Τα emojis της σκληρότητας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια γυναίκα στην κηδεία τού επί 73 χρόνια συντρόφου της. Κατά τη διάρκεια της τελετής κάθεται ολομόναχη, μακριά από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της, χωρίς κάποιος συγγενής να μπορεί να της κρατήσει το χέρι, να της ψιθυρίσει λόγια παρηγορητικά. Στον καιρό της πανδημίας και στη μοναξιά του άτεγκτου πρωτοκόλλου, στην οποία ασκήθηκε από παιδί, η 95χρονη μονάρχης της Αγγλίας αποχαιρέτισε τον πρίγκιπα Φίλιππο, τον μοναδικό ίσως άνθρωπο που την έβλεπε πρώτα ως Ελισάβετ και μετά ως βασίλισσα. O φωτογράφος Τζόναθαν Μπρέιντι του Associated Press την απαθανάτισε σκυμμένη, με το βλέμμα χαρακωμένο από την οδύνη, βυθισμένη στις σκέψεις και στις αναμνήσεις της. Αυτή η σπαρακτική εικόνα αναρτήθηκε από εκατομμύρια χρήστες των σόσιαλ μίντια σε όλο τον κόσμο. Κάτω από τις δημοσιεύσεις τους, μαζί με τα συμπονετικά, τρυφερά σχόλια, θα δει κανείς αμέτρητα άλλα ειρωνικά, έως και υβριστικά. Τα ξεκαρδισμένα ή θυμωμένα emojis της αδιαφορίας συναγωνίζονται τις καρδούλες και τα likes της ενσυναίσθησης για μια γυναίκα που αναμετριέται με μια αβάσταχτη απώλεια. 

Και από την πενθούσα Βρετανία στα καθ’ ημάς. Ο Peanut από κουτάβι ζούσε στο σπίτι ενός ζευγαριού. Μόνο που οι άνθρωποί του δεν εκτιμούσαν ιδιαίτερα ούτε τη συντροφιά ούτε την αφοσίωσή του. Οταν η κηδεμόνας του έμεινε έγκυος, ο σκύλος βρέθηκε στο καταφύγιο της Ζωοφιλικής Ενωσης Ηλιούπολης (κάτι είναι και αυτό, θα μπορούσαν να τον έχουν πετάξει στον δρόμο). Ομως ο Φιστίκης ήταν τυχερός. Είχε αυτό που τα περισσότερα αδέσποτα και εγκαταλελειμμένα ζώα δεν αξιώνονται ποτέ: μια δεύτερη ευκαιρία. Υιοθετήθηκε από τον πρωθυπουργό και, πλέον, απολαμβάνει τη θαλπωρή του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν θα μπω στη συζήτηση αν ο παιχνιδιάρης Peanut έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου (και) για επικοινωνιακούς λόγους ή όχι. Εστω και δέκα συμπολίτες μας να πειστούν να υιοθετήσουν υπεύθυνα ένα ταλαιπωρημένο ζώο, σκύλο ή γάτα, που ζει σε κλουβί, θα είναι κέρδος. Και όμως, ακόμη και η υιοθεσία ενός ταλαιπωρημένου τετραπόδου έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες συμπολίτες μας να κατακλύσουν με ειρωνικά χάχανα, αποδοκιμαστικά σχόλια μέχρι και κατάρες τους λογαριασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Ισοπεδωτικός αρνητισμός, ανατριχιαστικός κυνισμός. Το διατύπωσε εύστοχα ο Νικόλας Σεβαστάκης, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ: «Αυτά τα χάχανα της ψυχικής σκληρότητας και της έλλειψης αιδούς είναι η πρώτη ύλη της βαρβαρότητας»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή