Ανασκαφές στο Twitter

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολα μπορεί να ανιχνεύσει κάποιος πώς δημιουργούνται τα θέματα στον μικρόκοσμο των κοινωνικών δικτύων, αυτά που περιγράφονται στα λαϊκά sites με τίτλους όπως «έπεσε το Twitter…» ή «γκρεμίστηκε το Facebook…». Κάποιες φορές η στήλη «Tάσεις» (trends) αντικατοπτρίζει πραγματικά θέματα της επικαιρότητας κι άλλες φορές προκύπτουν από το πουθενά. Για παράδειγμα, χθες το μεσημέρι πρώτο στα «δημοφιλή» του Τwitter ήταν το #δενδιας· λογικό, αφού η συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του συζητείται παντού. Ομως στην τέταρτη θέση του καταλόγου ήταν το #καλημέρα_Γιασεμή, και τρέχα γύρευε ποιος είναι ο Γιασεμής και γιατί του λένε «καλημέρα».

Πολλάκις τα «δημοφιλή» του Τwitter διαμορφώνονται από διαδικτυακές ορδές των κομμάτων. Αυτές θα αναδείξουν κάποια γραμμή του κόμματος, π.χ. #Μενδωνη_Παραιτησου. Συνηθέστερα θέλουν να κολλήσουν μια δυσφημιστική ταμπέλα στον αντίπαλο, π.χ. #Τσιπρας_Ψευτης. Το πολιτικό «trending» στο Τwitter μπορεί να έχει διπλό όφελος: Πρώτον δημιουργεί την εντύπωση ότι κάποιο θέμα καίει την κοινωνία. Δεύτερον μπορεί να παρασύρει πολιτικούς, δημοσιογράφους, γνωμηγέτες κ.ά. να συμμετάσχουν αυξάνοντας τις πιθανότητες να γίνει το θέμα «καυτό». Μετά θα έρθουν τα κανάλια για να μας πληροφορήσουν ότι «συγκλονίστηκε το Τwitter από το τάδε θέμα».

Κάπως έτσι κι απ’ το πουθενά ξεπήδησε το #Πελωνη_σβηνε, με παράθεση παλαιών tweets της κυβερνητικής εκπροσώπου, από την εποχή που εκείνη ήταν απλώς δημοσιογράφος. Δεν ξέρουμε πώς ξεκίνησε, αλλά είδαμε βουλευτές να συμμετέχουν, και χωρίς το αγγλοσαξονικό χιούμορ του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο «Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθ/δας» (έτσι το γράφει!) Ιωάννης Σαρακιώτης χειροκρότησε με σαρκασμό: «Η αριστεία στα καλύτερά της!!! #Πελωνη_σβηνε»· τα τρία θαυμαστικά αποτελούν παρακαταθήκη του κ. Παύλου Πολάκη. Ο κ. Κώστας Μπάρκας σαρκάζει «Ωραία τα γράφει (…) Εγώ δεν θα πω #Πελωνη_σβηνε αλλά #Πελώνη_μη_σβήνεις». Ο κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης έγραψε κάτι ακατανόητο κ.ο.κ. Το κόλπο των τρολ, να δημιουργήσουν θέμα από το πουθενά, σχεδόν έπιασε, αφού το σαΐνι της Αχαΐας, ο βουλευτής Ν.Δ. Ανδρέας Κατσανιώτης, τσίμπησε και δήλωσε έκπληκτος «που δεν έχει ζητήσει τουλάχιστον συγγνώμη». Τέτοια πολιτική ευφυΐα…

Κανείς δεν είχε να προσάψει το παραμικρό στη δημοσιογράφο κ. Αριστοτελία Πελώνη. Τα tweets, αυτά που με πολλή χαιρεκακία ανασκάπτουν τώρα τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύουν ότι δεν χαριζόταν σε κανέναν· ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στη Ν.Δ. Ομως τα σαΐνια της αντιπολίτευσης δεν υπολόγισαν πως το #Πελωνη_σβηνε μπορεί να γίνει μπούμερανγκ. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε μια καλή δημοσιογράφο για κυβερνητική εκπρόσωπο, ΠΑΡΑ τα tweets που είχε γράψει. Κάπως έτσι προωθείται η συκοφαντημένη αριστεία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή