Η επόμενη ημέρα θέλει συνεργασία και σοβαρότητα

Η επόμενη ημέρα θέλει συνεργασία και σοβαρότητα

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε μια πολιτική αντιπαράθεση ακούγονται και υπερβολές. Οι παρατάξεις έχουν την ιστορία τους. Δεν είναι η Νέα Δημοκρατία παράταξη δωσιλόγων, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η παράταξη του Κουφοντίνα όπως μας έχουν κατηγορήσει», είπε ο κ. Τσίπρας πρόσφατα στη Βουλή.  

Είναι πολύ θετικό ότι ο κ. Τσίπρας έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τον πολακισμό, που ρέει άφθονος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, όμως, όποιος ακούσει τις σχεδόν καθημερινές δηλώσεις βουλευτών και πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ μένει άναυδος από την ευκολία και την ανευθυνότητα. 

Ο,τι κάνουν ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι για πέταμα, όλες οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν κάποιο υπόβαθρο διαφθοράς και εξυπηρέτησης συμφερόντων των λίγων και εκλεκτών εις βάρος των πολλών. Μια χοντροκομμένη διαστρέβλωση της αλήθειας και ένα καθημερινό αφήγημα μιζέριας που είναι κατώτερο των περιστάσεων.

Τα παραδείγματα δεκάδες. Από το πιο μικρό ώς το πιο απίθανο. Από το ότι ο ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές, ο οποίος πέρασε 25 χρόνια της ζωής του κρεμασμένος από τις σκαλωσιές της Ακρόπολης για τη σωστή αναστήλωση του μνημείου, κατηγορείται ότι το τσιμέντωσε με την ευλογία της Λίνας Μενδώνη έως το ότι ο Μητσοτάκης, που πήγε να επισκεφθεί τα αδέσποτα σκυλιά σε καταφύγιο ζώων, δεν νοιάζεται για τους αρρώστους από COVID-19, οι οποίοι πεθαίνουν σαν το… σκυλί στ’ αμπέλι. Από το ότι η κυβέρνηση πάει να αγοράσει με φωτογραφικό διαγωνισμό εκατομμύρια rαpid tests από τη Siemens, ενώ η γερμανική εταιρεία δεν μετείχε καν στον διαγωνισμό, έως το ότι το εμβόλιο της Pfizer δεν υπάρχει και ο Μητσοτάκης κάνει εμπόριο ελπίδας!

Είναι ανήκουστο να υποστηρίζει η αντιπολίτευση, ελαφρά τη καρδία, ότι ο Μητσοτάκης τα έχει κάνει θάλασσα στην πανδημία, στην οικονομία και στη διαχείριση της κρίσης με την Τουρκία. Οταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Ελλάδα έχει πολύ λιγότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Οταν οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες από αυτές που προέβλεπαν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ για τη χώρα. Οταν ακόμη και η Αγκυρα αναγκάζεται, υπό την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης και των διπλωματικών κινήσεων της Αθήνας, να χαμηλώνει τους τόνους, να προσπαθεί να εμφανισθεί πολιτισμένη και συνεννοήσιμη ενώ διαμαρτύρεται καθημερινά για τη διεθνή υποστήριξη της Ελλάδας.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα κάνει όλα τέλεια και μοναδικά, με ελάχιστα λάθη και σπάνιες αστοχίες. Δεν δέχεται μύγα στο σπαθί της, ακόμη και για θέματα όπου η κριτική της αντιπολίτευσης είναι σωστή. Παραδείγματος χάριν, τα rapid tests σε όλη τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής υποστήριζε ότι τα τεστ αυτά θα έπρεπε να είναι μαζικότερα, ώστε να εντοπίζονται καθαρότερα οι θύλακοι έξαρσης του ιού και η διασπορά του. Η μικρότερη από την Ελλάδα Δανία έκανε κάποιες φορές 250.000 τεστ την ημέρα ενώ οι ελληνικές αρχές μόνο 20.000-30.000, για να φθάσουν τις 50.000 τις τελευταίες εβδομάδες. Η κριτική ήταν σωστή. Απόδειξη: το νέο όπλο του κ. Σκέρτσου δεν είναι άλλο από τα 10.000.000 self tests που επιστράτευσε αίφνης το Μαξίμου μετά την τελευταία έξαρση της πανδημίας τον Φεβρουάριο.

Με αυτά και με αυτά, η καθημερινή μετωπική αντιπαράθεση των δύο πλευρών είναι αντιπαραγωγική, κουραστική και ψυχοφθόρος για τον πολίτη. Η ισοπεδωτική αυτή συμπεριφορά ένθεν κακείθεν διχάζει και φανατίζει τον κόσμο, ενώ οδηγεί στην απαξίωση της πολιτικής και δημιουργεί σύγχυση και καχυποψία απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη δημόσια σφαίρα.

Επειτα από δέκα επώδυνα χρόνια μνημονίων και ενάμιση χρόνο πανδημίας, η χώρα χρειάζεται έναν άνεμο αισιοδοξίας. Χρειάζεται θετικές προσδοκίες και ένα ευρύτερα αποδεκτό σχέδιο ανάκαμψης για την επόμενη ημέρα. Τα 57 δισεκατομμύρια που θα έρθουν από την Ε.Ε. στην Ελλάδα είναι μία μοναδική ευκαιρία για να κάνει η χώρα το αναπτυξιακό και ποιοτικό άλμα που χρειάζεται, προκειμένου να μειώσει την απόσταση που μας χωρίζει από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. 

Η μιζέρια και η κοντόφθαλμη αντιπαράθεση δεν βοηθούν τη χώρα. Απαιτείται συνεργασία του πολιτικού προσωπικού, συνεννόηση και αναζήτηση κοινών στόχων. Από τους οποίους θα επωφεληθεί όλη η χώρα – και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή