Θεωρείο (17/04/21)

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δένδιας δίχασε τον… ΣΥΡΙΖΑ

Εσωκομματικό αντίκτυπο στον ΣΥΡΙΖΑ είχε η παρουσία του Ν. Δένδια στην Αγκυρα, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση διχάστηκε από τα όσα είπε ο ΥΠΕΞ. Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε κεντρικά μια πονηρή ανακοίνωση, που στήριζε σαφώς τη σκληρή στάση του υπουργού Εξωτερικών, αλλά «άδειαζε» το Μαξίμου για έλλειψη γραμμής. Πρόκειται για την πάγια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να πολιτεύεται με γνώμονα το πώς θα σπείρει έριδες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Η «πατριωτική» προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ δεν άρεσε σε όλους εντός του κόμματος. Χαρακτηριστικό είναι πως πριν καν εκδoθεί η ανακοίνωση, ο Θ. Θεοχαρόπουλος είχε σπεύσει να σχολιάσει στο Facebook καθ’ όλα επικριτικά την εμφάνιση Δένδια. Μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της Κ.Ο. έλεγε πως «η προσπάθεια επίλυσης των θεμάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου αντικειμενικά πήγε πίσω» και η επίσκεψη «κρίνεται αποτυχημένη».

Σε άλλη γραμμή

Και παρότι η τοποθέτηση Θεοχαρόπουλου ήταν πριν από την επίσημη ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ, διαφοροποιήσεις είχαμε και μετά. Θέση για το θέμα πήρε χθες και ο Αντ. Λιάκος. Ο γνωστός για τις εκσυγχρονιστικές αντιλήψεις του καθηγητής διερωτήθηκε «εάν ένας Γερμανός, Γάλλος, Ισπανός κ.λπ. διάβαζαν τον διάλογο Δένδια – Τσαβούσογλου, θα έδιναν δίκιο στους Ελληνες και άδικο στους Τούρκους;» και προσέγγισε το θέμα τελείως διαφορετικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο αναλυτικό κείμενό του καταλήγει πως στη χρονική συγκυρία που βρισκόμαστε χρειάζεται «πολιτική σύλληψη των λύσεων» και εκφράζει την άποψη πως «η σημαία που σηκώνουμε, και που γράφει τη δυνατότητα για 12 μίλια και τη μία και μόνη διαφορά για τη Χάγη, είναι σημαία αποτυχίας». Ως κατακλείδα ο καθηγητής εκφράζει τον φόβο πως το κεφάλαιο που αποκτήθηκε με τη συμφωνία των Πρεσπών θα αναλωθεί χωρίς προτάσεις που θα αλλάξουν το παράδειγμα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στα δύο

Το απόγευμα της Παρασκευής, και μετά την τοποθέτηση Λιάκου, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος πάλι πήρε θέση υπέρ του… Δένδια, τονίζοντας πως ο ΥΠΕΞ «διατύπωσε ορθά και ως ώφειλε τις πάγιες ελληνικές θέσεις». Η στήριξη ΣΥΡΙΖΑ σε Δένδια έχει προκαλέσει νευρική κρίση στο εσωτερικό του κόμματος που παλεύει ανάμεσα σε δύο τελείως διαφορετικές τάσεις. Από τη μια αντιλήψεις που έρχονται απευθείας από το ανδρεοπαπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και από την άλλη απόψεις βασισμένες στην εκσυγχρονιστική λογική. Κάποιος βέβαια θα πει πως αντίστοιχα και στο εσωτερικό της Ν.Δ. υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στα εθνικά. Αυτό που αλλάζει όμως είναι η ποσόστωση. Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι σχεδόν μοιρασμένα, ενώ στη Ν.Δ. η λογική που είδαμε να εμφανίζεται στην Αγκυρα αποτελεί τη συντριπτική πλειονότητα του κόμματος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή