Η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ από την τουρκική οπτική

Η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ από την τουρκική οπτική

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξανόμενος προβληματισμός επικρατεί στην Αγκυρα από την αναπτυσσόμενη ελληνοαμερικανική συνεργασία, στην οποία φωνές από το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της γείτονος προσδίδουν «αντιτουρκικά» χαρακτηριστικά.

Είναι γεγονός ότι διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις, όπως και τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο, έχουν τα τελευταία χρόνια συνεργαστεί στενά με όλους τους Ελληνες πρωθυπουργούς, ανεξαρτήτως ιδεολογικών προσανατολισμών.

Η Αθήνα αναπτύσσει στρατηγική σχέση με την Ουάσιγκτον, με την ουσιαστική έννοια του όρου. Δεν υπάρχουν τριβές, υλοποιούνται σημαντικές διμερείς συμφωνίες, ενώ ο άξονας Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα γεννά τις δικές του πολλαπλασιαστικές επιρροές.

Το ακριβώς αντίστροφο συμβαίνει στην περίπτωση της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προβλήματα και με τα δύο κόμματα στις ΗΠΑ. Εάν αφαιρέσει κανείς από την εξίσωση τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος για διάφορους λόγους είχε μια περίεργα στενή σχέση με τον Τούρκο ηγέτη, όλο το κατεστημένο εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ουάσιγκτον διάκειται αρνητικά έναντι της σημερινής Τουρκίας. Το επιβεβαιώνουν οι αναλύσεις, οι δημόσιες δηλώσεις, τα καταδικαστικά ψηφίσματα, η επιβολή κυρώσεων.

Εδώ και αρκετά χρόνια στελέχη της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, που παραδοσιακά αποτελούσαν υπέρμαχους της στενής σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία, δεν κρύβουν τον βαθύ προβληματισμό τους για την πορεία που ακολουθεί και τη συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία.

Σε αυτό το περιβάλλον, Τούρκοι πολιτικοί και αναλυτές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η Αμερική όχι απλά προσεγγίζει, αλλά ταυτίζεται πλέον με την Ελλάδα. Κάποιοι φθάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να «περικυκλώσει» την Τουρκία.

Επικαλούνται μάλιστα την παρουσία αμερικανικών οπλικών συστημάτων σε βάσεις σε όλη την Ελλάδα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη Σούδα, αλλά και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Την περασμένη εβδομάδα όλος αυτός ο προβληματισμός ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο καθώς ο Αντονι Μπλίνκεν ήταν αυστηρός και απόλυτος με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τους S-400 και η Ουάσιγκτον επέκρινε την Αγκυρα για την αποχώρησή της από τη συνθήκη για τα δικαιώματα των γυναικών.

Αυτά την ώρα που βρισκόταν στην Κρήτη το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», το οποίο επισκέφθηκε ο κ. Μητσοτάκης, είχαμε την επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Ελληνα πρωθυπουργό στη διάρκεια της οποίας τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και προσφέρθηκε «να βοηθήσει αν χρειαστεί», όπως και το θερμό μήνυμα του Αμερικανού προέδρου προς τον ελληνικό λαό και τη διαδικτυακή επικοινωνία του κ. Μπάιντεν με ηγετικά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας με αφορμή τη 200ή επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Οτι η ελληνοαμερικανική σχέση εμβαθύνεται είναι σαφές. Οτι αυτή η εξέλιξη στοχεύει κατά της Τουρκίας είναι απλώς διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος Ερντογάν θα υπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας του εάν συμπεριφερόταν ως ένα αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ και αντί να απειλεί μια χώρα-σύμμαχο, επέλεγε να οικοδομήσει μια επωφελή σχέση καλής γειτονίας και οικονομικής συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή