Ο φράχτης του Δένδια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας χθες έδωσαν νέα διάσταση στην τετριμμένη διπλωματική φράση για «φιλικές και ειλικρινείς» συνομιλίες. Σε ζωντανή μετάδοση από την Αγκυρα, ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκαν στην προσωπική φιλία που τους συνδέει εδώ και χρόνια και αμέσως μετά εξέθεσαν τις διαφορετικές θέσεις και αντιλήψεις των χωρών τους με γλώσσα πρωτοφανούς αμεσότητας και «ειλικρίνειας». Πρώτος μίλησε ο Τούρκος υπουργός, μετά απάντησε στον Ελληνα ομόλογό του και αφού απάντησε στην ανταπάντηση του Δένδια, έθεσε τέλος στη συζήτηση για να πάει τον καλεσμένο του σε δείπνο προς τιμήν του.

⇒ Διαβάστε επίσης: Δένδιας-Τσαβούσογλου: Τι οδήγησε στη σύγκρουση

Ο τρόπος που οι δύο υπουργοί εξέθεσαν τις θέσεις των χωρών τους αποσαφήνισε τη διαφορετική προσέγγιση της καθεμιάς. Ο Δένδιας τήρησε καθαρά θεσμική γραμμή, μιλώντας για το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, τις αξίες και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Συνθήκη της Λωζάννης, το ΝΑΤΟ κ.ά. Ο Τσαβούσογλου μίλησε για «διάλογο άνευ όρων και προϋποθέσεων», στην πρόταση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για διεθνή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό που είναι προγραμματισμένη για το τέλος του μήνα. Επέμεινε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να λύσουν μόνες τις διαφορές τους, όχι με τη συμβολή τρίτων, συνεχίζοντας την προσπάθεια της Αγκυρας να «αποκόψει» την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ε.Ε. και άλλους θεσμούς.

Ο Δένδιας απάντησε ευθέως: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι “τρίτος”, είναι οικογένειά μας». Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. «εφόσον η Τουρκία το επιθυμεί», σημειώνοντας ότι αυτό απαιτεί συμμόρφωση με τις αξίες της Ε.Ε. και τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.

Μετά το τελευταίο 18μηνο, η τουρκική κυβέρνηση έπρεπε να περιμένει ότι ο Ελληνας υπουργός θα εξέθετε τις θέσεις της χώρας του ευθέως και δημοσίως. Το σημαντικό είναι τι θα ακολουθήσει: Θα κλιμακώσει την ένταση ο Ερντογάν ή θα καταλάβει ότι με τόσα μέτωπα ανοιχτά στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή, μια αποκλιμάκωση με την Ελλάδα θα συνέφερε και τις δύο χώρες; Ισως δούμε ότι η ειλικρίνεια και η αποφασιστικότητα συμβάλλουν στην καλή γειτονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή