Νικάμε; Ή μήπως…

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προχθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού φέρνουν την ελπίδα της σταδιακής επιστροφής στην κανονική ζωή μας. Πάντα, βέβαια, με προφυλάξεις, πάντα με τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Είναι όμως αυτή η πορεία ευθύγραμμη προς τα εμπρός; Eχει σφραγιστεί το πισωγύρισμα; 

Νομίζω πως οι αριθμοί θα μας πουν την αλήθεια, γιατί αυτοί ποτέ δεν λένε ψέματα. Γι’ αυτό άλλωστε τους φοβούνται όσοι θέλουν να κρύψουν κάτι. Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα αναφερθώ στον αριθμό των κρουσμάτων ούτε στον αριθμό των νεκρών. Το κρίσιμο σημείο βρίσκεται στον αριθμό των εμβολιασμένων, κι εκεί φαίνεται ότι δεν τα πάμε καλά. Η οργάνωση κάτι παραπάνω από άρτια, όμως η προσέλευση όχι ικανοποιητική. Στις κρίσιμες ηλικίες δεν θα πρέπει να εξετάσουμε πόσοι εμβολιάστηκαν, αλλά πόσοι δεν εμβολιάστηκαν. Και αυτό το ποσοστό του 35%, περίπου, των μη εμβολιασμένων στις ηλικίες άνω των 75 ετών είναι σημαντικό. Αν εικάσουμε πως η άρνηση εμβολιασμού στις μικρότερες ηλικίες θα είναι ποσοστιαία ακόμη μεγαλύτερη, ενδεχομένως να ξαναζήσουμε τις γνωστές δυσάρεστες καταστάσεις. Το γεγονός ότι το 55%-60% των πολιτών, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχει εμβολιασθεί δεν θα σημάνει και λήξη του συναγερμού. Ο κίνδυνος για το ΕΣΥ θα παραμένει υπαρκτός. 

Είναι πραγματικά κρίμα, μετά τα όσα περάσαμε για να προστατευθούν κυρίως οι ζωές των ηλικιωμένων, ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς να αρνείται πεισματικά να εμβολιασθεί. Φοβήθηκαν; Αδιαφόρησαν; Το αποτέλεσμα μετράει και δεν είναι ικανοποιητικό. 

Κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας; Με δεδομένο πως για να έρθει η ανάκαμψη θα πρέπει να λειτουργήσει η αγορά σε όλη την έκτασή της και χωρίς περιορισμούς, τότε ναι, κινδυνεύει. Είναι πιθανό να ξαναβγεί από τη θήκη του το ακορντεόν για έναν απλό λόγο. Δεν θα αντέξει το ΕΣΥ. Χωρίς καραντίνα και με το 40%-45% των πολιτών χωρίς να έχουν εμβολιασθεί, ο κίνδυνος υποτροπής θα είναι μεγάλος.

Καταλογίζουμε στους πιτσιρικάδες την παντελή έλλειψη ατομικής ευθύνης. Εχουν βέβαια κάποια ελαφρυντικά. Η έλλειψη ατομικής ευθύνης σε άτομα άνω των 60 ή των 65 ετών δεν έχει κανένα ελαφρυντικό. Ειλικρινά πιστεύαμε πως σε αυτές τις ηλικίες η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα θα προσέγγιζε το 80%, ίσως και παραπάνω. Δυστυχώς, φαίνεται πως πέσαμε τραγικά έξω. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή