Θεωρείο (04/04/21)

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Αθήνα, στο πλευρό του Αμερικανού ΥΠΕΞ 

Μια γνώριμη φιγούρα συνόδευε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες. Ο λόγος για την Μπριτζίτ Ράιαν, η οποία ήταν για μεγάλη περίοδο στέλεχος του πολιτικού τμήματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και προσωπική συνεργάτις του πρέσβη Πάιατ. Η Ράιαν γνωρίζει καλά την αθηναϊκή πολιτική σκηνή, πρόσωπα και πράγματα. Τώρα, λοιπόν, υπηρετεί στο προσωπικό γραφείο του Αντονι Μπλίνκεν και σίγουρα θα παίξει τον ρόλο της στον χειρισμό των ελληνικών υποθέσεων…

Τα απορριφθέντα σλόγκαν

Το «Ελλάδα 2.0», το σλόγκαν που συνόδευσε την παρουσίαση του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης εντός της εβδομάδας, δεν ήταν, όπως έμαθα, το μόνο όνομα που έπεσε στο τραπέζι στις κλειστές συσκέψεις, για να πλαισιώσει την εκδήλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν τουλάχιστον άλλες τρεις εναλλακτικές. Η μία ήταν το «Ελλάδα» μαζί με τον αριθμό 4, που θα συμβόλιζε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Απορρίφθηκε καθώς θεωρήθηκε βαρύγδουπο και στένευε το εύρος που μπορεί να καλύψει το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενα άλλο σλόγκαν ήταν το «Νέα Ελλάδα». Απορρίφθηκε, καθώς μπορούσε να παρεξηγηθεί ως… προεκλογικό. Και ως γνωστόν ο Μητσοτάκης έχει διαψεύσει μετ’ επιτάσεως τα εν λόγω σενάρια. Επιπλέον, θυμίζω πως ήταν ένα όνομα που έπαιζε πολύ την περίοδο Σαμαρά. Το τρίτο ήταν το «σύγχρονη Ελλάδα». Ενδιαφέρον σλόγκαν που μπορεί να συνδεθεί και με τα 200 χρόνια, αλλά κάπως κοινότοπο και νερόβραστο. Κάπως έτσι κατέληξαν στο «Ελλάδα 2.0».  

Δύσκολο brainstorming 

Η αναζήτηση, πάντως, σλόγκαν για ένα τέτοιο θέμα, που αφορά την αλλαγή σελίδα της χώρας, δεν ήταν τόσο απλό πράγμα. Οσοι συμμετείχαν στις σχετικές συσκέψεις μού περιέγραψαν τη δυσκολία να βρουν το «αφήγημα» της επόμενης ημέρας συμπυκνωμένο σε 2-3 λέξεις. Και αυτό να ξέρετε είναι και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Οχι βεβαίως το σλόγκαν, αλλά η όλη φιλοσοφία που θα κυριαρχήσει την επόμενη, μετά την πανδημία, ημέρα.  

Χωρίς ηγετική ομάδα  

Από την άλλη, ο Τσίπρας έχει πολύ πιο δύσκολες εξισώσεις. Οσο και αν η κυβέρνηση ζορίστηκε τον τελευταίο μήνα, ο Τσίπρας δεν «τσίμπησε» από τη φθορά όσο πιθανόν θα περίμενε. Εχω την απάντηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει απαντήσει στο ζωτικής σημασίας ερώτημα: ποια είναι η ηγετική της ομάδα. Ενα ερώτημα που την απάντηση έχει μόνον ο Τσίπρας και όσο δεν βρίσκει τόσο θα απέχει δημοσκοπικά από την κυβέρνηση, καθώς ο μέσος πολίτης όταν σκέφτεται πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι ίδια με αυτή που ήταν επί διακυβέρνησής του, το λιγότερο που κάνει είναι να… τρομάζει. Μην πω τίποτε άλλο.  

Εντός ο Πολάκης  

Πάντως, καλή συριζαϊκή πηγή μού μετέφερε πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο διαγραφής, όπως έχει ακουστεί παλαιότερα, του Παύλου Πολάκη. Ο σκληρός Κρητικός θα είναι εκεί και θα μαζεύει πάντα ένα κοινό που αρέσκεται στη λασπομαχία.  

Δεν κέρδισε  

Φεύγω από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και πάω στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη παρά το γεγονός πως εκείνη ήταν που προκάλεσε την συζήτηση στη Βουλή, δεν κατάφερε να κερδίσει κάτι. Για μία ακόμη φορά, Μητσοτάκης και Τσίπρας μονοπώλησαν το ενδιαφέρον. «Οπου φτωχός –πολιτικά– και η μοίρα του», μου σχολίασε στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, που είναι μάλιστα και κοντά στη Φώφη.  

Αναβάθμιση Κουμουτσάκου  

Τρεις μήνες μετά την αποχώρησή του από το υπουργικό, τον περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Αναφέρομαι στον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος αναλαμβάνει, όπως έμαθα, πρόεδρος της επιτροπής φιλίας Ελλάδας – Λιβύης. Το γεγονός πως επιλέχθηκε ένας πρώην υπουργός για τη συγκεκριμένη θέση, δείχνει τη σημασία που αποδίδεται, στην εν λόγω συγκυρία, στην ενίσχυση των δεσμών με την Τρίπολη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως την Τετάρτη θα βρεθεί εκεί και ο πρωθυπουργός. Οπως έμαθα, δε, η τοποθέτηση του Κουμουτσάκου προκάλεσε και την επικοινωνία του με τον Νίκο Δένδια.  

Διάκριση για τον Ταραντίλη  

Σημαντική διάκριση για τον Χρήστο Ταραντίλη. Ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. επιλέχθηκε μαζί με 11 ακόμη συναδέλφους του από το ΟΠΑ ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως. H κατάταξη των επιστημόνων έγινε με βάση την έρευνα «Data for Updated science-wide author databases of standardized citation indicators 2020», που δημοσιεύθηκε από ομάδα καθηγητών του Stanford University των ΗΠΑ, και αναφέρεται στους κορυφαίους επιστήμονες βάσει του επιστημονικού έργου τους το 2019. Η αξιολόγηση βασίστηκε στον αντίκτυπο του ερευνητικού έργου τους τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ειδικότερα στις αναφορές που έλαβαν σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Scopus σε ένα σύνολο 22 επιστημονικών πεδίων και 176 υποπεδίων. Αυτή ωστόσο δεν είναι η μόνη διάκριση για τον Ταραντίλη, ο οποίος για δέκα συναπτά έτη είχε ως καθηγητής την υψηλότερη αξιολόγηση που προερχόταν από τους φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς.

Προσωπική χημεία 

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τόνιζε πάντα πως το παν είναι οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις. Σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στην εξωτερική πολιτική. Θυμήθηκα τη ρήση του πατρός Μητσοτάκη με αφορμή μια μεταρρύθμιση που έρχεται: Προσεχώς οι πολίτες θα εξυπηρετούνται μέσω…  βιντεοκλήσης με τις υπηρεσίες myEFKA live και myOAED live. Η υπηρεσία ήδη λειτουργεί πιλοτικά στον ΟΑΕΔ, ενώ σε προτεραιότητα μπαίνει ο σχεδιασμός ψηφιακών υπηρεσιών εξυπηρέτησης για τα άτομα με αναπηρία στα ΚΕΠΑ. Σε αυτήν πρωταγωνιστούν οι Κωστής Χατζηδάκης και Κυριάκος Πιερρακάκης, που έχουν αποκτήσει εξαιρετική προσωπική σχέση. Βεβαίως, ο πιο μεγάλος και πιο εμβληματικός στόχος για το υπουργείο Εργασίας είναι η έκδοση ψηφιακά των συντάξεων. Για να δούμε… 

Τέλος τα σενάρια  

Οπως μαθαίνω από διαφορετικές και έγκυρες πηγές, η σχέση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διάγει την καλύτερη φάση της από την ανάληψη των καθηκόντων της νυν κυβέρνησης. Μάλιστα, μετά την τελευταία συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αρχιεπίσκοπος έλεγε χαριτολογώντας πως «εξομολογήσαμε ο ένας τον άλλον». Η καλή σχέση έχει βάλει φρένο και στα σενάρια διαδοχής, που το προηγούμενο διάστημα έδιναν και έπαιρναν. Κυρίως θα σας έλεγα από την Πελοπόννησο, που καλοβλέπει τον θρόνο του Μακαριωτάτου.  

QUIZ

Ποιος υπουργός επιθυμεί διακαώς την αποχώρησή του από το υπουργείο που διοικεί;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή