«Η πόλη ήταν ακόμη εκεί…»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν μπορείς να κοιτάξεις, δες. Αν μπορείς να δεις, παρατήρησε», γράφει το «Βιβλίο των Συμβουλών». Χρειάζεται να παρατηρήσουμε προσεκτικά και ανεπηρέαστα από πολιτικές σκοπιμότητες το κλίμα που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί, τις τελευταίες ημέρες, γύρω από το ΚΕΘΕΑ, στο τιμόνι του οποίου βρίσκομαι από τον Νοέμβριο του 2019. Είχα αναλάβει τη δέσμευση πως το στεγνό θεραπευτικό μοντέλο θα παραμείνει ανεπηρέαστο, όπως αναλλοίωτο παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας μου ως προέδρου του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ. Οι θεραπευτικές κοινότητες εξακολουθούν να αποτελούν τα βασικά κύτταρα του Οργανισμού και δεν αλλάζουν ούτε τα ονόματα, ούτε οι χαρακτήρες τους. Η αναστάτωση, λοιπόν, η οποία υποδαυλίστηκε γύρω από το προσχέδιο του κανονισμού λειτουργίας και του οργανογράμματος του ΚΕΘΕΑ, το οποίο απέστειλε προς τροποποίηση και συζήτηση η ομάδα εργασίας που είχε επιφορτισθεί με τη σύνταξή του, σε όλους τους εργαζομένους του Οργανισμού, και στο οποίο παραπειστικά επιχειρήθηκε να αποδοθούν χαρακτήρες ώριμου νομοθετήματος, βαίνει εκτoνούμενη, καθώς υπήρξε άνευ ουσιαστικού αντικειμένου. Εχοντας την ευκαιρία να αφουγκραστώ και να σημειώσω όσες ανησυχίες καλόπιστα διατυπώθηκαν και τις τροποποιητικές προτάσεις που υποβλήθηκαν στην αρμόδια ομάδα εργασίας, αποφάσισα τη διεύρυνση των χρονικών ορίων της εσωτερικής συζήτησης του προσχεδίου. 

Δίνοντας «χρόνο στον χρόνο», τα έμπειρα στελέχη του θεραπευτικού και διοικητικού κορμού του ΚΕΘΕΑ, αλλά και του διοικητικού συμβουλίου προχωρούν στην επεξεργασία των υποβαλλόμενων προτάσεων, εμβαθύνοντας τις δημοκρατικές πρακτικές και τη συμμετοχικότητα στη χάραξη του μέλλοντος του ΚΕΘΕΑ. Σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε την αρωγή και των γονέων, των οικογενειών και των φίλων των μελών μας, τιμώντας τον βιωματικό τους αγώνα.

Οταν ένα οργανόγραμμα προβλέπει διπλασιασμό των οργανικών θέσεων και κατοχύρωση διαδικασιών αξιολόγησης και όταν την ίδια ώρα που φαλκιδευμένα δημοσιεύματα προπαγανδίζουν το «κλείσιμο του ΚΕΘΕΑ», ο Οργανισμός δημοσιεύει στις εφημερίδες την προκήρυξη 46 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας, εναποθέτω στην κρίση των πολιτών την αναζήτηση της αλήθειας. Μιας αλήθειας που πρέπει να αναζητηθεί χωρίς κομματικές παρωπίδες ή άλλες ιδεολογικοπολιτικές τυφλότητες. Ισως είναι η ώρα να χαμηλώσουμε τα βλέμματά μας από την κομματική, επιστημονική, θεσμική ή συνδικαλιστική έπαρση. Γιατί ο χώρος της απεξάρτησης δεν μπορεί να εμπεριέχει κανενός είδους σκοπιμότητα. Ο Σαραμάγκου κλείνει το «Περί τυφλότητας», το οποίο εκτυλίσσεται, επίσης, σε πανδημικούς καιρούς, με την αποστροφή: «Ο ξαφνικός φόβος την έκανε να χαμηλώσει τα μάτια. Η πόλη ήταν ακόμη εκεί». Η πανδημία αύξησε τους φόβους και τις κάθε είδους εξαρτήσεις. Οι καιροί απαιτούν από εμάς συνεργασία για να μην αφήσουμε τον ξαφνικό φόβο να επικρατήσει, γιατί, «το ΚΕΘΕΑ είναι ακόμη εδώ!».
 
* Ο κ. Χρίστος Χ. Λιάπης είναι ψυχίατρος, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή