Τα μυστικά της φύλαξης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικώς, με παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη, απεσύρθη η εκ των πραγμάτων γιγαντιαία φρουρά, που με εντολή του αρχηγού της αστυνομίας είχε παρασχεθεί στον τηλεπαρουσιαστή/μάνατζερ/εκδότη κ.λπ. κ. Μένιο Φουρθιώτη. Τέλος καλό, όλα καλά; Δεν μπορούμε να το πούμε, διότι δεν γνωρίζουμε ούτε γιατί μπήκε η φρουρά ούτε γιατί έφυγε.

Βεβαίως, τα κριτήρια και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να είναι απόρρητα. Δεν αφορούν μόνο την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας, αλλά αγγίζουν και τα προσωπικά δεδομένα των φυλασσομένων. Είναι από εκείνες τις γκρίζες περιπτώσεις που ναι μεν υπάρχει δημόσια δαπάνη, αλλά μπορεί π.χ. κάποιος/α (όχι κατ’ ανάγκην επώνυμος/η) να φυλάσσεται επειδή κινδυνεύει από έναν βίαιο σύντροφο. Σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της αυθαιρεσίας, όχι μόνο γιατί οι εκάστοτε αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να κάνουν ρουσφέτι σε κάποιον επώνυμο, παρέχοντάς του το γκλάμουρ της φύλαξης χωρίς να υπάρχει κίνδυνος, αλλά διότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν θα διστάσουν να ξοδέψουν κάτι παραπάνω από τους φόρους ημών για να μην απολογούνται μετά, αν γίνει καμιά στραβή. Ανθρώπινα και λογικά είναι όλα αυτά…

Το παράλογο στην υπόθεση «συνοδεία ασφαλείας για την προστασία επίσημων και ευπαθών στόχων» είναι οι απαντήσεις που έδωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελ. Οικονόμου σε δύο περυσινές ερωτήσεις του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γ. Καμίνη. Ο τελευταίος ζήτησε να μάθει διά της κοινοβουλευτικής οδού «τον αριθμό, ανά κατηγορία και ειδικότητα, των αστυνομικών που είναι σήμερα διατεθειμένοι για τη συνοδεία ασφαλείας προσώπων» (9.3.2020). Απόρρητο(!), απαντά το υπουργείο, διότι «είναι δυνατό με την παροχή στοιχείων να εξαχθούν συμπεράσματα που επηρεάζουν την τρωτότητα του συστήματος ασφάλειας τόσο των εν λόγω προσώπων όσο και κρίσιμων εγκαταστάσεων» (2.4.2020). Ετσι ενώ η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοινώνει στον δικτυακό της τόπο ότι απασχολεί για την προστασία του προέδρου, Αντιπροέδρου κ.λπ. «3.200 πράκτορες, συν 1.300 για την προστασία φυσικών χώρων όπως ο Λευκός Οίκος, ξένες πρεσβείες κ.ά., και 2.000 μέλη βοηθητικού προσωπικού (τεχνικούς, γραμματείς κ.λπ.)», στην Ελλάδα αυτά δεν μπορεί να τα μάθει ούτε η Βουλή!

Προκύπτει όμως κι ακόμη ένα παράδοξο. Οπως έγραφε παλαιότερα ο Γ. Σουλιώτης, «ο Νίκος Δένδιας είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία από τη φύλαξη επισήμων είχαν αποδεσμευθεί 460 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Ο διάδοχός του, Β. Κικίλιας, είχε ανακοινώσει ότι 3.500 αστυνομικοί από τη φρουρά βουλευτών και επιχειρηματιών θα επέστρεφαν στον “δρόμο” (…) Ο Γιάννης Πανούσης, σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει στη Βουλή το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015, χίλιοι αστυνομικοί, 115 αυτοκίνητα και 57 μοτοσικλέτες είχαν επιστρέψει στο κυνήγι του εγκλήματος» («ΕΛ.ΑΣ., εμείς και οι VIP», «Κ» 25.7.2019). Με άλλα λόγια, κάθε λίγο και λιγάκι ανακοινώνεται πόσοι φεύγουν, αλλά δεν μπορούμε να μάθουμε πόσοι μένουν. Μάλλον πρέπει να εικάσουμε κάποιο τεράστιο νούμερο. Στο κάτω κάτω της γραφής, αν –σύμφωνα με τα απόρρητα, αλλά ανακοινωθέντα από τους υπουργούς στοιχεία– μετακινήθηκαν τα περασμένα οκτώ χρόνια 4.960 αστυνομικοί, μόνο οι μετακινηθέντες είναι περισσότεροι από το σύνολο των πρακτόρων της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ που αριθμεί 4.500 άτομα, πλην δηλαδή του βοηθητικού προσωπικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή