Ο κορωνοϊός και η αδυναμία μας

Ο κορωνοϊός και η αδυναμία μας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μην είμαστε σίγουροι για το πώς γεννήθηκε ο κορωνοϊός ούτε πότε θα πάψει να μας ταλαιπωρεί. Ομως, γνωρίζουμε ότι η δύναμή του βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη φύση, τις ανθρώπινες αδυναμίες και εξαρτήσεις για να μεταδοθεί, να μεταλλαχθεί, να αναπτυχθεί. Σαν να ήξερε ότι η ανάγκη των ανθρώπων να συναθροίζονται, να αγκαλιάζουν αγαπημένα πρόσωπα, θα άνοιγε τον δρόμο για να φέρει τα πάνω κάτω σε όλη τη Γη. Γι’ αυτό μεταδίδεται πριν εμφανίσουμε συμπτώματα, εκμεταλλευόμενος την άγνοιά μας ότι είμαστε «ξενιστές» και την ανάγκη μας για επαφή με άλλους. Αντί να σκοτώνει τα θύματά του γρήγορα, διακόπτοντας τη μετάδοσή του (όπως ο Εμπολα), ο νέος κορωνοϊός αργεί να προκαλέσει συμπτώματα, κρύβεται πίσω από χαμόγελα, μέσα στην ανάσα του διπλανού, σε χώρους οικείους. Ετσι «ρίζωσε» στις ζωές μας.

Τώρα, ενώ γνωρίζουμε όλα αυτά, ενώ ξέρουμε πώς συμπεριφέρεται, ενώ διαθέτουμε αξιόπιστα εμβόλια, η εξάπλωση και επιβίωσή του εξαρτώνται ακόμη από τις αδυναμίες μας: υποτιμάμε τον κίνδυνο (πιστεύοντας ότι «αυτά συμβαίνουν σε άλλους»), βιαζόμαστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα, αφήνουμε την κόπωση να επηρεάζει την πολιτική εναντίον της πανδημίας, πιστεύουμε ότι με την αρχή των εμβολιασμών ο πόλεμος τελείωσε, επηρεαζόμαστε από ολοένα και περισσότερους που αδιαφορούν για τα μέτρα προστασίας. Το έδαφος είναι γόνιμο για πολιτική εκμετάλλευση – από τη μία, κυβερνήσεις παίρνουν πρωτοφανή μέτρα (οικονομικά και άλλα), από την άλλη, κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να τα αμφισβητούν και να επενδύουν στην ανασφάλεια και στην κόπωση των πολιτών. Αυτό προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση για το εάν οι θυσίες είναι δικαιολογημένες, εάν οι κυβερνητικές επιλογές είναι σωστές, εάν τα εμβόλια είναι ασφαλή. Ανθρώπινη αδυναμία και αυτή.

Σήμερα, ενώ ο αριθμός κρουσμάτων παραμένει υψηλός, η κυβέρνηση αποτολμά διστακτικά βήματα προς την κανονικότητα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με 5,66% του πληθυσμού εμβολιασμένο (με δύο δόσεις), τα κρούσματα χθες ανήλθαν σε 3.491. Στο Ισραήλ, με αντίστοιχο ποσοστό εμβολιασμένων (στις 18/1), τα κρούσματα ήταν 6.560, ενώ προχθές, με το 55,29% του πληθυσμού εμβολιασμένο, ήταν 489. Εκεί, πολλές κλινικές COVID-19 κλείνουν. Με άλλα λόγια, το τέρμα και του δικού μας αγώνα είναι ορατό. Αρκεί ο κορωνοϊός να μην αποδειχθεί πιο έξυπνος από εμάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή