Ωφελούν τα ειδικά δικαστήρια;

Ωφελούν τα ειδικά δικαστήρια;

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαρτάται. Αν αναφερόμαστε στο πολιτικό κλίμα, το δυναμιτίζουν. Αν αναφερόμαστε στα πολιτικά κέρδη και στις ζημίες, αυτό κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Αυτό που κυριαρχικά μετράει είναι αν υπάρχουν τα αντικειμενικά στοιχεία που να πιστοποιούν πως υπάρχει ερευνητέο σκάνδαλο. Στην υπόθεση Κοσκωτά αυτά τα στοιχεία υπήρχαν, ασχέτως αν δεν στοιχειοθετούσαν την παραπομπή του Ανδρ. Παπανδρέου στη συγκεκριμένη νομική βάση. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο υποθέσεις που αφορούν δύο υπουργούς της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπάρχει πολλή ένταση, όπως υπήρξε και στην περίπτωση Κοσκωτά. Μάλιστα, η ένταση μετά τις παραπομπές είναι ευθέως ανάλογη της εντάσεως που προηγήθηκε, ενώ δηλαδή διαδραματίζονταν τα γεγονότα που οδήγησαν στις παραπομπές. Ας μη λησμονούμε το κλίμα της περιόδου 1988-1989, όπως και το κλίμα της περιόδου 2018-2019 για την υπόθεση Novartis.

Αυτοί οι οποίοι αποφασίζουν την παραπομπή των πολιτικών αντιπάλων τους στο ειδικό δικαστήριο καλούνται να απαντήσουν στο δίλημμα: ήπιο πολιτικό κλίμα και αρχειοθέτηση τυχόν σκανδάλου ή πλήρης διερεύνηση με τις γνωστές πολιτικές συνέπειες, καθώς θα υπάρξει μοιραία όξυνση των παθών; Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Να υπενθυμίσω πως το 1994, ο Ανδρέας Παπανδρέου επέλεξε να μην παραπεμφθεί στο ειδικό δικαστήριο ο πολιτικός αντίπαλός του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ιεραρχώντας ως κυριότερο το ήπιο πολιτικό κλίμα. 

Η σημερινή κυβέρνηση διαχειρίστηκε με τον τρόπο που γνωρίζουμε το σκάνδαλο Novartis, το οποίο, πέραν όλων των άλλων, είχε και τη θεσμική διάστασή του, καθώς φέρεται ότι υπήρξε παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στις λειτουργίες της δικαστικής. Δεν μπορούσε να πράξει αλλιώς, καθώς, πέραν όλων των άλλων, η εσωκομματική πίεση ήταν μεγάλη. Δεν ήταν δυνατόν να μην παραπεμφθούν στο ειδικό δικαστήριο όλοι όσοι απεργάσθηκαν τον ηθικό διασυρμό και την πολιτική εξόντωση δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ υπουργών.

Η περίπτωση του Νίκου Παππά, νομικά, είναι αρκετά περίπλοκη. Πολιτικά όμως σίγουρα θα αποκαλύψει πτυχές της διαδρομής πολιτικού χρήματος με σκοπό τον έλεγχο των ΜΜΕ. Θα ακουστούν πολλά και ενδιαφέροντα, αν κρίνω από αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Καλογρίτσας, που πολιτικά θα δώσουν ένα ακόμη χτύπημα στο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς.

Η παραπομπή του Ανδρ. Παπανδρέου αναμφίβολα ζημίωσε πολιτικά, εκ του αποτελέσματος, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ας περιμένουμε να δούμε τις πολιτικές παρενέργειες των δύο άλλων υποθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή