Το ΑΠΘ και πάλι υπό κατάληψη

Το ΑΠΘ και πάλι υπό κατάληψη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Θα πρέπει, πλέον, να περιφρουρεί σε 24ωρη βάση τις εγκαταστάσεις των πανεπιστημιακών χώρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κάτι, βέβαια, ανεφάρμοστο. 

Από χθες η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ τελεί υπό κατάληψη. Δράστες, οι γνωστοί εξωπανεπιστημιακοί με την αρωγή μερικών ομοϊδεατών φοιτητών. Τη σχολή «κοσμούν» οι κουρελούδες που κρέμασαν στην πρόσοψη του κτιρίου. Είναι ολοφάνερο πως αυτό το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι διαρκώς θα επαναλαμβάνεται. Ούτως ή άλλως, οι καταληψίες είναι αργόσχολοι. Η δουλειά τους είναι οι καταλήψεις. Σκληρό επάγγελμα, στα βαρέα και ανθυγιεινά. Εννοείται πως όταν επαναλειτουργήσουν οι σχολές αυτά τα φαινόμενα θα ενταθούν, με τη συμμετοχή και όλων των φοιτητικών παρατάξεων της Αριστεράς, όπως έχει προαναγγελθεί. Στόχος, να μην εφαρμοσθεί το μέτρο της παρουσίας της ΕΛ.ΑΣ. στους πανεπιστημιακούς χώρους. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να συλλάβω τον τρόπο με το οποίο θα χειρισθεί το πρόβλημα η κυβέρνηση. Δεν έχει κανένα πολιτικό περιθώριο υπαναχώρησης, καθώς το μέτρο της παρουσίας αστυνομικών στα ΑΕΙ θεωρείται από τις σημαντικές κυβερνητικές παρεμβάσεις στον τομέα της εύρυθμης λειτουργίας των ΑΕΙ.

⇒ Διαβάστε επίσης: Οι απειθείς του ΑΠΘ

Εν μέσω πανδημίας, είχαμε εκατοντάδες πορείες διαμαρτυρίας για τον συγκεκριμένο νόμο. Ας αναλογιστούμε τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο, που και η πανδημία θα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία και όλες οι σχολές θα λειτουργούν κανονικά. Πολύ φοβούμαι πως θα βρεθούμε σε ένα κλίμα έντασης και ρήξης ανάλογο με εκείνο του 1979, λόγω του νόμου 815, που τελικά αναγκάστηκε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να καταργήσει. 

Σοβαρό ρόλο στον χειρισμό του προβλήματος από την κυβέρνηση των αναμενόμενων φοιτητικών κινητοποιήσεων θα διαδραματίσει η δημοσκοπική εικόνα της μετά το καλοκαίρι. Εντελώς άλλα περιθώρια κινήσεων έχει μια κυβέρνηση που αισθάνεται ισχυρή και άλλα περιθώρια έχει μια κυβέρνηση που βρίσκεται με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο. Και γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να υπάρξει μια καλή τουριστική σεζόν. Οσο και αν φαίνονται τα δύο ζητήματα ξεκομμένα, κι όμως βρίσκονται σε έμμεση σύνδεση. Αν οι πολίτες δυσπραγούν, τότε οι φοιτητικές κινητοποιήσεις τυγχάνουν κοινωνικής αποδοχής, προστιθέμενες στη γενική δυσαρέσκεια. Διαφορετικά προκαλούν μόνο την αγανάκτηση των πολιτών. Πάντως, στα ΑΕΙ θα δοκιμαστεί σκληρά η κυβέρνηση.

ΥΓ.: Θεωρώ ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα μόνο σκωπτικά μπορεί να σχολιασθούν.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή