Ρωγμές στη «σταθερά»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέσπασε ανυπόκριτους επαίνους διεθνώς για την επιτυχή αντιμετώπιση της πρώτης φάσεως της πανδημίας του κορωνοϊού, και αυτός ο νέος άθλος ενίσχυσε την αντίληψη περί του θαύματος, που συνοδεύει ως προσδιορισμός τη χώρα της εδώ και δύο δεκαετίες. Ο λόγος φυσικά για τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία εις το τέλος μιας λαμπρής πολιτικής σταδιοδρομίας ευρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα των επικρίσεων και ίσως μιας γενικής και άδικης απαξιώσεως.

Θα αναζητήσουν κάποιοι αντιστοιχίες του φαινομένου αυτού σε άλλες χώρες, και προφανώς θα εντοπισθούν αναλογίες. Μόνο που η Γερμανία δεν είναι απλώς μια χώρα, είναι η ηγέτις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, ελέγχει πλήρως την Επιτροπή –τον γραφειοκρατικό μηχανισμό του ευρωπαϊκού συστήματος– και η οικτρή αποτυχία της εμβολιαστικής πολιτικής πλήττει την αξιοπιστία του όλου συστήματος και, φυσικά, της καγκελαρίου.

Για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, η κ. Μέρκελ είχε αναδειχθεί σε σύμβολο «σταθερότητος», όχι της Γερμανίας αλλά όλης της Ε.Ε. Και η δεξιότητά της να επιτρέπει έξοδο του ατμού από το ζέον σκεύος απέτρεπε το ενδεχόμενο μιας επικίνδυνης εκρήξεως. Δίχως αυτήν την ικανότητα της κ. Μέρκελ και υπό την πίεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημερινού προέδρου της Βουλής, η Ελλάς θα ευρίσκετο στα Τάρταρα.

Είναι αλήθεια ότι το ποσοστό του εθνικιστικού δεξιού κόμματος AfD έχει εμφανίσει κάποια μείωση. Αλλά οι θέσεις του έχουν αρχίσει να εισπηδούν στον ευρύτερο συντηρητικό πολιτικό χώρο της Γερμανίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που, εις την προσπάθεια εξουδετερώσεως της άκρας Δεξιάς, η Κεντροδεξιά υιοθετεί κάποιες ακραίες επιλογές.

Το βασανιστικό ερώτημα που τίθεται είναι εάν το τέλος της κ. Μέρκελ σημαίνει και το τέλος του γερμανικού θαύματος. Οι Αγγλοσάξονες αναλυτές έχουν αρχίσει ήδη να το υπαινίσσονται. Το θέμα είναι κρισιμότατο για την Ελλάδα, διότι εδώ και σαράντα χρόνια από την ένταξή της στην ΕΟΚ η μόνη «σταθερά», που έχει προσλάβει μάλιστα διαστάσεις σχεδόν μεταφυσικές, είναι η Ε.Ε. Δεν φθάσαμε βεβαίως σε αυτήν τη φάση, για την ώρα. Αλλά η ευρωπαϊκή «σταθερά» έχει αρχίσει να εμφανίζει πλέον ιδιαίτερα επικίνδυνες ρωγμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή