεων των τελευταίων ημερών υπέρ της Ελλάδας, μίλησε και σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 χρόνων που διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από εκατό μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Ο Μπάιντεν, μέσω Ζoom, είπε: «Βλέπω την οθόνη και βλέπω πολλούς καλούς φίλους». Αναφέρθηκε μάλιστα προσωπικά στον Αλέξανδρο Καρλούτσο, λέγοντας πως τον ξέρει από το 1974 και είναι ιδανικός chief of staff για οποιονδήποτε, ακόμα και για έναν πρόεδρο. Μάλιστα ο πρωτοπρεσβύτερος, που διορίστηκε το 2019 γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ζήτησε να συνταξιοδοτηθεί έως τις αρχές Μαΐου. Οι φήμες λένε πως ίσως αναλάβει κάποια θέση στην κυβέρνηση Μπάιντεν ή ακόμα και να οριστεί πρέσβης σε κάποια χώρα. Αναμείνατε στο ακουστικό σας…

Πικραμμένος – Τσίπρας 

Πηγή μου μού μετέφερε πως, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στο Προεδρικό, υπήρξε πολύ καλό κλίμα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Παναγιώτη Πικραμμένου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κάθισαν αντικριστά και αντάλλαξαν πολλές κουβέντες όλο το βράδυ, για την πανδημία και όχι μόνο. Μάλιστα κάποια στιγμή ο κ. Πικραμμένος άρχισε να συνομιλεί με τη Γαλλίδα υπουργό Φλοράνς Παρλί που βρισκόταν δίπλα του στα γαλλικά, με τον Αλέξη Τσίπρα να μπαίνει στη συζήτηση και η κουβέντα να γυρνάει στα αγγλικά. Αντικείμενο, το πώς χειρίστηκαν οι Ευρωπαίοι την ελληνική οικονομική κρίση.  

Τιμή στα πάτρια  

Σε μια συγκινητική κίνηση προχώρησε ο ούτως ή άλλως εναλλακτικός Γιώργος Αμυράς ανήμερα την 25η. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος επισκέφθηκε το χωριό Εκκλησιοχώρι των Ιωαννίνων, γράφοντας στο Facebook «στο σπίτι της γιαγιάς» και τιμώντας σε ένα τραπεζάκι τον παραδοσιακό μπακαλιάρο. Λεπτομέρεια: το χωριό έχει 30 μόνιμους κατοίκους, που δείχνει πως τα κίνητρα δεν είναι… εκλογικά.

Τετ α τετ με Τσαβούσογλου

Μαθαίνω πως, στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ εντός της εβδομάδας, υπήρξε ανεπίσημο τετ α τετ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Νίκο Δένδια σε διάδρομο του χώρου όπου έγινε η σύνοδος υπουργών Εξωτερικών. Οι δύο ομόλογοι συνομίλησαν σε καλό κλίμα, με τον Τσαβούσογλου μάλιστα να ευχαριστεί τον Ελληνα ΥΠΕΞ καθώς στις 14 Απριλίου, που θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, δέχθηκε να γίνει δείπνο και όχι γεύμα. Ο λόγος που τον ευχαρίστησε είναι ότι θα έχουμε εισέλθει στο Ραμαζάνι που απαγορεύει το φαγητό το μεσημέρι και έτσι ο Μελβούτ θα μπορεί να συμφάγει με τον Ελληνα ΥΠΕΞ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή