ΑΕΙ που υπερβαίνουν κατά πολύ τον πήχυ

ΑΕΙ που υπερβαίνουν κατά πολύ τον πήχυ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώδεκα καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (OΠΑ) συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου στον τομέα τους, όπως ανακοινώθηκε χθες. Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η Νομική Σχολή Αθηνών βρίσκεται στις 300 καλύτερες νομικές σχολές διεθνώς και στις θέσεις 121-130 στην Ευρώπη. Στη Θεσσαλονίκη, το ΑΠΘ θα οργανώσει το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό στην Ιατρική Σχολή με δίδακτρα, με στόχο ο τελικός αριθμός των φοιτητών του να φτάσει τους 360. Στην Αθήνα, το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό στην Ελλάδα ανεξαρτήτως αντικειμένου, στη Φιλοσοφική ΕΚΠΑ, έχει σημαντική επιτυχία καθώς ολοκλήρωσε ήδη το πρώτο εξάμηνό του. 

Τα ελληνικά πανεπιστήμια πηγαίνουν καλά. Πολύ καλά, εάν αφεθούν οι άνθρωποί τους να εργαστούν ελεύθερα. Η επισήμανση υπονοεί ότι πίσω από τη βιτρίνα των επιτυχιών κρύβονται γραφειοκρατικά εμπόδια και ιδεολογικές – πολιτικές στρεβλώσεις, που βάζουν τροχοπέδη. 

Δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι Ελληνες πανεπιστημιακοί για τις αρνητικές εικόνες που μεταδίδονται προς την κοινή γνώμη για τα ιδρύματα. Τα φαινόμενα βίας (τραμπουκισμοί και απειλές κατά πανεπιστημιακών) και αναξιοκρατίας (φωτογραφικές προκηρύξεις θέσεων καθηγητών ώστε να προωθηθούν ημέτεροι) αποτελούν μελανές ψηφίδες στη λειτουργία των ΑΕΙ, που –καθώς τα ιδρύματα είναι αυτοδιοίκητα– πρέπει, κατ’ αρχάς, να  αντιμετωπιστούν. Πόσο μάλλον που η πλειονότητα των στρεβλώσεων «καλύπτεται» ή ακόμη και «τροφοδοτείται» εκ των έσω.

Από την πλευρά τους, οι έως τώρα ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας ήθελαν να βάλουν το πιλοτικό τους στίγμα στη λειτουργία των ΑΕΙ. Και το επέβαλλαν μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, όπως π.χ. κατά τη δημιουργία νέων τμημάτων σε κάθε… πόλη και χωριό.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης από το Ταμείο Ανάκαμψης που ανακοινώθηκε χθες επιχειρεί να αλλάξει αυτό το μείγμα πολιτικής, δίνοντας στα ίδια τα ιδρύματα τον πρώτο λόγο για την ανάπτυξη της αριστείας και έρευνας. Oμάδες ερευνητικής αριστείας (Clusters of Research Excellence), επισκέπτες καθηγητές που αναπτύσσουν νέα συγχρηματοδοτούμενα με τον ιδιωτικό τομέα ερευνητικά προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα διδακτορικά συνδεδεμένα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας είναι μεταξύ των προγραμμάτων που αναφέρονται στο σχέδιο. Η πανδημία ως ευκαιρία. Τα ΑΕΙ μπορούν να την εκμεταλλευτούν χωρίς πολιτικές  ποδηγετήσεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή