Ο «Μπέπε Γκρίλο» της Βουλγαρίας

Ο «Μπέπε Γκρίλο» της Βουλγαρίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, η Βουλγαρία εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, την ώρα που στις ακτές της, με επίκεντρο την Ουκρανία, διαφαίνονται ανησυχητικές εξελίξεις. 

Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ήρθε μεν πρώτο σε ψήφους, όμως το ποσοστό 26,14% που έλαβε όχι μόνο δεν του εξασφαλίζει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, δεν το θέτει καν σε θέση ισχύος για πιθανές κυβερνητικές συμπράξεις. 

Αν και πληγωμένος, ο φιλοδυτικός Μπορίσοφ βγήκε όρθιος από την κάλπη και τώρα θα κληθεί να αναζητήσει συμμάχους στα άλλα πέντε κόμματα που συγκροτούν τη νέα κοινοβουλευτική γεωγραφία, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Δεν θα είναι εύκολο, δεδομένου ότι σχεδόν όλα έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να  συγκυβερνήσουν μαζί του. Οι πολίτες, απογοητευμένοι από την πολιτική τάξη της χώρας, ψήφισαν αντισυστημικά, στέλνοντας στη Βουλή, και μάλιστα δεύτερο σε ψήφους, το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα Υπάρχει Τέτοιος Λαός, ενός δημοφιλούς τηλεοπτικού γελωτοποιού και τραγουδιστή. 

Χωρίς να προτείνει ουσιαστικά τίποτα, παρά μόνο χλευάζοντας τους πάντες, ο Βούλγαρος «Μπέπε Γκρίλο» Σλάβι Τριφόνοφ συγκέντρωσε ποσοστό 17,7% υποσκελίζοντας και αυτό το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που για πρώτη φορά στην ιστορία του κατετάγη τρίτο και καταϊδρωμένο.

Το ενδεχόμενο νέων εκλογών βλέπουν στον ορίζοντα πολλοί αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι σε μια τέτοια εξέλιξη πολύ πιθανό, με τη δυναμική που απέκτησε στην κάλπη της περασμένης Κυριακής, το ανατρεπτικό κόμμα του Τριφόνοφ να έρθει πρώτο και να εισέλθει η χώρα σε αχαρτογράφητα νερά. 

Κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., η Βουλγαρία είναι για τη Δύση στρατηγικής σημασίας προπύργιο στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.  

Με την ατμόσφαιρα να ηλεκτρίζεται επικίνδυνα στη γειτονική Ουκρανία, Ρωσία και ΝΑΤΟ να πραγματοποιούν γιγαντιαίες στρατιωτικές ασκήσεις από τη Βαλτική έως τον Εύξεινο Ποντο και με την ψυχροπολεμική ρητορική Μόσχας και Ουάσιγκτον να γίνεται όλο και πιο επιθετική, μια παρατεταμένη ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια μόνο αδιάφορους δεν αφήνει τους Δυτικούς. 

Απουσία(;) του προνομιακού τους συνομιλητή Μπορίσοφ και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ράντεφ να αλληθωρίζει προς τη Μόσχα, δεν γνωρίζουν τι τους ξημερώνει με τη φορά που δείχνουν να παίρνουν τα πολιτικά πράγματα. Η Δύση έχει ανάγκη τη φίλα προσκείμενη Βουλγαρία για να επιτηρεί από τα εδάφη και τα παράλιά της τη ρωσική παρουσία και την κινητικότητα στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ουκρανία και στον Καύκασο, και να παρακάμπτει, εάν χρειαστεί, τα στενά του Βοσπόρου. Με κυβέρνηση ενός «Μπέπε Γκρίλο» στη βαλκανική του εκδοχή, τα γεωπολιτικά συμφέροντά της δεν εξυπηρετούνται.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή