Η μεγάλη ευκαιρία της φετινής επετείου

Η μεγάλη ευκαιρία της φετινής επετείου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φετινοί εορτασμοί για την 25η Μαρτίου ήταν μεταξύ των άλλων μια ευκαιρία να αναδειχθεί η δύναμη της ομογένειας σε όλο τον κόσμο. Γιατί στην ομογένεια οφείλεται το γεγονός ότι η υφήλιος ντύθηκε στα μπλε για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Σε όλο τον κόσμο, όπου έχουν μεταναστεύσει και ζουν οι Ελληνες της διασποράς, είναι η ισχύς των δικών τους κοινοτήτων, του δικού τους ενθουσιασμού και κινητοποίησης, που φωταγώγησε στα μπλε κάποια από τα διασημότερα κτίρια και μνημεία του κόσμου.

Στην Αυστραλία, όταν η όπερα του Σίδνεϊ ζήτησε 50.000 δολάρια για να ντύσει στα χρώματα της γαλανόλευκης το εμβληματικό κτίριο, ένας νεαρός Ελληνοαυστραλός, που δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στην Ελλάδα, ξεκίνησε την εκστρατεία αυτό να γίνει δωρεάν – και κατάφερε να πείσει την πρωθυπουργό της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλλίας να αναλάβει το έξοδο της φωταγώγησης, δημιουργώντας μια από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες της περασμένης εβδομάδας.  

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, κτίρια από άκρη σε άκρη της χώρας φωταγωγήθηκαν για να τιμήσουν την επέτειο, ένας συνδυασμός πρωτοβουλιών των δήμων, των περιφερειών ή και των επιχειρήσεων που τα διαχειρίζονται – και βέβαια της ομογένειας. Οι υψηλές προσβάσεις της τελευταίας ήταν εμφανείς στην κλειστή τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας των Ελληνοαμερικανών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Πολλοί γνωρίζονται προσωπικά με τον πρόεδρο και οι σχέσεις αυτές έχουν συνεισφέρει σημαντικά στον φιλελληνισμό του Αμερικανού προέδρου που έπλεξε το εγκώμιο της κοινότητας, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της Ελλάδας.

Οι Ελληνες της διασποράς είναι πρεσβευτές της Ελλάδος στις κοινότητές τους ανά τον κόσμο, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία από τις συζητήσεις του με εκπροσώπους της ομογένειας για την περίσταση. 

Οπως το έθεσε ο πρεσβευτής του Καναδά στην Ελλάδα Μαρκ Αλεν γράφοντας στην «Καθημερινή», η διασπορά «δρα ως γέφυρα μεταξύ των δύο εθνών, υπηρετώντας την ενίσχυση της συνεργασίας μας». Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ελληνική κοινότητα του Καναδά «έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως παράγοντας θετικής αλλαγής και στον Καναδά και στην Ελλάδα, είναι ένα μείγμα του πολιτισμού, των συμφερόντων και της ιστορίας – και της Ελλάδος, της παλιάς τους γενέτειρας, και του Καναδά, της νέας τους κατοικίας».

Σε μια επέτειο που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως αφορμή για περίσκεψη και έναυσμα για την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του έθνους για τις προκλήσεις του τρίτου αιώνα της ιστορίας του ελληνικού κράτους, καλό είναι να σημειώσουμε αυτό τον διττό ρόλο της διασποράς – εντός κι εκτός. 

Μπορεί με την αφορμή της εθνικής επετείου να είδαμε στις οθόνες μας τι μπορεί να κάνει η διασπορά στο εξωτερικό, αλλά όταν σβήσουν τα φώτα των εορτασμών, το στοίχημα για τον ελληνισμό και βέβαια για το ελληνικό κράτος είναι να κατευθύνει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις στο έργο της οικοδόμησης του μέλλοντος.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή