Ένας εμβολιασμός στο σούπερ μάρκετ

Ένας εμβολιασμός στο σούπερ μάρκετ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δική μου ένεση του εμβολίου Johnson & Johnson έγινε στο φαρμακείο ενός συνοικιακού σούπερ μάρκετ της Ουάσιγκτον, ανάμεσα στους διαδρόμους των καθαριστικών και των παιδικών τροφών. Η εικόνα στον καθρέφτη της αμερικανικής κοινωνίας θα ήταν τόσο μπανάλ όσο ένα έργο του Αντι Γουόρχολ, αν δεν είχε τόσους συμβολισμούς. Την κάρτα εμβολιασμού που πήρα στα χέρια μου την ένιωσα αμέσως σαν εισιτήριο προς την ελευθερία – όχι ακριβώς διαβατήριο, καθώς ως έγγραφο έχει την ασφάλεια μιας… φοιτητικής ταυτότητας του περασμένου αιώνα: ένα κομμάτι χαρτί είναι με τα απολύτως απαραίτητα: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, εμβόλιο, τόπος και ημερομηνία χορήγησης. Ούτε όμως εισιτήριο ελευθέρας είναι. Το εμβόλιο δεν προσφέρει απόλυτη προστασία, υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του απέναντι στις μεταλλάξεις του ιού και τη διάρκεια της ισχύος του. Αργά ή γρήγορα, η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί.

⇒ Διαβάστε επίσης: Πώς οδηγηθήκαμε στη βιαστική απόφαση των ΗΠΑ για πάγωμα του εμβολίου Johnson & Johnson

Αυτή ήταν η δεύτερη άμεση σκέψη: η συνειδητοποίηση ότι αυτό το πολύτιμο χαρτί δεν θα αλλάξει τις καθημερινές συνήθειες της πανδημίας: τη διπλή μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, τη χρήση αντισηπτικού, τις αποστάσεις προστασίας, ιδιαιτέρως από τους ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Δεν παύει όμως να είναι η πρώτη υπόσχεση επιστροφής σε μια κανονικότητα, στη δυνατότητα των ταξιδιών που αποτελούν τη σταθερά των σύγχρονων νομάδων, στη σύνδεση με την πατρίδα για τους Ελληνες του εξωτερικού. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε για να το κάνουμε με την προηγούμενη ασφάλεια και ευκολία, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν τον δρόμο.

Μπορεί να ξεκίνησαν με προβλήματα, αλλά οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ είναι πλέον μαζικοί. Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι τα τέλη του μήνα, διπλασιάζοντας τον αρχικό της στόχο. Η επιστράτευση όλων των μέσων ήταν το «κλειδί» – όχι μόνο των νοσοκομείων και των χώρων πρωτοβάθμιας υγείας, αλλά και με την ανάπτυξη μαζικών χώρων εμβολιασμού, τη συνεισφορά ιδιωτών γιατρών και φαρμακείων, σε μια προσπάθεια να φτάσουν τα εμβόλια και στην τελευταία κοινότητα. 

Σύντομα φαίνεται μάλιστα ότι θα χτυπήσουν τον τοίχο της διστακτικότητας απέναντι στο εμβόλιο, που απειλεί να αποτρέψει την περίφημη ανοσία της αγέλης. Είναι χαρακτηριστική η εκστρατεία Vaccinate for Love, «εμβολιάσου από αγάπη», που έχουν ξεκινήσει Αμερικανοί γιατροί για να πείσουν τις μειονοτικές κοινότητες να εμβολιαστούν. Τα θύματα μεταξύ τους είναι περισσότερα, αλλά οι ανθρώπινες απώλειες αυτής της πανδημίας φτάνουν παντού. 

Μια αίσθηση ανακούφισης μετά τον εμβολιασμό λοιπόν δικαιολογείται. Συλλογικά και ως άτομα, δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στην ασφάλεια. Καθώς όμως παλεύουμε να την αποκαταστήσουμε, το στοίχημα είναι να αποφύγουμε τα οικονομικά και κοινωνικά θύματα, να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε, να μη χάσουμε την όρεξη για ζωή και δημιουργία, για κοινωνικές και προσωπικές επαφές, για νέες ανακαλύψεις και διαδρομές, για ελευθερία. Το εμβόλιο είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα για να επιστρέψουμε στη ζωή με μεγαλύτερη όρεξη αλλά και με τη σοφία της συνειδητοποίησης ότι, σε αυτή την πορεία, έχουμε ευθύνη ο ένας για τον άλλο. Εχουμε, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, μια δεύτερη ευκαιρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή