Θεωρείο (08/04/21)

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντόρα για εισηγήτρια

Προσφάτως σας είχα γράψει πως ο Δημήτρης Καιρίδης μπορεί να είναι το πρόσωπο που θα οριστεί εισηγητής για τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή. Πράγματι, ο βουλευτής του Βορείου Τομέα Αθηνών αποτελεί μια πολύ πιθανή επιλογή για το Μαξίμου, αλλά δεν είναι η μόνη. Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ιδανική περίπτωση εισηγήτριας στο εν λόγω θέμα την Ντόρα Μπακογιάννη. Eίναι πρώην υπουργός, με μεγάλη εμπειρία στα εξωτερικά, και διαχρονικά υπέρμαχος της αμοιβαίως αποδεκτής λύσης με τη γειτονική χώρα. Πολύτιμα στοιχεία, ώστε να αναλάβει αυτή τη δύσκολη αποστολή.

Ο φόβος του Μαξίμου

Ποιος ήταν ο «φόβος» του Μαξίμου μετά την επικοινωνία Μπάιντεν – Μητσοτάκη; Να ακολουθήσει άμεσα μια επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ερντογάν ώστε ο «πλανητάρχης» να ισορροπήσει το μήνυμα της υπερδύναμης στην περιοχή. Το τηλεφώνημα –που κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει– όχι μόνο δεν έγινε, αλλά πριν από λίγες ημέρες το Κογκρέσο έβγαλε τη λίστα με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τους S-400, ενισχύοντας την ήδη εδραιωμένη πεποίθηση πως οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ διάγουν την καλύτερη περίοδό τους.

Xρονομηχανή ψευδών ειδήσεων

Ο τίτλος των «ειδησεογραφικών» sites ήταν πανομοιότυπος. Ελεγε πως η χώρα μας είναι η δεύτερη πιο διεφθαρμένη στην Ε.Ε., μετά τη Βουλγαρία, αφού χειροτερεύει όλο και περισσότερο η θέση της στον δείκτη διαφθοράς. Για την «εγκυρότητα» μάλιστα της «είδησης», οι συντάκτες επικαλούντο τη σχετική έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατρακύλησε οκτώ ολόκληρες θέσεις στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς παγκοσμίως μέσα σε ένα μόνον χρόνο. Για την «εγκυρότητα» και πάλι της «είδησης» δημοσιεύεται και η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ποια είναι η πραγματικότητα: τα στοιχεία αφορούν το… 2018, η εν λόγω έκθεση έχει δημοσιευθεί ήδη από τον Ιανουάριο 2019 και το αρμόδιο υπουργείο έχει αλλάξει και… όνομα μετά τις εθνικές εκλογές του 2019. Και πάμε στην ουσία: η Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βελτιώνει τη βαθμολογία και τη θέση της στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI), αφού το 2019 πήρε 48/100 και ανέβηκε 7 θέσεις (από 67 σε 60), ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί του 2020 ήταν 50/100 και ανέβηκε ακόμη μία μονάδα στον δείκτη. Αυτά.

Με C-130

Λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού, έφτασε στην Τρίπολη της Λιβύης ο νέος πρέσβης Ιωάννης Σταματέκος, συνοδευόμενος από συνεργάτες του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών. Η πτήση όπως έμαθα έγινε με C-130, καθώς δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση Αθήνας – Τρίπολης. Και μία λεπτομέρεια: ο νέος μας πρέσβης είναι πολύ κοντά στον Δένδια, καθώς συνδέονται με στενή φιλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή