Η κόπωση και ως πολιτικό γεγονός

Η κόπωση και ως πολιτικό γεγονός

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ έδειξε πως η πανδημία φθείρει με ταχείς ρυθμούς την κυβέρνηση. Ενας χρόνος εγκλεισμού και αβεβαιότητας σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ λογικό να αποτυπωθεί και στην πολιτική συμπεριφορά των πολιτών. Μπορεί σήμερα η φθορά να βρίσκεται υπό έλεγχο, μετά ένα μήνα ουδείς μπορεί αυτό να το εγγυηθεί. 

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει, τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο πρόβλημα που αντιμετώπισαν και οι μνημονιακές κυβερνήσεις της περιόδου 2011-2014. Οι πολίτες βίωναν μια ζοφερή κατάσταση και αγανακτούσαν, όμως δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν πόσο ζοφερότερη θα ήταν η κατάσταση εάν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα που έκαναν τη ζωή τους ζοφερή. Πάντα το βίωμα επικρατεί όταν συγκρούεται με το «τι θα γινόταν αν…». Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. 

Βέβαια, υπήρξε και λάθος στην κυβερνητική επικοινωνιακή τακτική. Η διαρκής μετάθεση του χρόνου έλευσης της κανονικότητας προσέθεσε στην αβεβαιότητα και θυμό. Ουδείς υποχρέωσε υπουργούς να δίνουν υποσχέσεις για τις οποίες δεν ήταν σίγουροι. Από τα Χριστούγεννα πήγαμε στην Καθαρά Δευτέρα, μετά στο Πάσχα, και τώρα ακούμε πως το καλοκαίρι τελικά θα ζήσουμε ξένοιαστα τη ζωή μας. 

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία δεδομένα: την άρτια οργάνωση των εμβολιασμών, την επικείμενη άνοδο της θερμοκρασίας και την κούραση των πολιτών. Με αυτά, ας πάρει τις αποφάσεις της. 

Από την άλλη πλευρά, ύστερα από ένα χρόνο πανδημίας και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και τι δεν πρέπει για να την αντιμετωπίσει. Ο ρόλος του κράτους-χωροφύλακα εξέλιπε, καθώς εξαντλήθηκαν όλοι οι συνδυασμοί πολιτικών που είχε στη διάθεσή του. 

Ηρθε η ώρα της ευθύνης των πολιτών. Οι επιχειρηματίες των λιανικού εμπορίου και της εστίασης να γνωρίζουν τις συνέπειες που θα προκληθούν στους πελάτες τους, στο προσωπικό τους, στους ίδιους και στις επιχειρήσεις τους εάν δεν τηρήσουν με αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Και η Ελληνική Αστυνομία αντί να ελέγχει τα sms των πολιτών, να κάνει αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. 

Η αγορά πρέπει να ανοίξει, οι πολίτες να μετακινούνται ελεύθερα και σταδιακά να επανέλθει η ζωή μας στους κανονικούς ρυθμούς. Επιτέλους, να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη για τη ζωή του.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή