ΑΠΟΨΕΙΣ

Αντανακλαστικά Ραν Ταν Πλαν

Αν ο Λούκυ Λουκ πυροβολεί πιο γρήγορα κι από τη σκιά του, ο σκύλος του ο Ραν Ταν Πλαν έχει τόσο γερά αντανακλαστικά, ώστε να ακολουθεί τη σκιά του από απόσταση ασφαλείας, δέκα μέτρα και βάλε. Για να μη βρει τον μπελά του από αυτό το μαύρο πράμα που του μοιάζει. Γι’ αυτό και είναι συμπαθέστατος. Οσο κι αν τον αγαπάμε όμως, δεν θα θέλαμε ποτέ να δούμε καδραρισμένη τη φωτογραφία του σε κανένα υπουργείο ή υπηρεσία. Ακόμα κι αν είχε πάνω της τη λεζάντα «Παράδειγμα προς αποφυγήν». Παράδειγμα προς αποφυγήν, ραντανπλανικών προδιαγραφών, είναι ο τρόπος που αντέδρασε η ελληνική πολιτεία στο σκανδαλάκι που θα απαθανατιστεί με την επιγραφή «Μαίνανδρος», έτσι, με άλφα γιώτα, αφού έτσι γράφει το όνομά του ο μάνατζερ-τηλεπερσόνος Μένιος Φουρθιώτης. Με το μικρό του όνομα μπορεί να αυθαιρετεί κανείς, αν βρει και συναινετικό ληξίαρχο. Στα υπόλοιπα, όμως, η αυθαιρεσία και κοστίζει και αποκτά πλέον ένα άλλο όνομα, λ.χ. «πλαστογραφία».

Δεν μπορείς, λοιπόν, να φτιάξεις στο γραφείο σου μια ταυτότητα που να σε εμφανίζει σαν μέλος της ΕΣΗΕΑ χωρίς να είσαι. Ούτε μπορείς να καθαρίζεις με μια επιστολή, στην οποία φορτώνεις το αμάρτημα στη γραμματέα σου. Μπα; Υπάρχουν πολλές γραμματείς Φαρισαίων που παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες; Δεν μπορείς επίσης να προσθέτεις στον μισθό σου δύο μηδενικά, ώστε από τα 800 ευρώ να τον αβγατίζεις σε 80.000, αβγατίζοντας έτσι και την αποζημίωσή του από το φιλόπτωχον ταμείον, το υπουργείο Εργασίας δηλαδή.

Στο εν λόγω υπουργείο λοιπόν, επί Γ. Βρούτση, κατάλαβαν αργοπορημένα ότι μισθός 80.000 παραείναι μεγάλος ακόμη και για έναν Μαίνανδρο. Και έβαλαν κόφτη. Του δε Μαινάνδρου εξοργισθέντος διά την αδικίαν, σάλος εγένετο μέγας. Κοινώς μπούλινγκ κατά του υπουργού, με εισβολή στο γραφείο του, απειλές, μπράβους κτλ. Το γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Βρούτσης. Δεν εξήγησε όμως γιατί ο εισβολέας έφυγε αγέρωχος, όπως ΔΕΝ θα έφευγε οποιοσδήποτε «ανώνυμος» πολίτης εάν τραμπούκιζε. Ούτε και ο διάδοχος του κ. Βρούτση, ο κ. Χατζηδάκης, κατάφερε να εξηγήσει γιατί, τέσσερις μήνες μετά, οι υπηρεσίες δεν έχουν απαιτήσει να επιστρέψει ο κ. Φουρθιώτης όσα αχρεωστήτως απέσπασε, πάνω από 200.000 ευρώ. Γενικευμένος ρανταπλανισμός; Ισως. Και στο υπουργείο ΠΡΟΠΟ, άλλωστε, πέρασαν αρκετές μέρες ώσπου να παραδεχτούν πως είχαν διαθέσει μια ντουζίνα αστυνομικούς σαν φρουρά του κ. Φουρθιώτη, και επίσης αρκετές για να την αποσύρουν. Μολαταύτα ο κ. Χρυσοχοΐδης καμαρώνει σαν σερίφης. Δηλαδή σαν Λούκυ Λουκ.