Η ιστορική μνήμη θωρακίζει…

Η ιστορική μνήμη θωρακίζει…

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάντα οι ακραίες καταστάσεις αφήνουν το ιστορικό αποτύπωμά τους το οποίο κατά τεκμήριο είναι αρνητικό. Η δικτατορία των συνταγματαρχών δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα. Ζήσαμε την εθνική τραγωδία με την απώλεια του 37% της Κύπρου, γνωρίσαμε μια βάρβαρη υποβάθμιση της πολιτιστικής ζωής μας και βέβαια, χάσαμε τις ελευθερίες μας. Μια συνέπεια της δικτατορίας, ιδιαίτερα σοβαρή όπως φάνηκε στη συνέχεια, ήταν το γεγονός ότι η αμφισβήτηση του Μάη του ’68 και των αμερικανικών πανεπιστημίων δεν έφτασε στη δικτατορική Ελλάδα. Η πατρίδα μας ήταν ερμητικά κλειστή απέναντι στις νέες ιδέες που κυκλοφορούσαν τότε στον ελεύθερο κόσμο. Βέβαια, τόσο ο Μάης του ’68 όσο και η αμερικανική αμφισβήτηση πολύ σύντομα ενσωματώθηκαν και αφομοιώθηκαν από το σύστημα που αμφισβητούσαν και επεδίωκαν να ανατρέψουν. Αυτή είναι άλλωστε η δύναμη της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της ανοικτής οικονομίας. Να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται.

Στην πατρίδα μας αυτήν την έκρηξη τη γνωρίσαμε ευθύς μετά την πτώση της δικτατορίας, με έναν νεφελώδη ριζοσπαστισμό της νεολαίας που συμπυκνώθηκε στο σύνθημα «στις 18 σοσιαλισμό». Ενας ριζοσπαστισμός ρηχός και πρωτόγονος που συντηρήθηκε για μία εικοσαετία και λειτούργησε αρνητικά, καθώς πυροδοτούσε εντάσεις και ακραίες συμπεριφορές.

Ομως, πάντα οι δοκιμασίες αποτελούν την αφορμή οι άνθρωποι να γίνονται καλύτεροι και σοφότεροι. Ετσι, η επτάχρονη δικτατορία ήταν η αιτία να αναλύσουμε τα σοβαρά λάθη της προδικτατορικής περιόδου, κάτι που καθόρισε τη στάση της πολιτικής ηγεσίας και των πολιτών μετά την πτώση της. Η Μεταπολίτευση κουβαλά τη σοφία της αυτοκριτικής για τα γεγονότα της δεκαετίας του ’60, που έστρωσαν τον δρόμο στους συνταγματάρχες. Οφείλουμε να παραδεχθούμε πως εξαιτίας των παρεμβάσεων των ανακτόρων, των λανθασμένων επιλογών των πολιτικών ηγεσιών και των παθών που κυριαρχούσαν πριν από το πραξικόπημα, οι πρωταίτιοί του, για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, ήταν αποδεκτοί από μια μεγάλη μερίδα πολιτών. Η αλήθεια πολλές φορές πονά, αλλά καλό είναι να λέγεται. Η μεταπολιτευτική δημοκρατία μας θα είναι θωρακισμένη όσο θα διατηρείται η ιστορική μνήμη της προδικτατορικής και της δικτατορικής περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή