Θεωρείο (14/04/21)

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργαλειοποίηση Πρεσπών Νο 2

Ουδέποτε, να σας πω την αλήθεια, πείστηκα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη συμφωνία των Πρεσπών μόνο από «αγνά πατριωτικά αισθήματα», για να λύσει ένα εθνικό πρόβλημα που βάλτωνε. Δύο θεωρώ πως ήταν τα βασικότερα κίνητρα που «οικοδόμησαν» τη συμφωνία των Πρεσπών: πρώτον, ο Τσίπρας με αυτό τον τρόπο θεωρούσε πως χτίζει ηγετικό προφίλ εκτός Ελλάδος. Αληθές, καθώς πράγματι ο τέως πρωθυπουργός πήρε τα εύσημα από όλη τη Δύση. Δεύτερο και βασικότερο κίνητρο θεωρώ πως ήταν να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα στη Ν.Δ. Αυτό δεν το κατάφερε, καθώς η Νέα Δημοκρατία, αντιπολίτευση ούσα, δεν έβαλε πλάτη στις Πρέσπες και έτσι πέρασε αλώβητη από την παγίδα που πήγε να της στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επανάληψη

Αυτό που δεν κατάφερε το 2018 θα επιχειρήσει να το επαναλάβει ως αξιωματική αντιπολίτευση; Το θέτω ως ερώτημα και εξηγώ: προσφάτως ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα για τη διαδικασία στη Βουλή, ζητώντας κατάργηση της επιστολικής ψήφου, διαφορετικά «απειλεί» με αποχώρηση από τις επόμενες ψηφοφορίες. Υποψιάζομαι πως ο στόχος είναι ένας: η ψηφοφορία για τις Πρέσπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει πως τα μνημόνια με τα Σκόπια θα περάσουν –χρειάζονται άλλωστε απλή πλειοψηφία–, αλλά θέλει να στείλει το μήνυμα στη Ν.Δ. πως θα πάρει το ζήτημα μόνη της στις πλάτες της και με αυτό τον τρόπο να πιέσει να ψηφιστεί από το σύνολο της «γαλάζιας» Κ.Ο. Εάν ισχύει τέτοια σκέψη –λέω εάν–, τότε απλά θα επιβεβαιωθεί η άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μόνο το εθνικό συμφέρον κατά νου, αλλά και να πιέσει τη Ν.Δ., και αφού δεν το πέτυχε με την πρώτη, θέλει να το πετύχει με τη δεύτερη. Διαφορετικά, προφανώς και θα στηρίξει τη συμφωνία που έφερε ως κυβέρνηση, αδιαφορώντας για το τι θα πράξει η Ν.Δ.

Το δις εξαμαρτείν

Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση το έξυπνο πουλί –ο ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω– να πιαστεί από τη μύτη, γιατί εν τω μεταξύ ο πρόεδρος Τασούλας μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα για ψηφοφορία μέσω Webex. Σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει το δις εξαμαρτείν. Πάντως, όπως σας έγραψα και την Κυριακή, η συμφωνία θα έρθει σίγουρα μετά το Πάσχα, καθώς έως τη 15η Μαΐου δεν υπάρχει στο πρόγραμμα.

Ενα δελτίο Τύπου

Τριβές προκάλεσε μια διατύπωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας. Το δελτίο Τύπου ξεκινούσε λέγοντας πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 «παρέστη ως εκπρόσωπος» της κυβέρνησης στην εξόδιο ακολουθία του υποστρατήγου επί τιμή Ιακώβου Τσούνη. Παρόντες όμως στην κηδεία ήταν τόσο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο Αλκιβιάδης Στεφανής, προκαλώντας… παρεξηγήσεις στο Πεντάγωνο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή