«Απροϋπόθετo» Πάσχα δεν υπάρχει

«Απροϋπόθετo» Πάσχα δεν υπάρχει

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι πολίτες για ένα ακόμη Πάσχα στερούνται την ελευθερία τους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική δήλωσή του. Και οι πολίτες βάλθηκαν να τον διαψεύσουν, χθες, με μια εντυπωσιακή απόπειρα εξόδου: 13.680 οχήματα βγήκαν από την Αττική μέσα σε 5,5 ώρες. Τι κι αν απαγορεύονται οι μετακινήσεις, τι κι αν επιβάλλονται πρόστιμα, τι κι αν οι έλεγχοι έχουν γίνει –και θα γίνουν περισσότερο– αυστηροί. Το «Πάσχα στο χωριό» τίποτα, μα τίποτα δεν το σταματά.

Ας αφήσουμε όμως στην άκρη το εύκολο χιούμορ και τις ειρωνείες. Το πρόβλημα είναι ένα και πολύ σοβαρό: τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας. Δεν αρκούν, καθώς φαίνεται, ως «επιχείρημα», ούτε οι διασωληνωμένοι ούτε οι θάνατοι, ούτε η μεγάλη διασπορά εξαιτίας των μεταλλάξεων. Από τη μια το επικοινωνιακό άγχος της κυβέρνησης να πείσει ότι βρισκόμαστε «στο τέλος της περιπέτειας», προαναγγέλλοντας διαρκώς «ανοίγματα» που δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν· από την άλλη η εξαντλητική αδυναμία της αντιπολίτευσης να κάνει ένα βήμα παραπέρα από το «για όλα φταίει ο κ. Μητσοτάκης». Εκτοξεύει αλληλοσυγκρουόμενες κατηγορίες, για τη λήψη ή άρση, ή τη μη λήψη ή μη άρση, των ίδιων μέτρων, θεωρώντας προφανώς ότι μέσα στη γενική σύγχυση και κόπωση από την πανδημία το μόνο που μετράει είναι η καταγγελία.

Και ο εμβολιασμός; Η συντονισμένη, από όλα τα κόμματα, καμπάνια, η μόνη επικοινωνιακά αναγκαία προσπάθεια, είναι αφύσικα υποτονική. Η αντιπολίτευση μάλιστα, με κάθε αφορμή, πριονίζει τα όποια υποστηρίγματα στο ούτως ή άλλως σαθρό έδαφος του εμβολιασμού. Ανάμεσα σε μια κυβέρνηση «πολυφωνική» και μια αντιπολίτευση «μονοθεματική», το μόνο που εντείνεται είναι η απροθυμία/καχυποψία πολλών πολιτών για τα εμβόλια. Οσο οι ηλικίες από 60 και άνω εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά προσέλευσης, πώς ελπίζουμε ότι θα αντιστραφεί αυτό το κλίμα στους 30άρηδες και 40άρηδες; Αν οι γονείς αρνούνται, θα σπεύσουν, άραγε, τα παιδιά τους; Και ενώ ο κ. Τσίπρας εξανίσταται με το «μόλις 7% του πληθυσμού 
εμβολιασμένο», δεν λέει κουβέντα για να παροτρύνει τους πολίτες να ακολουθήσουν την επιστημονική οδό.

Δίνονται μάχες χαρακωμάτων για το «Πάσχα στο χωριό» ή για την εστίαση. Κανείς δεν λέει όμως ότι «απροϋπόθετo» Πάσχα δεν υπάρχει. Χωρίς εμβολιασμούς, η Εβδομάδα των Παθών θα είναι διαρκείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή