Θεωρείο (25/04/21)

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί αισιοδοξούν στο Μαξίμου  

Ολες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως, στα δύο χρόνια της διακυβέρνησής τους, περνούν μια κάμψη, χωρίς μάλιστα να έχουν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες δυσκολίες όπως η πανδημία του τελευταίου έτους. Παρά τον κορωνοϊό όμως, που θυμίζω πως κατάπιε Τραμπ και εν μέρει Μερκελ, η κάμψη που παρουσιάζει η Ν.Δ. σε αυτή τη συγκυρία, σε σχέση με το ποσοστό που πήρε το 2019, είναι μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό είναι το στοιχείο που ζυγίζουν στο Μαξίμου και, όπως λένε, αρκεί για να αισιοδοξούν ενόψει της συνέχειας ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, καθώς με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και την επανέναρξη της οικονομίας ο «κάβος» των δύο ετών θα μένει πίσω. Και να σας πω και ακόμη ένα στοιχείο: τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων που φτάνουν στο Μαξίμου είναι πολύ θετικά για την παρούσα συγκυρία, πλην ενός: της νεολαίας, όπου φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ένα χάσμα.

Ο Φεβρουάριος του 2022

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου κρατούν στάση αναμονής και στα εξωτερικά, έχοντας το βλέμμα στον Φεβρουάριο του 2022. Τότε θα γίνουν εκλογές τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία. Εάν Μακρόν και Ντράγκι επικρατήσουν, και με δεδομένη την αλλαγή σκυτάλης στο Βερολίνο, σχηματίζεται ένα πιο «ευνοϊκό» τοπίο για την Ελλάδα. Ρώμη και Παρίσι, που είναι σε ανοικτή γραμμή με τις ΗΠΑ, οι οποίες υπό την παρούσα ηγεσία είναι σαφώς πιο φίλα προσκείμενες στην Ελλάδα από ό,τι στην Τουρκία, σχηματίζουν ένα «τόξο» θετικό. Κάποιοι μάλιστα συνδυάζουν τον χρόνο των εθνικών εκλογών και με τα εξωτερικά, λέγοντας πως με ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο στην Ευρώπη, οι κάλπες στην Ελλάδα θα είναι πιο εύκολες.

Πιο… Ιταλός από Ευρωπαίος 

Μιας και πιάσαμε τα ευρωπαϊκά, να σας πω ότι ο Ντράγκι ετοίμασε σε χρόνο dt το σχέδιο της Ιταλίας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Στη γειτονική χώρα υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε πως υπόγειο ρόλο στην προετοιμασία του –άρτιου– σχεδίου έπαιξε ο Ευρωπαίος επίτροπος της Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος εν προκειμένω δεν μπόρεσε να βάλει την ευρωπαϊκή ιδιότητά του πάνω από την εθνική του καταγωγή, και έπαιξε ιταλικά.

«Σχίσμα» στα νότια

Πάμε λίγο στο (βαθύ) εσωτερικό. Στα νότια της Αθήνας υπήρχε μια πολύ ισχυρή συμμαχία το 2015. Αυτή του Νίκου Δένδια με τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο οποίος εκλέγεται με σταλινικά ποσοστά στην περιοχή. Η συμμαχία αυτή έσπασε το 2019 όταν ο Παπανικολάου δεν στήριξε τον μετέπειτα υπουργό και κινήθηκε προς άλλες υποψηφιότητες, όπως αυτήν της Σοφίας Βούλτεψη. Αρκετοί μάλιστα λένε πως εάν ο δήμαρχος δεν θελήσει να διεκδικήσει τρίτη θητεία στον δήμο και ζητήσει να μπει στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., τότε θα βρει απέναντι (και) τον ΥΠΕΞ, που εκλέγεται πρώτος στην περιοχή. Το ενδιαφέρον είναι βεβαίως πως το σχίσμα θα το χαρακτήριζα «ενδοκαραμανλικό», καθώς τον δήμαρχο τον έχει παντρέψει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ και ο ΥΠΕΞ διατηρεί ανοικτό δίαυλο με την Παναγή Κυριακού.

Θετική πρωτοβουλία

Η επιστολή που έστειλε ο Παύλος Μαρινάκης –πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ– στις υπόλοιπες πολιτικές νεολαίες για κοινή καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Οι νεολαίες των κομμάτων, φύσει και θέσει, είναι εσωτερικής κατανάλωσης και τέτοιες ενέργειες επιχειρούν να στείλουν κάποιο θετικό μήνυμα προς τα έξω. Οι αρνήσεις των υπόλοιπων νεολαιών ωστόσο δείχνουν πως παραμένουν εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά αυτό δεν αλλάζει τη θετική πρωτοβουλία του Μαρινάκη.

Η βαθιά γραφειοκρατία

Το πρώτο τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν στον Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη Παρασκευή, ήταν ξεκάθαρο. Οι ΗΠΑ προτίθενται να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων κάνοντας ακόμη πιο προβληματικές τις ήδη βεβαρημένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Κάτι αντίστοιχο είχε εξαγγείλει το 1981 και ο Ρέιγκαν χωρίς ποτέ να το κάνει πράξη. Τότε η βαθιά αμερικανική γραφειοκρατία έβαλε φρένο. Κάτι αντίστοιχο επιχειρήθηκε και πάλι, αλλά βρήκε τείχος σε Μπάιντεν και Μπλίνκεν, καθώς αμφότεροι ήταν ανένδοτοι. Λέγεται μάλιστα πως κάποιος από αυτούς που ανήκουν σε αυτή τη βαθιά κάστα θα ήθελε να έρθει πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα. Αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.

Σχολή… Δένδια

Η παρέμβαση του Γιώργου Κατρούγκαλου στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώπιον της Μέρκελ προκάλεσε αίσθηση. Ο τέως ΥΠΕΞ είχε τα κότσια να την «πει» πρόσωπο με πρόσωπο στην καγκελάριο Μέρκελ, για το γεγονός ότι δεν συμπεριέλαβε την Κύπρο στα θέματα που ανήκουν στις ψυχρές συγκρούσεις στην Ευρώπη. Η καγκελάριος έδειξε να αιφνιδιάζεται και απάντησε πως μπορεί να μην ανέφερε την Κύπρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το πρόβλημα δεν πρέπει να λυθεί στη βάση των Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα είπε ότι έχει μιλήσει στον Τούρκο πρόεδρο για αυτό.

Να βγει βουλευτής

Να ξέρετε πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος λέει παντού πως θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας στις επόμενες εκλογές, ανεξάρτητα από άλλες πολιτικές εξελίξεις. Ο πρώην επίτροπος θέλει να μετρηθεί εκ νέου στην παλιά του εκλογική περιφέρεια, την οποία όπως λέει «δεν εγκατέλειψε ποτέ». Το γεγονός βεβαίως πως ο Αβραμόπουλος επιθυμεί να είναι στην επόμενη Βουλή μαρτυρά ότι θέλει να είναι εντός των πολιτικών εξελίξεων, καθώς πάντα ο βουλευτής έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από οποιονδήποτε εξωκοινοβουλευτικό.

Καζάνι που βράζει

Η ΔΙΣ μοιάζει πολλές φορές με… πολιτικό κόμμα. Ο κ. Ιερώνυμος έλεγξε για ακόμη μία φορά το παιχνίδι, αλλά φύσει και θέσει δεν μπορεί να το κάνει μόνιμα. Κάποιοι λένε πως μετά το Πάσχα το υπόγειο παιχνίδι θα γίνει πιο φανερό, καθώς οι κεντρικοί παίκτες έχουν πάρει ήδη θέση.

Πολιτική φύση

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας να ξέρετε πως διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Ο κ. Νικήτας γεννήθηκε στη Φλόριντα των ΗΠΑ και μάλιστα πριν χειροτονηθεί είχε ασχοληθεί με την πολιτική, καθώς διετέλεσε γραμματέας του ομογενούς βουλευτή Μάικλ Μπιλιράκη, ο γιος του οποίου –Κωνσταντίνος (Γκας)– είναι σήμερα βουλευτής με τους Ρεπουμπλικανούς. Ετσι εξηγείται και η απόλυτη γνώση που έχει ο κ. Νικήτας από πολιτική, κάτι που μπορεί να φανεί χρήσιμο λόγω της ψήφου των ομογενών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή