Τεστ αυτοπειθαρχίας και στο βάθος Πάσχα

Τεστ αυτοπειθαρχίας και στο βάθος Πάσχα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από τόσες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί –κυρίως από τις δημόσιες παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών και όχι μόνο–, δεν θα μπορούσαν παρά να ληφθούν αποφάσεις για κάποια χαλάρωση των περιορισμών. Βεβαίως, αυτά που τελικά ανακοινώθηκαν συνθέτουν ένα πολύ περιορισμένο «άνοιγμα» στο λιανεμπόριο και μια μικρή ανάσα για τα Σαββατοκύριακα, όσον αφορά τον ελεύθερο χρόνο. Ο σταθερά υψηλός αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων και η συνακόλουθη πίεση στο σύστημα υγείας επιβάλλουν προσεκτικά βήματα. Αλλωστε, η διαρκής επανάληψη της αναφοράς στην κρισιμότητα που έχει να τηρηθούν αυστηρά τα προστατευτικά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις κ.λπ.), ακόμα και σε αυτές τις περιορισμένες δραστηριότητες, δείχνει το άγχος για την πολύ λεπτή ισορροπία που θα πρέπει να τηρηθεί και τον αυξημένο κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση, σχετικά με την κλιμάκωση της πανδημίας. 

Εχει πολλές φορές ειπωθεί ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις και η προαναγγελία χαλάρωσης των περιορισμών κάθε άλλο παρά βοηθούν. Ανεβάζουν τον πήχυ των προσδοκιών σε ένα εξουθενωμένο από τους περιορισμούς ακροατήριο και αυξάνουν την πίεση στους ειδικούς, που καλούνται να «νερώσουν» την κρίση τους συνεκτιμώντας και άλλα, πέραν των αυστηρά επιστημονικών, κριτήρια. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, η ανάγκη να κινηθεί η οικονομία γίνεται όλο και πιο πιεστική –εκπρόσωπος των εμπόρων της Αθήνας δήλωνε χθες το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό ότι το 80% των εμπορευμάτων παρέμεινε αδιάθετο στα καταστήματα–, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της αγοράς. Επιπλέον, η αναμενόμενη βελτίωση του καιρού, Απρίλιος πλέον, κάνει πιο δύσκολο τον περιορισμό των δραστηριοτήτων, συνεκτιμώμενης της συσσωρευμένης αδράνειας μηνών. 

Αυταπάτες δεν υπάρχουν. Εάν φανεί ότι το δειλό αυτό άνοιγμα δραστηριοτήτων προκαλεί δυσανάλογη επιβάρυνση στην εξέλιξη της πανδημίας, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η ανάκλησή του, η επιστροφή σε αυστηρό πλαίσιο. Από μερίδα των ειδικών επιστημόνων προεξοφλείται ότι η αύξηση των μετακινήσεων θα φέρει αύξηση των κρουσμάτων. Παραμένει ερώτημα το πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα σε ένα μήνα. Η απόφαση επιστροφής σε αυστηρό lockdown στη Γαλλία, καθώς τα κρούσματα παρουσιάζουν τάσεις εκθετικής ανόδου, δείχνει ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ότι οι εναλλακτικές, έναν χρόνο μετά την έναρξη των περιορισμών, δεν έχουν βρεθεί. Μόνον οι χώρες με αυξημένα ποσοστά εμβολιασθέντων κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση. 

Ο παράγοντας της ατομικής ευθύνης είναι κομβικός και σε αυτή τη φάση. Η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας στις δραστηριότητες που ανοίγουν θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την αύξηση της διασποράς. Και, βεβαίως, εξίσου σημαντική παράμετρος είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ενταχθεί στη μάχη με την πανδημία τον νέο «όπλο», το self test για τον κορωνοϊό. Για να αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα πρέπει κατ’ αρχάς να σπεύσουν οι πολίτες να προμηθευθούν τα τεστ, να ελέγχονται τακτικά, με συχνότητα εβδομαδιαία όπως προτείνεται, και, βεβαίως, σε περίπτωση θετικότητας, να το δηλώνουν, που είναι και το πιο κρίσιμο, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή