Η πολιτική στέγη του Κολοκοτρώνη

Η πολιτική στέγη του Κολοκοτρώνη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τίνος είναι ο Κολοκοτρώνης; Δεν μπορούμε να ρωτήσουμε τον ίδιο, δυστυχώς. Οσοι ανατρέξουν στη διαδρομή του, στα λόγια και στις πράξεις του, μπορούν να διαμορφώσουν, ωστόσο, άποψη για τη γνώμη που είχε για τον διχασμό. 

Μια δημόσια συζήτηση περί πολιτικών φρονημάτων και παραταξιακού διαχωρισμού των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821 με όρους σημερινούς, με απόπειρα τοποθέτησής τους στο παρόν πολιτικό φάσμα, θα έδειχνε απόλυτα παράταιρη. Ομως, μέσα στις αναφορές για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του αγώνα που οδήγησε στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, γιατί να μη συζητήσουμε και την… κομματική τοποθέτηση των πρωταγωνιστών του. 

Τη συζήτηση που άνοιξε ο Παύλος Πολάκης προσπαθούν να κλείσουν οι πολιτικοί συνοδοιπόροι του. Πιο επίμονα, μάλιστα, από τους αντιπάλους, οι οποίοι μετά την αρχική αντίδραση έδειξαν να πηγαίνουν παρακάτω. Με έναν κάθετο διαχωρισμό, ο Πολάκης μοίρασε το πολιτικό φάσμα και επέλεξε να τοποθετήσει πρόσωπα από τη μια και από την άλλη πλευρά. «Η Ιστορία κατέγραψε σε ποια πλευρά του ποταμού στάθηκαν οι δυο παρατάξεις από το 1821 και μετά. Υπάρχει η παράταξη των Κολοκοτρώνηδων, του Μακρυγιάννη, του Βελουχιώτη και υπάρχει η παράταξη των κοτζαμπάσηδων και προεστών, των συνεργατών των Γερμανών και του Τσολάκογλου», είπε. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Παύλος Πολάκης: Σουβλάκια

Και άναψε νέες φωτιές στους συντρόφους του. Σε εκείνους που δεν μπορούν να χωνέψουν την απλοϊκότητα και το ανιστόρητο τέτοιων διαχωριστικών και σε εκείνους που σταθερά αντιλαμβάνονται ότι το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με τους διαχωρισμούς, η διχαστική ρητορική και ο λαϊκισμός απομακρύνουν από ένα κρίσιμο τμήμα του εκλογικού σώματος, το μετριοπαθές Κέντρο, που είναι καθοριστικό για τις εκλογικές αναμετρήσεις. 

Και θέλησαν με δημόσιες τοποθετήσεις να «διορθώσουν» το κλίμα. Η πιο εμφατική παρέμβαση ήταν αυτή του ίδιου του επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. «Οι παρατάξεις έχουν την ιστορία τους. Δεν είναι η Ν.Δ. παράταξη δωσιλόγων, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η παράταξη του Κουφοντίνα, όπως μας έχουν κατηγορήσει», είπε, σχολιάζοντας τη δήλωση του τέως υπουργού του. Ο ίδιος ο Πολάκης έσπευσε να απαντήσει, όπως απάντησε σε όλους όσοι με τον τρόπο τους διαμαρτυρήθηκαν για την αρχική τοποθέτησή του. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Ιστορία, το κτηματάκι μας

Σε συνέχεια αυτών, ο πολιτικός λόγος και ο πολιτικός πολιτισμός του Παύλου Πολάκη απασχόλησαν και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι σαφές ότι κεντρικά κομματικά στελέχη θα επιθυμούσαν μια πιο ξεκάθαρη αποδοκιμασία του από την ηγεσία. Είναι επίσης σαφές ότι στην ηγετική ομάδα επιδιώκουν δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας: την απεύθυνση (για να χρησιμοποιήσω την αγαπημένη έκφραση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ) προς τον χώρο του μετριοπαθούς και σκεπτόμενου Κέντρου και, ταυτόχρονα, την ικανοποίηση του σχεδόν γηπεδικού αισθητηρίου ενός τμήματος του πολιτικού ακροατηρίου, που σκέφτεται, εκφράζεται και αποφασίζει με όρους οπαδικούς και με διαχωρισμούς. Για να το πω πιο απλά, θεωρούν ότι «χρειάζεται και ένας Πολάκης». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή