Βαλκανικές «καραμπόλες»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πρόσφατες εκλογές στη Βουλγαρία, εκτός του ότι αποδυναμώθηκαν τα λεγόμενα συστημικά κόμματα και μπήκαν στη Βουλή νεόκοπα με λαϊκίστικη ανατρεπτική ρητορική, δεν περνάει απαρατήρητη η αποδοκιμασία από το εκλογικό σώμα των (υπερ)πατριωτικών κομμάτων που έμειναν εκτός. 

Αυτό μπορεί να αποδειχθεί καλό για την ηρεμία στη Βαλκανική καθώς, στην απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού του φιλοδυτικού Μπορίσοφ, ο εταίρος του, αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας, ηγέτης του εθνικιστικού VMRO Καρακατσάνοφ, είχε επιβάλει στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής το μακεδονικό ζήτημα προκαλώντας ισχυρές αναταράξεις στις σχέσεις Σόφιας και Σκοπίων. Επ’ απειλή αποχώρησης από την κυβέρνηση, εξέλιξη  που θα επέφερε την κατάρρευσή της, ο αποκαλούμενος «Βούλγαρος Καμμένος» ανάγκασε τον Μπορίσοφ να θέσει βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας για την άρνησή της να αποδεχθεί το αφήγημα του βαθέος βουλγαρικού εθνικισμού ότι στις φλέβες του σλαβομακεδονικού πληθυσμού της ρέει βουλγαρικό αίμα. 

Τώρα μένει να δούμε εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νέα Βουλή (αν η χώρα δεν οδηγηθεί σε νέες εκλογές) θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή συντηρώντας την ένταση με τα Σκόπια ή θα αλλάξει τακτική υπό την  πίεση του δυτικού παράγοντα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο. Ακόμη όμως και αν ξεμπλοκάρει η Σόφια την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, έχει γίνει η ζημιά. Χύθηκε άφθονο δηλητήριο στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και δύσκολα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, ειδικά από την πλευρά των Σκοπίων, όπου καλλιεργείται το αίσθημα της απειλής από τη θεωρούμενη για τους μακεδονιστές «κακιά μητριά». Το μακεδονικό ζήτημα έχει βαθιές ρίζες στην Ιστορία. Εγιναν πόλεμοι, χύθηκε αίμα, υπήρξαν ξεριζωμοί, παγιώθηκε ατμόσφαιρα καχυποψίας, εν υπνώσει εθνικιστικά ρήγματα εξακολουθούν να απειλούν τις κοινωνίες και θα χρειαστούν χρόνος και προσπάθεια από όλους ώστε να γυρίσει η περιοχή (και τα επηρεαζόμενα από αυτήν Βαλκάνια στο σύνολό τους) σελίδα. Μπορεί να υπογράφηκαν μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων συμφωνίες, όμως η εφαρμογή τους περπατάει με δυσκολία στην καθημερινή ζωή. Στις τρεις κορυφές του «μακεδονικού τριγώνου» (Σκόπια, Σόφια, Αθήνα), εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνοι που προσπαθούν να ορθώσουν εμπόδια με «πυροβολισμούς» σε μάχες οπισθοφυλακής. 

Η Σόφια επισείει το βέτο, στα Σκόπια οι εθνικιστές εμποδίζουν τη μετονομασία της Ακαδημίας Επιστημών και στην Αθήνα κάποιοι «οπλίζουν» ήδη ενόψει της κύρωσης κάποιων διμερών συμφωνιών. Για να γυρίσει η σελίδα του Μακεδονικού, θα χρειαστεί «δουλειά πολλή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή