Ο παράδεισος δεν μπορεί να περιμένει

Ο παράδεισος δεν μπορεί να περιμένει

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί τα τελευταία χρόνια προορισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, αυτό το ξέρουμε όσοι ζούμε στην Αθήνα. Η αξία του πάρκου πολλαπλασιάστηκε τους μήνες της πανδημίας και ήταν φυσικό: κάτοικοι των παρακείμενων δήμων βρήκαν διέξοδο για βόλτα στις περιποιημένες του διαδρομές ανάμεσα σε ελιές και θάμνους που ειδικά αυτή την εποχή μοσχοβολάνε.

Η δημοφιλία του πάρκου εξοικείωσε τους επισκέπτες με μια λιγότερο περιποιημένη πράσινη εφεδρεία της Αθήνας: το παραλιακό μέτωπο ακριβώς απέναντι από το Κέντρο Πολιτισμού, τον πάλαι ποτέ Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου, όπου βρίσκονται στο ένα άκρο το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο και στο άλλο η εγκατάσταση του Μπιτς Βόλεϊ. Φτάνεις εκεί χάρη στην πεζογέφυρα της Εσπλανάδας και πραγματικά ανοίγει η ψυχή σου. Ο ενδιάμεσος των δύο σταδίων χώρος είχε διαμορφωθεί για τις ανάγκες των Αγώνων του 2004 και προσφέρει την ελάχιστη υποδομή για να κάνεις τη βόλτα σου παρά θίν’ αλός. Δεν θα μείνετε με το στόμα ανοικτό αν μάθετε ότι οι ίδιες οι βοηθητικές εγκαταστάσεις, που θα μπορούσαν να είναι θαυμάσια καφέ ή χώροι ναυταθλητικών δραστηριοτήτων, ρημάζουν ενώ η χλωρίδα είναι παντελώς αφημένη στην τύχη της. 

Οι δυνατότητες της περιοχής είναι εκπληκτικές. Δεν έχει νόημα να κοιτάζουμε πίσω για όσα δεν έγιναν 16 ολόκληρα χρόνια. Σημασία έχει να τρέξουμε και να παραδώσουμε στους ταλαιπωρημένους Αθηναίους ένα παραθαλάσσιο πάρκο που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Προσωπικά άντλησα ελπίδα από την εικόνα μιας παρέας κοριτσιών κοντά στα 20, που με γάντια και χοντρές σακούλες απορριμμάτων μάζευαν κάθε είδους σκουπίδια από τους κοινόχρηστους χώρους αυτής της υπό προϋποθέσεις ονειρικής διαδρομής.

Καταλαβαίνω ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες μετατόπισης της παραλιακής λεωφόρου που κάπως σέρνονται τον τελευταίο καιρό, αν κρίνω από τους ρυθμούς εξέλιξής τους. Αλλά γιατί η Περιφέρεια Αθηνών δεν προκηρύσσει τον διαγωνισμό για τη δεύτερη φάση προκειμένου να κερδηθεί λίγος από τον ήδη πλουσιοπάροχα σπαταλημένο χρόνο; Εχει κι άλλα έργα αυτής της εμβέλειας στον προγραμματισμό της η Περιφέρεια που σνομπάρει ένα έργο που θα κάνει πραγματικά τη διαφορά στη ζωή τόσο πολλών ανθρώπων; Μήπως ο Γιώργος Πατούλης και οι συνεργάτες του θα έπρεπε να δουν με μεγαλύτερη ζέση την αστική ανάπλαση του Δέλτα Φαλήρου; Καλοί οι ιδιώτες με τις δωρεές τους, καλό και πολλά υποσχόμενο το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά δεν θα έπρεπε οι πολίτες να βλέπουν πού και πού την καλή χρήση των φόρων τους από το ίδιο το κράτος;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή