Κορωνοαριθμητική

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αριθμοί, λένε, είναι αμείλικτοι. Αν όμως παρακολουθήσει κανείς τους πολιτικούς αρχηγούς, διαπιστώνει ότι κάθε κόμμα έχει τους δικούς του «αριθμούς» και κάνει τους δικούς του υπολογισμούς. Ο πρωθυπουργός, στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, είπε ότι «σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διάβασε ότι την τελευταία εβδομάδα έχει γίνει βουτιά 20 θέσεων στον μηνιαίο δείκτη ανθεκτικότητας στην COVID-19 και κατατασσόμαστε στη 40ή θέση ανάμεσα σε 53 χώρες. «Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ρυθμό θνητότητας», πρόσθεσε.

Κανείς δεν αμφισβητεί, εμπειρικά και μόνον, ότι βιώνουμε ένα ορμητικό κύμα πανδημίας όπως, επίσης, και ότι οι 8.200 νεκροί σε αναλογία πληθυσμού, μέχρι στιγμής, δεν κατατάσσουν την Ελλάδα στις χώρες με τις μεγαλύτερες απώλειες. Το αντίθετο ισχύει. Μακάβριες στατιστικές.

Η κορωνοαριθμητική, όμως, δεν σταματάει εδώ. Συνεχίζεται στους εμβολιασμούς, σε ποια θέση είμαστε με μία ή με δύο δόσεις, πόσες είναι οι κλίνες ΜΕΘ, πόσοι γιατροί έχουν προσληφθεί, πόσα δισ. έχουν διατεθεί, πόσα θα προστεθούν ή πόσα χρειάζονται (κατά την αντιπολίτευση) για την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης εξαιτίας της πανδημίας. Και τα διαγράμματα και οι πίνακες δεν έχουν τέλος.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μαξιμαλισμό, μηδενισμό, λαϊκισμό, αρνητισμό και σουρεαλισμό, χαρακτηρίζοντας τις τοποθετήσεις των πέντε αρχηγών κομμάτων της Βουλής. Οι αριθμοί ακολουθούν παρόμοιες διαδρομές. Ο μόνος ρεαλισμός είναι η συνθήκη της ζωής του καθενός εν μέσω πανδημίας.

Πέρυσι, την ίδια εποχή, γνωρίζαμε ότι η αυστηρή καραντίνα είχε αποτελέσματα, είτε καταγραφόταν αυτό στις στατιστικές είτε όχι. Φέτος, είτε κατέχουμε την 5η καλύτερη ευρωπαϊκή θέση στους εμβολιασμούς με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια είτε όχι, λίγο μετράει. Γιατί αυτό δεν εξαρτάται από την, πανθομολογούμενη, υποδειγματική οργάνωση του συστήματος εμβολιασμών, αλλά από «τα διαθέσιμα εμβόλια».

Προς τι οι υπολογισμοί και ο αλληλοσπαραγμός, λοιπόν, για τους δείκτες και τις θέσεις; Η πανδημία έχει αποδείξει ότι υπακούει στη δική της αριθμητική.

Η πιο σωστή σύνοψη της κατάστασης ήταν η φράση «η αυτοκυριαρχία από τον φόβο του 2020 μετατρέπεται σε απειθαρχία και συνύπαρξη με τον φόβο το 2021». Την είπε ο πρωθυπουργός και δεν χρειάστηκε να καταθέσει στα πρακτικά κανέναν αριθμό για να το αποδείξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή