Θεωρείο (30/03/21)

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερχονται

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, τέλη του Απριλίου έχει προγραμματιστεί να έρθει στη Βουλή η κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό που αναζητείται είναι ο «ηρωικός» βουλευτής της Ν.Δ. που θα δεχθεί να είναι εισηγητής, αφού ο Αγγ. Συρίγος, που είχε «κλειδώσει», είναι πλέον υφυπουργός Παιδείας. Θεωρώ δεδομένο πως, από τη Λαμία και πάνω, σχεδόν κανείς δεν θα θέλει. Κάτι μου λέει πως μπορεί να παίξει το όνομα του Δημ. Καιρίδη.

Το παίρνει πάνω του

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει την Τετάρτη το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, πλαισιωμένος από τους αρμόδιους υπουργούς Σκυλακάκη, Σκέρτσο, Γεωργιάδη. Στόχος είναι να αρχίσει να εμπεδώνεται στην κοινή γνώμη πως ξεκινάει σταδιακά η φάση «μετά την πανδημία» και αρχίζει να διαφαίνεται η επόμενη μέρα.

Εφ’ όλης της ύλης

Το επόμενο διάστημα «μυρίζει» επιστροφή στην πολιτική, όπως την ξέραμε προ πανδημίας. Μια γεύση θα πάρουμε την Παρασκευή, που θα έχουμε σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης στη Βουλή, καθώς θα διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επικοινωνία

Η επικοινωνία Μπάιντεν – Μητσοτάκη ξεκλείδωσε, όπως φαίνεται, και άλλες ελληνοαμερικανικές επαφές. Χθες έγινε η πρώτη επαφή του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτοπούλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν. Η ατζέντα ήταν «διευρυμένη», καθώς πλην των φρεγατών τέθηκε το θέμα ανανέωσης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

«Σβηστό» Σινικό

Χθες πάντως ο Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε και με τον υπ. Αμυνας της Κίνας Γουέι Φένγκε. Νωρίτερα ο στρατηγός είχε επισκεφθεί το Προεδρικό για επίσημη συνάντηση με την κ. Σακελλαροπούλου. Στις συναντήσεις «επικυρώθηκε» η στενή σχέση Αθήνας – Πεκίνου, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε την 25η Μαρτίου, καθώς η Κίνα δεν φώτισε το Σινικό Τείχος στα χρώματα της Ελλάδας. Οπως έμαθα, υπήρχε λόγος, καθώς το Πεκίνο «ενοχλήθηκε» γιατί η Αθήνα δεν έβαλε βέτο στις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Κίνα.

Πνευματικός

Η στήλη σάς είχε ενημερώσει πρώτη πως ο Ρώσος πρωθυπουργός Μ. Μισούστιν θα παρέμενε στην Ελλάδα και θα μετέβαινε στο Αγιον Ορος. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε καθώς επισκέφθηκε την Ι.Μ. Φιλοθέου. Εκεί τον υποδέχθηκε ο πρωτεπιστάτης του Αγίου Ορους, γέροντας Παύλος Λαυριώτης, που όπως μου είπαν έχει άτυπο ρόλο «πνευματικού» του. Πηγές μού λένε ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός εντυπωσίασε τον Κυρ. Μητσοτάκη γιατί είναι πραγματικός τεχνοκράτης και επικέντρωσε τη συζήτηση σε θέματα οικονομικής συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή