Διάλογος στον δρόμο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θραύσμα διαλόγου που κρυφάκουσα στον δρόμο: «Είδες πώς καθάρισαν στο Ισραήλ με τον ιό και το εμβόλιο; Εβραίοι, παιδί μου, μόνοι τους τα στήνουν όλα και πρώτοι βγάζουν την ουρά τους απέξω». 

Δεν πολυκατάλαβα τι ήθελε να πει ο «ποιητής», φορούσε και μάσκα (κάτω από τη μύτη, εννοείται), αλλά δεν χρειαζόταν και πολύ. Μια (μίνι), αντισημιτικής αποχρώσεως, συνωμοσιολογία αυτές τις μέρες δεν θα έπρεπε να ξαφνιάζει κανέναν. 

Από μια (μάλλον άρρωστη…) δική μου περιέργεια, όμως, καθυστέρησα μπας και ακούσω κάτι περισσότερο. Μπορώ να πω πως με αποζημίωσαν. 

«Εχε υπόψη σου», συνέχισε ο κύριος με τη μάσκα κάτω από τη μύτη, «ότι ο Βενιζέλος ήταν εβραϊκής καταγωγής. Το ήξερες; Οχι, ε; Θα σου πω εγώ. Ακουσέ με: ο Βενιζέλος ήταν Εβραίος αλλά, βέβαια, το έκρυβε. Ξέρεις ποιος άλλος ήταν Εβραίος; Για μάντεψε. Δεν πάει το μυαλό σου, ε; Ο Κεμάλ! Ναι, ο Ατατούρκ, κρυφοεβραίος ήταν και αυτός. Τώρα καταλαβαίνεις γιατί έγινε η Μικρασιατική Καταστροφή; Πώς έγινε ό,τι έγινε; Δύο Εβραίοι, αδελφέ, τακίμιασαν για να καταστρέψουν την Ελλάδα. Και τα κατάφεραν. Κάτσε να δεις τι έχει να γίνει του χρόνου με τα εκατό χρόνια από την Καταστροφή. Θα μας πλασάρουν την επίσημη ιστορία τους λες κι εμείς τρώμε κουτόχορτο. Μα ο Εβραίος είναι ο προαιώνιος εχθρός του ελληνισμού». 

Δεν ξέρω αν προβάλλονται ακόμη εκείνες οι συνωμοσιολογικές εκπομπές που εμπορεύονταν βιβλία ανάλογης θεματολογίας. Υποθέτω έχουν βρει κανάλια στο Διαδίκτυο πλέον. Εκεί πάντως έλεγε ότι οι Ελληνες προέρχονται από την εξωγήινη φυλή των Ελ, ενώ οι Εβραίοι από τους Νεφελίμ. Μεταξύ τους μαινόταν ένας πανάρχαιος διαγαλαξιακός πόλεμος, ο οποίος κάποια στιγμή μεταφέρθηκε στη Γη όταν οι δύο φυλές, για λόγους αδιευκρίνιστους μάλλον, κατέπεσαν στον πλανήτη μας. Eτσι, οι Εβραίοι είναι οι μεγάλοι εχθροί των Ελλήνων. 

Να πω την αμαρτία μου, με διασκεδάζουν λίγο αυτές οι ιστορίες. Είναι ομολογουμένως ευφάνταστες. Θέλω να πω, διαγαλαξιακοί πόλεμοι (τύφλα να ’χει ο Τζορτζ Λούκας), Βενιζέλος και Κεμάλ ως κρυφο-Νεφελίμ να είναι εχθροί μόνο για τα μάτια του κόσμου και στο βάθος, ως καλοί κρυφοεβραίοι, να επιβουλεύονται τη μοίρα του ελληνισμού – ποιο Netflix να παραβγεί σε ένα τέτοιο σενάριο; 

Στα σοβαρά τώρα, έχουν κάτι θλιβερό όσοι διαδίδουν τέτοιες παλαβομάρες, κάτι στενάχωρο, αυτό που οι αγγλόφωνοι χαρακτηρίζουν «pathetic». Εχει και το γέλιο ένα όριο. Δεν είναι για χόρταση η ανθρώπινη βλακεία. 

Οι δύο άγνωστοι κύριοι, πάντως, συνέχισαν τον δρόμο τους ικανοποιημένοι, ήσυχοι. Το εξάντλησαν αυτό το θέμα και πήγαν παρακάτω. 

Θα μπορούσε να είναι κάτι μεμονωμένο, σπάνιο. Δεν είναι. Τον τελευταίο καιρό, η παράνοια έχει βαρέσει κόκκινο. Στον καιρό της πανδημίας, λογιών λογιών αποκρυφισμοί και συνωμοσιολογίες βγήκαν στην επιφάνεια. Είναι ένα ξέσπασμα και αυτό. Μόνο που δεν θα τελειώσει με την υποχώρηση της πανδημίας, δυστυχώς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή