Η μεγάλη εικόνα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φυσικά και ζηλεύουμε τους Αγγλους. Παρά το φημολογούμενο εθνικό πένθος, βγήκαν ελεύθεροι στα υπαίθρια μπαρ τους και στέγνωσαν τα βαρέλια με τη χλιαρή μπίρα που αποστρεφόταν ο Οβελίξ. Για τις επιδόσεις τους στον εμβολιασμό τούς ζηλεύουμε, όχι στο πιόμα. Θα θέλαμε πάντως τα δικά μας εμβόλια να μην περιέχουν σε τόσο υψηλό ποσοστό τη ληθίνη που περιείχαν τα εμβόλια που γίνονται στην Αγγλία. Εξαιτίας της λησμονήθηκαν ταχύτατα όσα οικτρά διέπραξε ο Μπόρις Τζόνσον στα πρώτα κύματα της πανδημίας, όταν η χώρα του θρήνησε δεκάδες χιλιάδες θύματα.

Η Βρετανία, ωστόσο, είναι μικρό τμήμα της μεγάλης εικόνας, η οποία θα έπρεπε να μας απασχολεί σχεδόν εξίσου με την εικόνα της χώρας μας. Στη μεγάλη εικόνα, λοιπόν, τα γκρίζα και τα μαύρα σημεία είναι πολύ περισσότερα από τα κάπως φωτεινά. Απόδειξη, η προειδοποίηση του ΠΟΥ ότι, ενώ οι νεκροί αγγίζουν τα 3.000.000, «η πανδημία αυξάνεται εκθετικά», όπως δείχνουν και τα 4.500.000 κρούσματα την περασμένη εβδομάδα. Αρκετές χώρες με τεράστιο πληθυσμό, όπως η Ινδία, καταρρίπτουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Το ίδιο συμβαίνει και σε δεκάδες μικρές ή μικρομεσαίες χώρες του Τρίτου Κόσμου, για τις οποίες τα εμβόλια είναι μια αγαθή φήμη για πράγματα που συμβαίνουν σε μέρη μακρινά. 

Στον ανεπτυγμένο κόσμο, η μία κυβέρνηση αντιγράφει την αμηχανία και τις αντιφατικές κινήσεις της άλλης: η εκθειαζόμενη ως στιβαρή Γερμανία συναγωνίζεται σε ερασιτεχνισμό τον Νότο, που εκ παραδόσεως ελεεινολογείται σαν τσαπατσούλης. Και όλοι μαζί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην κατασκευή «τείχους ανοσίας» διά του εμβολιασμού. Οι δόσεις όμως που εισάγονται σε κάθε κράτος είναι πολύ λιγότερες από τις ενθουσιωδώς αναγγελθείσες. Επιπλέον, οι παράπλευρες συνέπειες δύο εμβολίων, έστω σπανιότατες, εντείνουν το άγχος των πολιτών, αρκετοί από τους οποίους αρνούνται να εμβολιαστούν. Ταυτόχρονα ευνοούν τη διάδοση των συνωμοσιολογικών μυθολογημάτων και των δογμάτων του αντιεμβολιαστικού «κινήματος», στους κόλπους του οποίου συνωθούνται εθνικιστές, ακροδεξιοί και χριστιανοκάπηλοι (αυτοί προφητεύουν ότι οι εμβολιασθέντες θα βγάλουν… λέπια) ή γενικώς θρησκειοκάπηλοι.

Στην Ελλάδα το τείχος ανοσίας είναι μακριά ακόμη. Ετσι τουλάχιστον λένε οι ειδικοί, που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους απαξιώσουμε. Και αυτοί που πρωταγωνιστούν στην απαξίωσή τους είναι όσοι ανοίγουν τεράστιες κερκόπορτες, υποσχόμενοι δημοκοπικά Πάσχα στο χωριό και άνοιγμα του τουρισμού σε δυο-τρία τέρμινα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή