Οι «επαγγελματίες» του ΣΥΡΙΖΑ

Οι «επαγγελματίες» του ΣΥΡΙΖΑ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να πολώσουν και να διχάσουν είναι εμφανής και καταγεγραμμένη. Προχθές στη Βουλή η τοποθέτηση του κ. Π. Πολάκη εκινείτο προς αυτή την κατεύθυνση. Μάταια ζητεί η κυβέρνηση από τον Αλ. Τσίπρα να αποδοκιμάσει την εμπρηστική ρητορική του στενού συνεργάτη του. Ο κ. Πολάκης είναι το alter ego του Αλ. Τσίπρα· απλώς είναι πιο χειμαρρώδης, γιατί απευθύνεται σε εκείνο το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ που αρέσκεται σε λόγο τέτοιας μορφής. 

Διαβάστε επίσης:
Το σταυροδρόμι του Αλ. Τσίπρα

Υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει μια αυταπάτη πως ο Αλ. Τσίπρας θα μπορούσε να προσφέρει συναίνεση στα δύσκολα εθνικά ζητήματα. Και η πανδημία, αναμφίβολα, είναι ένα εθνικό ζήτημα. Τι είδαμε; Προσέφερε συναίνεση με τους δικούς του όρους και για βραχύ χρονικό διάστημα, σίγουρος πως η κυβέρνηση θα την απορρίψει. 

Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πλέον πως η συναίνεση για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια στρατηγική επιλογή, αλλά ένας τακτικός ελιγμός. Δεν είναι υπέρ μιας εθνικής συνεννόησης σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, διότι κάτι τέτοιο αναιρεί το ιδεολογικό και πολιτικό γονιδίωμά του. Δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε πως το 2015 κέρδισε τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις εκφράζοντας πλειοψηφικά το ρεύμα των «Αγανακτισμένων». Ηταν οι άνθρωποι που είδαν, αίφνης, να μειώνονται τα εισοδήματά τους και να αλλάζει ο τρόπος ζωής τους. Δηλαδή αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις κέρδισε επειδή προσεταιρίσθηκε τους μετριοπαθείς πολίτες. Αυτοί δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Βρίσκονταν μέσα στο 39% του «ναι». Η περίοδος των μνημονίων ήταν μια μοναδικά οριακή περίοδος, κατά τα φαινόμενα ανεπανάληπτη. Σήμερα η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ή θα πρέπει να μετατοπισθεί προς πιο μετριοπαθείς θέσεις, για να εκφράσει τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου, ή θα πρέπει να δημιουργήσει ένα κύμα νεοαγανακτισμένων για να το εκφράσει. Φαίνεται πως έκανε τη δεύτερη επιλογή. Μόνο που για να αγανακτήσουν οι πολίτες θα πρέπει να επιδεινωθεί το οικονομικό και κοινωνικό τους επίπεδο. Ουδείς θα αγανακτήσει γιατί θα παραπεμφθεί ο Ν. Παππάς ή ο Παπαγγελόπουλος. Στον βαθμό που η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειρισθεί με επιτυχία τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, στους δρόμους θα βγαίνουν μόνον οι συγγενείς και οι φίλοι της Αριστεράς. Οι επαγγελματίες διαδηλωτές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή